צחי סולטן (צילום: תמר מצפי, גלובס)
מרוויח כמו נוחי דנקנר, אבל שומעים עליו הרבה פחות. צחי סולטן | צילום: תמר מצפי, גלובס

צחי סולטן, שנולד בחולון למשפחה ממעמד הביניים, חלם לפני כמה חודשים על כך שילמדו עליו בהרווארד בעקבות הימור שלקח. הוא הימר על עסקאות גז, ההימור לא צלח בינתיים, אבל לסולטן, בגיל 46, יש עוד הרבה שנים להפוך את ההימורים שלו לקייס סטאדי באוניברסיטאות היוקרתיות בעולם. סולטן, שבעשור הקודם היה חלק מ"רביעיית המסודרים" – קבוצה של ארבעה חברים שביחד התקדמו בקצב מזהיר בעולם העסקים – הוא כיום היחיד שנשאר בשטח. על פי הערכות, הנער מחולון שווה יותר מ-100 מיליון שקלים.

סולטן הוא נצר למשפחה צנועה יחסית. אביו היה בעלים של מפעל להדפסות משי ביפו ואימו עקרת בית, כך שאת רוב הקרדיט להצלחתו הוא יכול לזקוף לעצמו. אחרי לימודים במגמת מחשבים, היה קצין ביחידה לסילוק פצצות כאשר לאחר השחרור סיים תואר בכלכלה בהצטיינות באוניברסיטה העברית. בכתבת תחקיר עליו שפורסמה בדה מרקר נקבע כי למרות המחשבה הנעימה על כך שהוא סיפור סינדרלה ישראלי, הוא נמנה על קבוצת אנשים שעשו את הונם מתיווך בכספם של אחרים, מה שאומר שהוא אכן הצטיין בצורה מרשימה בעשיית כסף – אבל לא המציא שום דבר בעצמו. לפחות בשנותיו הראשונות.

עד לפני מספר שנים סולטן שימש בתפקיד חתם – זה שמגייס כסף מהציבור עבור הנפקות שחברות מבצעות. במילים אחרות: הוא לקח כסף מהציבור במסגרת תפקידו והעניק אותו לחברות. בדרך זאת סולטן גייס מיליונים רבים של כספים עבור חברות, ותוך כדי גם גרף לעצמו עמלות נאות. כיום, אחרי שהתבסס, הוא התפרס לתחומים נוספים.

בתחום בו סולטן מתעסק אומרים עליו שהוא איש נחמד, וגם אם הוא מתחרה מולך, הוא לא יעשה זאת ברוע. מעבר לזה, הוא רץ למרחקים ארוכים, ובראיונות בעבר סיפר שהוא לא לוקח חופשה ארוכה כי גם חופש, כדברים אחרים, הוא מוצר שצריך לצרוך בקפידה.

עסקים – סולטן הוא כיום הבעלים של חברת "כלל חיתום". מ-2005 החברה הכניסה יותר מ-360 מיליון שקלים, אבל סולטן – שעשה בעבר הפסקה קצרה מעולם העסקים – לא הסתפק בכך. בנוסף לכך, הוא גם עוסק בעסקי חיפושי הגז (בשלב זה ללא הצלחה גדולה) ומעבר לזה דווח שהוא עוסק גם בייצור אנרגיה סולארית ומשקיע בחברות רבות נוספות.

לצדו – אשתו, מיכל, ושלוש בנות. בין חבריו אפשר לציין את נוחי דנקנר, כאשר על השניים פורסם שהאחרון נוהג להתייעץ עם סולטן ומעריך אותו. השניים גם קרובים בקשרים עסקיים.

לפוזה – לפי פרסומים עליו בכלי התקשורת, אפשר לומר שלפי לבושו והתנהגותו צחי סולטן הוא עדיין אדם פשוט ללא גינונים ששייכים לעיתים לעשירי ארצנו. בראיון שנתן לגלובס, לאחר שנבחר ברשימת המנהלים פורצי הדרך של העיתון בשנת 2010, נשאל למה הוא לא לוקח יאכטה, מפליג, ורץ (תחביב שלו) במדינות אחרות. הוא ענה שאמנם ניסה לעשות זאת, אך השתעמם.

איך אנחנו עוזרים לו – המשקיעים הקטנים מבינינו עוזרים לו כאשר אנו משקיעים בחברות להן הוא מגייס כספים. בתקופה האחרונה (יחסית) רובנו בעיקר הזקנו לו, בדרישה הציבורית למסות את ההכנסות מגילויי הגז.

מה היית יכול לקנות עם הכנסותיו – לפי פרסומים, בעשור שבו הוא גייס לחברת IDB של נוחי דנקנר עשרות מיליארדים, הוא הרוויח לכיסו כ-90 מיליון שקלים. כיום ההרשמה למרתון תל אביב – כולל קוד הנחה של 25 שקלים (צחי, דבר איתנו, נסדר אותך) עולה 175 שקלים בהרשמה מוקדמת. ב-90 מיליון שקלים אפשר לרכוש מעט יותר מ-514 אלף כניסות למרתון. מאחר שמדווח שסולטן צנוע יסית, אנו לא נכנסים בכלל לחשוב על חבילת ה-VIP וארוחת הפסטה של יום לפני.

האם הוא גבר? העובדה שבתחום רווי יצרים ומתחרים הוא מצליח להישאר אדם שמתחריו מתקשים ללכלך עליו כנראה מעידה שמדובר באדם ערכי. כביקורת, אפשר לדבר על כל התחום בו הוא עוסק, ואת העובדה שעלו עליו ביקורות בעיתונים הכלכליים על כך שהפסיד למשקיעים (אך לא לעצמו) כסף. הוא לא נצר למשפחה עשירה, כך שפילס את דרכו לבד, ונראה שקיים סיכוי שנשמע עליו בעתיד בהקשרים חיוביים נוספים. 

>> האם עופר קורנפלד הוא המיליונר הכי צנוע בישראל?
>> לכל הכתבות במדור "איפה הכסף?"