מחקר חדש מגלה כי לאחר עישון קנאביס משתפרת משמעותית תחושת ההנאה המינית, בפרט בשלב האורגזמה. למעשה, הקנאביס נחשב לאורך ההיסטוריה כסוג של “ויאגרה מן הטבע“- במיוחד בתרבות ההודית ובתורת הטנטרה.

אך מדוע זה קורה? לצד הסיבות הברורות הנובעות מתחושות שלווה, הנאה ורגישות הנגרמות לאחר צריכת קנאביס, ישנו כנראה קשר בין רכיבים ספציפיים בגוף הקשורים למערכת קולטני הקנבינואידים (רכיבי הקנאביס) לבין שלב האורגזמה. המחקר חדש בדק מה קורה בפלזמה (נוזל שקוף בגון צהבהב הזורם בכלי הדם ומהווה כ-55% מנפח הדם) לאחר אוננות ועד שלב האורגזמה.

תוצאות הבדיקה הראו עלייה חדה בכמויות של 2AG – אנדוקנבינואיד המיוצר בגוף ונקלט בקולטני הקנבינואידים CB1 ו-CB2. כידוע, בגוף האדם ישנה מערכת עצבית חשובה ומשמעותית בשם ‘המערכת האנדוקנבינואידית‘, המורכבת מקולטני קנבינואידים אליהם נקשרים גם רכיבי קנאביס (קנבינואידים) וגם רכיבים דומים לקנבינואידים שהגוף מייצר בעצמו, קנבינואידים אנדוגניים (אנדו-קנבינואידים). לאותם אנדוקנבינואידים המיוצרים על ידי גופם של יונקים ישנה חשיבות מהותית בשלל התנהגויות כגון אכילה, חילוף חומרים וקשרים חברתיים.

במחקר שכלל שני תתי-מחקרים, בדקו חוקרים מהמעבדה להתנהגות אנושית במרכז הרפואי של אוניברסיטת המבורג בגרמניה את כמויות האנדוקנבינואידים הבולטים 2AG ואננדמייד לפני ואחרי אוננות עד אורגזמה. בנוסף נבדקו גם רכיבים דמויי אנדוקנבינואידים אחרים כגון חומצה ארכידונית (חומצת שומן רב-בלתי-רוויה מסוג אומגה 6), חומצה אולאית (Oleoyl Ethanolamide), חומצה פלמיטואלית (Palmitoyl Ethanolamide) וקורטיזול (הורמון המשפיע על חילוף חומרים, רמות סוכר ועוד).

אישה מעשנת קנאביס (צילום: shutterstock | Canna Obscura)
קנאביס גורם לגוף אשה להתפרצויות אורגזמה בלתי נשלטות (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock | Canna Obscura

במחקר הראשון נבדקו רמות אנדוקנבינואידים וקורטיזול לפני ואחרי אוננות ועד שלב האורגזמה, בעוד שבמחקר השני השוו החוקרים את התוצאות מול קבוצת בדיקה רנדומלית ללא אוננות ואורגזמה. במחקר הראשון נמצא שאוננות עד אורגזמה העלתה באופן חד את רמות האנדוקנבינואיד 2AG בפלזמה, בעוד שרמות האננדמייד, קורטיזול ושאר הרכיבים נותרו ללא שינוי. גם במחקר השני נמצאו תוצאות דומות ועלייה ב-2AG, זאת לעומת קבוצת הבדיקה בה לא נרשם כל שינוי בכמויות הרכיבים.

משמעות הממצאים, כך לדברי החוקרים, היא שלאנדוקנבינואיד 2AG ישנו כנראה חלק חשוב בהתנהגות המינית. אז אם נחזור לשאלה מדוע תחת השפעת קנאביס האורגזמה מרגישה טוב יותר, ייתכן בהחלט לפי הממצאים, שהשחרור הטבעי של 2AG על ידי הגוף בשלב האורגזמה גורם לכך שקולטני הקנבינואידים בגוף פשוט "עולים על גדותיהם" ומעוררים יתר רגישות.

ייתכן וזו הסיבה לתוצאות מחקרים שמצאו בין השאר כי צרכני קנאביס מקיימים יחסי מין פי 3 מאלו שאינם צורכים קנאביס, זאת לצד דיווחים של חוקרים הטוענים כי קנאביס גורם לגוף אשה להתפרצויות אורגזמה בלתי נשלטות.

ה-2AG אותר לראשונה בשנת 1994 על ידי חוקרים מאוניברסיטת טייקו (Teikyo) שבטוקיו, אך זוהה באופן ברור בחלוף שנה על ידי פרופ’ רפאל משולם בישראל. גם האנדוקנבינואיד "אננדמייד" נתגלה על ידי פרופ’ משולם, שכינה אותו בשם זה על שם המילה "אננדה" שמשמעותה "אושר" בשפת סנסקריט. ה-2AG נמצא גם בכמויות גדולות יחסית במערכת העצבים הראשית בגוף, כמו גם בחלב אם, במוח, בעמוד השדרה ועוד.

>> כתבה זו פורסמה לראשונה במגזין קנאביס