לפני כחודש הגיע ד', תושב קריית מלאכי לפתח בית העסק שלו בשעות בוקר מוקדמת. כשניגש לפתוח את דלת המקום הוא הבחין לפתע בבקבוק שהכיל חומר דליק והבין מיד שהוא ניצל בנס; בקבוק התבערה אמנם הושלך לכיוון העסק שלו שמגלגל מיליוני שקלים בשנה - אך לא התפוצץ ולא גרם לנזק. "חשבתי שאולי מדובר במעשה קונדס של ילדים, לא משהו רציני, לא עניין של עבריינים מסוכנים", שחזר ד' בשיחה עם חוקרי המשטרה את הרגע בו גילה את בקבוק התבערה. "למרות זאת, ניגשתי להגיש תלונה בשביל השקט הנפשי שלי וכדי שהמשטרה תטפל בזה".

יממה לאחר התלונה שהגיש החל ד' לקבל הודעות וואטסאפ ממספר לא מזוהה ובהן הוזהר שאם לא ישלם 100 אלף דולרים הם יגיעו שוב לבית העסק שלו והפעם ידאגו "להשלים את העבודה" ויגרמו לו לנזק של מיליוני שקלים. "יש לך 24 שעות לשלם את הכסף, ואם לא נהרוס ונשרוף לך את המקום", בלטו שורות האזהרה מההודעה המלחיצה שקיבל.

יומיים לאחר מכן ולאחר כמה שיחות מאיימות שניהלו ביניהם, הסכים העבריין שסחט את ד' "לעשות לו הנחה" וביקש ממנו לשלם לו "רק" 70 אלף דולרים. "אנחנו נגיע לעסק שלך נשבור ונהרוס לך אותו אם לא תשלם את מה שביקשתי", איים העבריין על ד' בהודעה קולית ששלח לו לוואטסאפ. "כדאי לך להתארגן זריז על הכסף".

חוקרי תחנת קריית מלאכי, שכאמור היו בסוד העניינים, הבינו לבסוף שמדובר בעבריינים תושבי הפזורה הבדואית שהחליטו להשתלט על העיר השקטה והמנומנמת כדי לגבות פרוטקשן מבעלי עסקים מקומיים. השוטרים, שלא מיהרו לבצע מעצרים, החליטו לעשות לאותם עבריינים תרגיל במטרה לחסל את התופעה מהשורש.

חוקרי יחידת החקירות והמודיעין בתחנה, בפיקודו של רפ"ק רוסלן ביסטרוב, ציידו את ד' בעשרות אלפי שקלים מסומנים בתוך מעטפה וביקשו ממנו לקבוע פגישה עם הסוחטים בצומת בית קמה שבנגב. "ידענו שאם לא נטפל בתופעה הזו כבר עכשיו אנחנו נהיה בבעיה גדולה מאוד. החלטנו שהפרוטקשן לא ייכנס לקריית מלאכי", מספר רפ"ק ביסטרוב.

כ-100 שוטרים מכמה יחידות מובחרות שונות, בהם בלשי ימ"ר לכיש ארבו לסוחטים באזור המפגש עם איש העסקים, וכאשר ששת הסוחטים, כולם בני שבט טראבין שבנגב הגיעו למפגש - השוטרים יצאו מהמארב וניהלו אחריהם מרדף קצר שלאחריו עצרו אותם והחזירו את חייו של ד', לפחות לעת עתה, לשגרה.

האירוע הזה, שכאמור ארע לפני כחודש, היה האות של חלק מהעבריינים הבדואים להעתיק את עסקי הפרוטקשן שלהם מדרום הארץ למרכזה וצפונה, תוך שהם גובים דמי חסות מעשרות בעלי עסקים גדולים, קבלני בניין ותשתיות - ולא מהססים לגנוב מאות רכבי שטח יוקרתיים כולל טרקטורונים אותם הם מוכרים מאוחר יותר לסוחרי סמים הפועלים לאורך גדר הגבול עם מצרים.

"כמה בדואים מהדרום הגיעו לעסק שלי באחד היישובים בצפון ואמרו לי שמעתה והלאה כל שורת החנויות באזור התעשייה שייכת להם ושאני צריך לשלם להם כל חודש 15,000 שקלים על שמירה. הם אפילו הביאו לי בחור כזה, שנראה כאילו כמו שומר, וביקשו שאנפיק לו תלוש משכורת פיקטיבי כדי שלאחר מכן יוכל לקבל דמי אבטלה", מספר רון (שם בדוי), בעל חברה גדולה בתחום המזון ותושב הצפון.

"הם פשוט שמו לנו שומר וביקשו שאני ושאר העסקים נוציא לאיזה חמישה אנשים מטעמם תלושי שכר פיקטיביים כי אם לא הם ישרפו את המקום. מדובר בעסקים שמגלגלים עשרות מיליוני שקלים ופחדנו לפנות למשטרה כי הם ידעו את הכתובת של הבית שלי ושל שאר בעלי העסקים, כולל כמה ילדים יש לנו ובאיזה מכוניות הנשים שלנו נוסעות. עשו עלינו תחקיר מפחיד. ממש כמו סרט אימה. אז מה עשינו? שילמנו, ברור ששילמנו", מוסיף רון.

והוא ממש לא היחיד: גם אזור הרצליה, ישובי השרון (כולל נתניה), אזור חיפה, עכו ונהריה הפכו לאחרונה לכר פורה עבור אותם עבריינים הדואים שמגיעים מדרום וגובים פרוטקשן מבעלי עסקים מקומיים שנכנעים ברובם לדרישותיהם, כשלרוב הנסחטים הם בעלי מוסכים, חנויות מזון, רהיטים, קבלני בניין גדולים או בעלי מסעדות משגשגות.

"בוקר אחד הגעתי למסעדה וראיתי 20 קליעים זרוקים ליד דלת הכניסה. אמרתי לעצמי שהכדורים האלה בטח נפלו מתיק של חיילים שמגיעים הרבה למקום בדרכם לבסיס", נזכר צ', בעל מסעדה מהצפון. "אלא שאז, כמה שעות לאחר מכן, הגיע למקום בחור צעיר כבן 25 ואמר לי שהוא השומר החדש של המסעדה. לא הבנתי מה הוא מבלבל לי את השכל, אבל אז הגיעו עוד כמה חברים שלו, אמרו לי שהם מהנגב ושלא כדאי לי להתעסק איתם ושאשלם להם 20 אלף שקלים בחודש. הבוס שלהם אמר לי: 'לא חבל שהמקום שלך יהפוך לגחלים ושתפסיד מיליונים?'. בסוף התפשרתי איתם על 10,000 שקלים כי לא הייתה לי ברירה".

עוד מתברר כי חלק מאותם בעלי העסקים ששילמו פרוטקשן כלל לא מבוטחים מאחר וחברות הביטוח דרשו מהם פרמיות גבוהות מאוד והם נמצאים בסוג של רולטה רוסית ולא יודעים מה יעלה בגורל העסק שלהם במידה ואותם עבריינים יגיעו לסחוט אותם. "עסק המזון שלי שווה מיליוני שקלים וחברות הביטוח דרשו ממני פרמיות גבוהות מאוד אז החלטתי לקחת הימור ולא לבטח את העסק כי תכל'ס זה לא כל כך משתלם לי", מספר א', תושב חיפה. "לפני כחודש באו לכאן כמה צעירים בדואים שטענו שהם עבריינים מסוכנים מהנגב ושהם מוכנים לשמור לי על המקום. הם ביקשו 15 אלף אז שילמתי. הביטוח ביקש ממני הרבה יותר".

מעבר לסחיטה ואיומים, אותם עבריינים בדואים מהפזורה פשטו לאחרונה על ישובים הצפון וגונבים בהם ג'יפים מסוג "טיוטה לנד קרוזר", טנדרים מסוג "טיוטה היילקס", ועוד עשרות טרקטורונים חדשים ומשוכללים שכל אחד מהם שווה כ-50 אלף שקלים, ורובם שייכים לתושבי המושבים בצפון. באחד המקרים הבחין אחד התושבים מאזור מחניים כי הטרקטורון שלו נגנב ומככב בסרטון בטיקטוק של אדם מהדרום, הוא מיד יצר קשר עם חוקרי תחנת משטרת ערוער שבמרחב הנגב והסביר להם שמדובר בטרקטורון שלו ואלו עצרו את הגנב והחזירו את כלי הרכב לבעליו.

טרקטורון גנוב (צילום: פרטי)
זיהה את כלי הרכב הגנוב בטיקטוק | צילום: פרטי

"הבדואים בפזורה בנגב מנצלים לאחרונה את הוואקום שנוצר וחודרים לטריטוריות של ארגוני פשיעה יהודים שאנשיהם עצורים בכלא כדי לגבות דמי חסות מבעלי עסקים", מסביר קצין משטרה בכיר. "זה לא משנה להם אם זה במרכז הארץ  או בצפון. בנגב הם כבר מוכרים, אז לאט לאט הם פונים גם החוצה למקומות חדשים כדי להפחיד בעלי עסקים שחלקם נכנעים ומשלמים להם כי הם חוששים לחייהם ולעסק שלהם. אני מציע לכל בעל עסק שנסחט לפנות אלינו ואנו נטפל במי שמנסה לפגוע בפרנסתו".