אנחנו מאוד אוהבים לכתוב בפינה שלנו על מיליונרים ומיליארדרים שעשו את הונם בעשר אצבעות. אבל אפעס, בואו נגיד את האמת, לרוב צריך להיוולד למשפחה הנכונה, לאבא או אמא עשירים במיוחד, ועדיף למשפחת מלוכה. אלה האחרונות ממש יסדרו לכם את החיים, תשאלו את פומיפון אדוניאדט הלו הוא ראמה התשיעי, מלך תאילנד. על פי מגזין פורבס ראמה מוערך בהון ממש לא צנוע בסך של 30 מיליארד דולר, רוצה לומר בן המלוכה העשיר בעולם. חוץ מזה הוא גם על תקן של חצי אל שאפילו במקרים של הפיכות צבאיות לא מעזים לגעת בו, שזה דבר די נדיר.

השכלה לפני הכל

ראמה בן ה-88 הוא הצאצא התשיעי לשושלת המלוכה צ'אקרי, אבל אל תתנו לגילו המבוגר להטעות אתכם. הבחור יודע לנצל את הממון שנפל בחלקו, כפי שתקראו בהמשך, עם רכישת דברים כמו מאות מכוניות, עשרות מטוסים וכמובן ארמונות מפוארים. אבל מה שיפה בסיפור הזה, הוא שראמה התעקש לקבל את הכסף רק אחרי שירכוש את השכלתו האקדמית, למרות שהיה לו ברור מגיל ינקות שאין מצב שהוא יסתובב במדורי חיפוש עבודה. אחרי שסיים את לימודי בית הספר היסודי הוא נשלח ללמוד בשוויץ, שם גם למד אחרי התיכון מדעי המדינה ומשפטים. בתקשורת התאילנדית מקפידים לספר שהוא נהג להתקיים בתקופה הזו מסכום צנוע.

אי שם ב-1946 הרחוקה, אחיו של ראמה, שהיה אז המלך ששמו ראמה ה-8, נהרג, או שאולי בכלל נרצח - עד היום לא יודעים, וראמה נבחר להחליפו. אבל ההשכלה עדיין הייתה לפני הכל והוא סרב להיכנס לארמון עד שיסיים את הלימודים. את שאר ההיסטוריה של תאילנד נשאיר למדור אחר, אבל רק נספר שפחות משבוע אחרי שנכנס לארמון הוא התחתן, אז גם התחילו החגיגות על הירוקים.

מכוניות מצופות זהב ומטוסים מפוארים

לראמה ה-9, כמו לכל מלך ובן מלוכה בתאילנד, יש סוכנות רשמית שכל תפקידה לדאוג לצרכיו, "קרן נכסי הכתר" שמה. במקרה של ראמה ה-9 אנחנו מדברים על קרן שההון שלה, בעצם ההון שלו, מוערך בסכום של 30 מיליארד דולר. מה שאומר שהמלך שלנו עקף בסיבוב את בן המלוכה של ברוניי מהשבוע שעבר ושהוא נמצא ברשימת "עשרת בני המלוכה העשירים ביותר בעולם" של מגזין פורבס. עכשיו, רק כדי שנבין את העוצמה שלו: התמ"ג השנתי לנפש שם עומד על כ-14 אלף דולר לשנה, והשכר הממוצע הוא ברמה של כמה לילות בגסט האוס בקאוואסן. אבל שלא יהיה לכם ספק, הנתינים שם מתים עליו ומעריצים את האדמה עליה הוא דורך, ולא בקטע של דיקטטורה.

מלך תאילנד (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
מעריצים אותו | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

אז מה הוא עושה עם 30 מיליארד דולר אתם שואלים? למלך יש -כדאי לכם לשבת- 3,320 מכוניות. אין מצב בעולם שגם מי שהגיע לגיל 88 הצליח לנסוע על כולן. אבל הוא כן נסע על המרצדס בעלת הגג הנפתח שמבפנים מצופה בזהב וגם על הרולס רויס השחורה, שהגיעה עם כל האבזורים של החברה פלוס שיבוץ של יהלומים ועוד כמה דברים שהקפיצו את העלות שלה ל-8 מיליון דולר. יש לו גם לקסוס מנהלים ברמה של מנהיגים, מספר לימוזינות שעוצבו באופן אישי לבקשתו, רכבים של קרייזלר, פנטום וללא ספק החלק האהוב עליו זה האוסף של הענתיקות, כולל רכבים משנות ה-40, אותן הוא נוהג להציג בתערוכות שונות במדינה.

חוץ מזה יש לו גם צי של מטוסי מנהלים, שהיו בעצם מטוסי נוסעים שעוצבו ושופרו. כך למשל עשו עבורו עם מטוס מסוג בואינג 737-800, שהוסיפו לו סלון מפנק, משרד מפואר, חדר שינה שתופס כמעט את כל מחלקת התיירים ועוד. אותו הדבר עשו עבורו גם ממטוס נוסעים מסוג איירבוס A319 ומחיר של כל מטוס כזה, אחרי שדרוגים, מוערך בסביבות המאה מיליון דולר.

מלך תאילנד (צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL)
אחד מרכביו של המלך | צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL

עם אדמות בכל המדינה

כיאה למלך עשיר הוא חי בארמון מפואר, ה- Grand Palace, המשמש כבית מלוכה מאז שנת 1,782. יש שם את כל הדברים הרגילים, לפחות לאנשים מהסוג הזה, כמו הרבה מאוד חדרים, רהיטים יקרים ובכלל זה מתחם מגורים שלם שכולל אפילו מקדש שגם מצופה זהב, כמובן. אבל מה שעניין אותנו זה מה שרשות תחת הקרן שלו, ומתברר שמדובר בהרבה מאוד אדמות שגם מכניסות לו הרבה מאוד כסף.

מתברר שהמלך הוא אחד מבעלי האדמות והנכסים הכי גדול במדינה ומהגדולים בעולם. יש לו 3,200 דונם במרכז בנגקוק, ועוד משהו כמו 14,000 דונם של אדמות בכפרים. אדמות שמושכרות לחקלאים או אנשי מסחר כאלה ואחרים שכמובן משלמים בתמורה. מה שהפיל אותנו מהרגליים זה שיש לו 36,000 נכסים שהוא משכיר. לתל אביבים שבינינו הוא הבעלים של עשרות אלפי דירות שמשלמים לו שכ"ד, ולכו תתווכחו על הסכום עם המלך, שאסור לדבר איתו בכלל.

מלך תאילנד (צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL)
חי בצניעות. ארמון המלך | צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL

חוץ מכל זה, יש לו גם מלונות, קניונים ומרכזים מסחריים כמו בניין "מרכז העולם" שבבנגקוק, שזה מתחם הקניות השישי בגודלו בעולם. אם יצא לכם להיות בתאילנד, ומכיוון שאנחנו בישראל סביר שכן, אז גם סביר שחלק מהכסף שהשארתם במדינה נכנס לעסקים של המלך. ככה ששמנתם כמו שאר האזרחים את משפחת המלוכה והאהבה שלהם למכוניות, בתים ושטחים.

שורפים חצי מיליארד בשנה

יש לו מטוסים, קרקעות והרבה בתים, אבל חוץ מאלה המלך גם אוהב מאוד גם להחזיק בנקים ותכשיטים. יש לו לא מעט אחוזים במספר בנקים, כמו למשל 23 אחוזים מבנק סיאם המסחרי, שהוא הבנק הגדול במדינה. ראמה ה-9 הוא גם בעליו הממש גאה של היהלום המלוטש הגדול בעולם, ה-"Golden Jubilee" שמשקלו 545.67 קראט. הוא קיבל את זה מתנה לציון יובל להכתרתו, אחרי שבורך על ידי האפיפיור בכבודו ובעצמו. למתעניינים, אולי מתעניינות, אנחנו מדברים על יהלום שהשווי שלו מוערך ב-12 מיליון דולר. מה שאומר שאישתי שמתה על יהלומים יכולה לשכוח מזה, והיא לא היחידה.

מלך תאילנד (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
יהלום הגולדן ג'בלי, חלומן של מאורסות | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

צריך לומר גם שמשפחת המלוכה מאוד אהובה במדינה, מפעילה פרויקטים לנזקקים, בתחום החינוך ועוד כל מני דברים ששמים אותם במקום לא רע במדד האמא תרזה שלנו. אבל במקביל הם ממש ממש נהנתנים. קחו דוגמה: משפחת המלוכה בספרד עולה למשלם המיסים המקומי משהו כמו 12 מיליון דולר לשנה. הבריטית עולה כ-50 מיליון דולר לשנה, אבל רווחי הנכסים שלה נכנסים לקופת האוצר ומדי פעם זה מגיע ל-300 מילון. מנגד, חוץ מרווחי הקרן של המלך התאילנדי, הם מתוקצבים ב-194 מיליון דולר לשנה, כולל עלות מערך האבטחה. ככה שעל פי חישוב של פורבס משפחת המלוכה "שורפת כחצי מיליארד דולר בשנה". אבל העם מאוד אוהב אותם, כבר אמרנו?

מלך תאילנד (צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL)
מארגן פיל ופורטרט ליום הולדת. וככה שורפים חצי מיליארד. | צילום: Chumsak Kanoknan, GettyImages IL