תחקיר זה נערך בשיתוף שומרים, המרכז לתקשורת ודמוקרטיה

לפני פחות מחודשיים, בתחילת פברואר החולף, זוכה נצ"מ שימי מרציאנו, מפקד תחנת משטרה בירושלים, שהואשם בתקיפת שני מפגינים. השופטת ג'ויה סקפה-שפירא קבעה, כי מח"ש לא הייתה צריכה להגיש כתב אישום פלילי נגד מפקד התחנה, וכי היה מקום לטפל במקרה במישור המשמעתי בלבד. במח"ש לא מסכימים עם הכרעת הדין, וערערו לאחרונה על הזיכוי. במחלקה סבורים כי הפסיקה שגויה מבחינה משפטית, ויותר מכך - שאם היא תישאר על כנה, היא עשויה להתפרש כ"היתר" לשוטרים לנקוט אלימות נגד מפגינים, גם לאחר שאלו כבר נעצרו.

כתב האישום נגד מרציאנו הוגש לאחר שברשתות החברתיות התפרסם תיעוד של מרציאנו דוחף ומפיל מפגין אחד, ודוחף מפגין אחר, בן 12, וסוטר לו. סנגורו, עו"ד דב גלעד כהן, טען שהבחירה להעמיד את מרציאנו לדין פלילי לא עומדת בקריטריונים שקבע פרקליט המדינה, ונבעה מהביקורת הציבורית כלפי המחלקה, לאחר שהסרטונים התפרסמו ו"צברו תאוצה" ברשתות החברתיות. כדי להוכיח את טענתו הוא הציג לבית המשפט שבעה מקרים אחרים שבהם תועדו שוטרים מכים מפגינים ולא הוגש נגדם כתב אישום פלילי.

בין אם מקבלים את הטיעון הזה ובין אם מסתייגים ממנו קשה להישאר שווה נפש מול הסרטונים המלווים בהסברים של מח"ש לסגירת התיק או להעברתו לדין משמעתי. השילוב בין השניים נותן הצצה נדירה לדרך בה מתקבלות החלטות במחלקה. מצאו את ההבדלים.

קצין משטרה מפיל אדם על הכביש

המיקום: שכונת סנהדריה, ירושלים

התוצאה: התיק נסגר

הנימוק של מח"ש: "נמצא כי החריגה שהייתה בהדיפתו של האזרח הייתה מועטה, ובהינתן העובדה שהדיפה זו אירעה בעיצומו של אירוע מתנהל, בצירוף העובדה כי לא אותר מתלונן שביקש להגיש תלונה על האירוע וממילא לא ניתן היה לאתר ראיות בדבר חבלות או נזק כלשהו שנגרם לאזרח כתוצאה מאותה הדיפה – הביאו להחלטה כי נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין פלילי והתיק נסגר. ייתכן שנפלה טעות בקבלת ההחלטה בתיק זה והיה מקום להעמיד לדין משמעתי".

שוטר חובט בפניו של צעיר

המיקום: הכניסה לירושלים

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "מדובר באירוע שבו נתקבלה הוראה להדוף את המפגינים, המתלונן התעמת עם השוטר ונתן לו מכה בפניו. לא מדובר במצב בו המתלונן מנוטרל ובשליטה על הקרקע, אלא תוך כדי העימות עם השוטרים שמרחיקים אותו. הוחלט כאמור על העמדה לדין משמעתי".

שוטר דוחף נער אל הכביש

המיקום: הכניסה לירושלים

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "מדובר באירוע בו, בניגוד למקרה שלנו (הכוונה למקרה של מרציאנו. ד"ד), קמה לשוטר סמכות להשתמש בכוח לצורך הזזת המתלונן (כי המתלונן מפריע בין השוטר לבין המעוכב), על מנת להפסיק את ההפרעה לעבודתו. בצד זאת, נמצא כי האופן שבו הופעל הכוח חרג מהסביר. מדובר באירוע מהיר שהתרחש בעיצומה של הפגנה וכך גם נבחן סוג החריגה, שלא היה בעצם הכוח שהופעל אלא באופן הפעלתו, שהעמיד את המתלונן בסכנת פגיעה משמעותית, שלא התממשה. על כן, הוחלט על העמדתו לדין משמעתי".

שוטר משליך ילד באוויר מספר פעמים

המיקום: אשדוד

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "מדובר באירוע רב משתתפים שטרם הסתיים. השימוש בכוח נעשה במהלכו של האירוע. הייתה לשוטר סמכות לעשות שימוש בכוח לאור התנהגות הקטין (אשר מורחק וחוזר שוב ושוב), הייתה לשוטר סמכות להרים את המתלונן אך האופן בו השליך אינו סביר".

שוטר משליך דלי על ילד

המיקום: בית"ר עילית

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "הייתה לשוטר סמכות לעשות שימוש בכוח כדי לסכל את בריחת המתלונן ולעצור אותו, לאחר שהמתלונן זרק קרש לעבר הניידת וברח. אופן השימוש בכוח (זריקת עציץ) היה בלתי סביר".

שתי שוטרות מכות אישה מבוגרת

המיקום: ירושלים

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "קמה סמכות לשימוש בכוח. מהראיות עלה שהמתלוננת נתנה לשוטרת מכה בפניה ולכן קמה לשוטרת סמכות להדוף אותה, אך האופן בו הופעלה הסמכות לא היה סביר. המתלוננת סירבה למסור גרסה ולכן לא ניתן היה לעמתה עם הממצאים".

שוטר מכה צעיר בפרצוף

המיקום: ירושלים

התוצאה: דין משמעתי

הנימוק של מח"ש: "הייתה לשוטר סמכות לעשות שימוש בכוח לצורך הרחקת המתלונן (שהורחק מספר פעמים) כדי להפסיק את ההפרעה לעבודתו, אך טיב הכוח שננקט חרג מהסביר. מדובר באירוע מהיר שהתרחש בעיתצומה של הפגנה. נבחנה מידת החריגה מהסבירות, שהשתקפה בין היתר בהיעדר חבלות למתלונן, ועל כן הוחלט על העמדתו לדין משמעתי".

הנצ"מ דוחף צעיר אל הקרקע ואז גם מכה אותו

המיקום: ירושלים (אחד משני המקרים בהם תועד נצ"מ מרציאנו)

התוצאה: כתב אישום פלילי – וזיכוי

הנימוק של מח"ש: "במרבית המקרים שהוצגו הייתה סמכות לשימוש בכוח, אך הייתה חריגה משימוש בכוח סביר. ובמקרים כאלו לפי ההנחיה (של פרקליט המדינה) הנטייה היא להעמיד לדין משמעתי. לעומת זאת, במקרה שלפנינו לא הייתה כלל סמכות לשימוש בכוח בשלב שבו ניתנה הסטירה, ובמצב כזה לפי ההנחיה הנטייה היא להגיש כתב אישום פלילי".

השופטת ג'ויה סקפה שפירא: "מכלול הנסיבות במקרה דנן חייבו את מיצוי הדין עם הנאשם במישור המשמעתי, וזאת בהתאם לתבחינים שנקבעו בהנחייה המקצועית המתווה את מדיניות האכיפה בעניין זה. משעה שהמאשימה נהגה שלא על פי ההנחיה, קמה לנאשם הגנה מן הצדק המחייבות את ביטול כתב האישום בעניינו של א' (המפגין שמרציאנו דחף וסטר לו)".

***

דניאל דולב הוא עיתונאי חוקר ב"שומרים", גוף תקשורת ללא כוונות רווח וללא שיוך פוליטי ששם לו למטרה לחזק את יסודות הדמוקרטיה באמצעות פרויקטים תקשורתיים ושיתופי פעולה עם גופי המדיה הישראלית.