זוג במיטה (צילום: BartekWardziak, Istock)
בשביל הכיף? מה פתאום! בשביל האבולוציה | צילום: BartekWardziak, Istock

 חוקרים של תורת האבולוציה מנסים כבר שנים רבות להוכיח שהתרבות מינית עדיפה על שיבוט, כעת מגיעה ההוכחה. מחקר שהתפרסם השבוע במגזין Science מוכיח כי התרבות באמצעות מין מאפשרת הרחקת טפילים אפקטיבית.  

כבר שנים רבות שסקס מטריד את חוקרי האבולוציה. כעת חוקרים אמריקאיים מצאו את המענה. הביולוגים בחנו תולעים שאולצו להתרבות באופן א-מיני ומצאו כי אלו נכנעו לזיהום ומתו, לעומת תולעים שהתרבו באופן מיני.

החוקרים אומרים כי התוצאות הם ההוכחה המשכנעת ביותר עד היום לתיאורית המפתח של תורת האבולוציה. התיאוריה גורסת כי סקס משפר את עמידותם של האורגניזמים לטפילים. הסיבה לכך היא ערבוב של גנים, באופן שמייצר קומבינציות חדישות שנמצאות כמעט תמיד צעד אחד לפני הטפילים.

סקס לא הגיוני?

לכאורה התרבות  א-מינית - בה אורגניזמים בעצם משבטים את עצמם - הרבה יותר הגיונית. לאורגניזמים אין צורך להתאמץ לאתר ולפתות פרטנרים, להלחם במתחרים או להסתכן עם מחלות המועברות מינית. בכל זאת, הסקס קיים- רובם המכריע של בעלי החיים והצמחים מתרבים באמצעות יחסי מין.

 ביולוגים רבים מאמינים כי טפילים הם התשובה. ערבוב הגנים מייצר צאצאים בעלי הרכב גנטי חדש, טוב יותר, בפוטנציה, בדחיית טפילים, מההרכב הקודם.

המרוץ הגנטי בין הטפיל לפונדקאי הוא אחד הסממנים לצורך של המינים להמשיך ולהתפתח על מנת לשמור יתרון מול מינים אחרים. ידוע כי בטבע אורגניזמים מעדיפים להתרבות באופן מיני בעיקר כאשר ישנם טפילים רבים האורבים בסביבתם. ידוע אך לא מוכח. והנה הגיעה הבדיקה הישירה, זו המודדת את עמידותם לטפילים.

ניסוי אלגנטי

החוקרים מאוניברסיטת אינדיאנה שבארה"ב השתמשו בתולעים עגולות, מסוג Caenorhabditis elegans, להוכיח את הטענה האבולוציונית. צוות החוקרים הינדס שני סוגים של תולעים - אלו היכולים להתרבות אך ורק באמצעות מין ואלו שיכולים רק באמצעות שיבוט עצמי.

אין תמונה
לתולעים שובבות יש יתרון מול מתקפת טפילים

החוקרים צפו כיצד התולעים זוללות בתאווה מצע דשא מיוחד עם בקטריות אכזריות במיוחד מזן ה-  Serratia marcescens. הבקטריות פולשות לקרביים של התולעים ומשם מכפילות עצמן בכל נקיק שבגוף, הורגות את התולעים מבפנים. התברר שתולעים אשר התרבו באופן מיני שרדו במשך לפחות 20 דורות ואילו התולעים ששיבטו עצמן מתו במהרה.

אניל אגרוול, ביולוג אבולוציה מאוניברסיטת טורונטו, תיאר את הניסוי כ"אלגנטי" משום שלא רק הצליח להוכיח כי הטפילים חיסלו את התולעים שהתרבו באמצעות שיבוט אלא גם הראה כי הטפילים התפתחו לצד התולעים.

"אני מרוגש ביותר, אני חושב שזה ממש מגניב" אמר ד"ר אגרוול ל- BBC, " בין אם זה קורה בטבע או לא זה נושא אחר, אין לנו יכולת לדעת מבדיקת המעבדה". הוא מוסיף, שכצעד ראשון, בוודאי הוכח כי סקס מגן מהשפעתם של הטפילים, ולאורך זמן.