תשכחו על מה שקראתם וראיתם עד היום על המתרחש בבתי הכלא הגרועים בעולם. תאילנד, קולומביה, פנמה, הונדורס, אל סלבדור, הפיליפינים, ברזיל, פרו, מדגסקר, בוליביה, טורקיה, רוסיה ובולגריה אולי מחזיקים בכמה מבתי הכלא המסוכנים ביותר, אבל בחודשים האחרונים מתברר שבתי הכלא באקוודור שברו את כל השיאים ומחזיקים בתואר מפוקפק של בתי הכלא הגרועים, האלימים והמסוכנים בעולם.

"המשפט: 'ברוכים הבאים לגיהינום' מחוויר לעומת מה שקורה בימים אלה בבתי כלא באקוודור", חושף ישראלי שביקר בכלא "פניניטסריה דל ליטורל“ בעיר גואיאקיל שבדרום מערב המדינה. "יש שם מיליציות שלמות של אסירים רוצחים וסוחרי סמים שמחזיקים בארסנל נשק שלא היה מבייש את סיירת מטכ"ל ואפילו שייטת 13. הצבא וכוחות הביטחון מפחדים להיכנס פנימה כי הם יודעים שכל תגובה שלהם תהפוך למרחץ דמים".

אותו תיאור של הישראלי שמכיר היטב את הנעשה בבתי הכלא במדינה הלטינית הפך למציאות מחרידה לפני כשבועיים, אחרי שבשלושה בתי כלא מרכזיים במדינה, כאלה שעל הנייר היו אמורים להיות הכי שמורים  באקוודור, התרחשו קרבות אלימים בין עבריינים המשתייכים לקרטלים שונים במדינה על רקע מאבק השליטה על שוק הסמים והנשק המדינה. נהרות של דם נשפכו במלחמה שנמשכה 24 שעות בין כמה מארגוני הפשיעה המסוכנים בדרום אמריקה בפרט והעולם בכלל, וגבתה את חייהם של 80 אסירים ועוד עשרות שנפצעו באורח קשה.

"היו כאן כבר מלחמות בבתי כלא בהן נרצחו אסירים, אבל מה שקרה כאן לפני שבועיים שבר כל שיא לדעתי. בכל שנת 2020 נרצחו בבתי הכלא באקוודור 521 אסירים, וכאן, ביום אחד, נרצחו 80 ועשרות נפצעו", מספר גורם ישראלי המתגורר במדינה ומכיר היטב את בתי הכלא בה. "זה תפס בהפתעה גמורה את כוחות הביטחון באקוודור והפך לאחד הימים הכי שחורים בתולדות המדינה".

כ-1,000 שוטרים המשתייכים ליחידות מובחרות נשלחו לשלושת בתי הכלא בניסיון להשתלט על המהומות שיצאו משליטה. "זו בדיחה. האסירים הם אלה ששולטים כאן בבתי הכלא, וכוחות הביטחון לא באמת מסוגלים לנטרל אותם מכלי הנשק ולהיכנס לאגפים", מוסיף אותו גורם. "אקוודור הפכה למדינה שבה נמצאים בתי הכלא הגרועים והמסוכנים בעולם".

בשנים האחרונות השקיעה ממשלת אקוודור עשרות מיליוני דולרים בהקמת בתי כלא חדישים ברמת אבטחה דומה לזו של בתי הכלא בארצות הברית, אבל קרטלי הסמים במדינה המחוברים לכמה מהקרטלים המסוכנים ביותר במקסיקו הם אלו ששולטים בהם בפועל. אפילו החלטת הממשלה להעלות את שכר הסוהרים ל-2,000 דולרים בחודש בניסיון למגר את תופעת השוחד נכשלה, וראשי הקרטלים שילמו ומשלמים לסוהרים אלפי דולרים בחודש כדי להכניס לתוך תחומי הכלא אלפי רובים, סכינים, חרבות, וחומרי נפץ, וכמובן גם אפשרו לחלקם לברוח מבתי הכלא השונים.

"אתה כישראלי מבין למה שי (הכוונה לשי דהן) נרצח? למה כל הזמן הוא התלונן שהוא חי על זמן שאול? למה הוא שילם המון כסף אבל רימו אותו ובמקום הגנה רצחו אותו באכזריות? בבתי הכלא באקוודור שולטים חוקי הג'ונגל. ככה זה נראה כשהאסירים הם בעלי הבית והמשטרה מעלימה עין. הם מכניסים לכלא כל מה שהם רוצים ואין פיקוח", מספר ל-mako עו"ד מקומי. 

"הכול פה קונים בכסף. אוכל, מיטה, קפה, מים, מקלחת, בגדים וגם את החיים שלי ושל אורן קניתי בכסף", סיפר ל-mako בראיון יוצא דופן מתוך הכלא, שי דהן, הישראלי שנרצח לפני כמה חודשים באקוודור. "בלי כסף אתה נחשב למת. אין לך סיכוי לשרוד בלי לשחד את המאפיונרים. אני חי משנייה לשנייה כי אף פעם אתה לא יודע מי יבוא ויתקע לך כדור בראש. אי אפשר לישון בלילות ואתה כל הלילה ער. הייתי אוכל רק עוגיות כדי לא למות, פשוט אין אמונה פה באף אחד".

שי דהן 2020 (צילום: צילום פרטי)
ידע שיסיים את חייו בין כתלי הכלא. שי דהן | צילום: צילום פרטי

כעת אנחנו חושפים כאן לראשונה כי הרקע לפרוץ המהומות בבתי הכלא נוגעת לרצח של המאפיונר הגדול במדינה, חוסה לואיז זמברנו, מי שהיה מעורב ברצח של דהן באוגוסט 2020, אחרי ששלח כעשרה אסירים בשליחותו של עבדאללה בוקראם, נשיא אקוודור לשעבר, שחשש מפני עדותו של דהן שהיה אמור להפליל אותו בפרשת המכירה של ערכות מהירות לבדיקת קורונה.

זמבראנו, שחוסל לפני כחודשיים בעת שבילה בקניון מקומי עם בני משפחתו, היה בעל ברית של בכירי קרטל סינלואה שבמקסיקו שהבריחו לאקוודור טונות של קוקאין. חיסולו היה זה שלמעשה הוביל למלחמת עולם בין המאפיונרים השונים באקוודור שהיו שותפים לחיסולו לבין תומכיו, והחשד הוא שהנהג של זמברנו קיבל שוחד של כמה אלפי דולרים מיריביו ומסר למתנקש היכן הוא נמצא בזמן אמת.

בעקבות הרצח של זמברנו, אנשיו הכלואים בשלושת בתי הכלא הגדולים במדינה, יצאו למסע נקמה אכזרי נגד אנשיהם של מי שלטענתם שלחו את הרוצח, והתוצאות כאמור היו מחרידות והחצרות בבתי הכלא והאגפים נשטפו בדם האסירים במה שהפך לאחד ממעשי הטבח הגדולים במדינה.

ממש באותו הזמן, אורן שיינמן, האזרח הישראלי וחברו של דהן ששהה עמו בתא וניצל מרצח, אושפז בקליניקה רפואית שגואיאקיל תחת אבטחה כבדה. שיינמן, שנשפט לאחרונה לשש שנות מאסר ועוד שמונה חודשים בפועל בגין עבירות של הלבנת הון והעלמות מס, נשפט עוד קודם לכן גם לשנתיים מאסר בפועל בגין זיוף מסמכים והתחזות לסוכן של הרשות למלחמה בסמים האמריקאית.

אורן שיינמן בבית החולים (צילום: מתוך הטלוויזיה באקוודור)
חשש כבד לחייו. אורן שיינמן | צילום: מתוך הטלוויזיה באקוודור

בזמן המהומות השמירה סביב שיינמן תוגברה מחשש שעבריינים ינסו לפרוץ פנימה ולרצוח אותו כדי שלא יעיד נגד בוקראם ובנו המואשמים במעשי שחיתות חמורים וברצח של דהן, ומתברר שלמרות שאיש לא הגיע ופגע בו, החשש לחייו של שיינמן עדיין קיים. "אני אומר לך שאורן הוא הבא בתור", מספר לנו ישראלי המתגורר במדינה. "אם לממשלת אקוודור אין שליטה על מה שקורה בבתי הכלא, מי מבטיח שהם יצליחו להגן עליו? ממשלת ישראל צריכה לפעול במהירות כדי שהוא לא יסיים את חייו כמו שי. משרד החוץ וממשלת ישראל שוב נרדמים בשמירה".

בימים האחרונים הגיע לידי mako מידע כי משרד החוץ מנהל מגעים להעברתו של שיינמן לרצות את יתרת עונשו בארץ, אך בגלל שערער על העונשים וההליכים המשפטיים שטרם הסתיימו בעניינו, לא ניתן להעבירו לארץ וייתכן שהוא עוד יעיד במשפטם של בוקראם ובנו.

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "המקרה ידוע ומטופל. קונסול ישראל בקיטו נמצא בקשר עם האסיר, והמחלקה לישראליים בחו"ל נמצאת בקשר עם משפחתו. ככלל, משרד החוץ אינו מוסר מידע בדבר עצירים/אסירים  ישראלים בחו"ל בשל הקפדה על שמירת צנעת הפרט שלהם. מעורבות משרד החוץ היא בהתאם לאמנת וינה בדבר יחסים קונסולריים ויכולת להיות על בסיס קונסולרי והומניטארי".