דוד עזריאלי (צילום: איל יצהר, גלובס)
ההערכות צופות שעוד שלוש שנים ההכנסות מהקניונים יגיעו ל-1.7 מיליארד שקלים. דוד עזריאלי | צילום: איל יצהר, גלובס

את מגדלי עזריאלי כולנו מכירים, אבל מה אתם באמת יודעים על דוד עזריאלי, הבעלים של האימפריה, שחגג 90 השנה ושהצהיר לאחרונה שעם הכסף לא מגיעים לקבר? רוב הסיכויים שלא ידעתם, למשל, שאת הקניון המוכר בישראל בנה ניצול שואה שברח מהנאצים דרך רוסיה ואיראן וששני הוריו נספו. אותו ילד שברח מהשואה בזכות תושייה הפך להיות אדם שמוערך כיום בכ-2 מיליארד דולר. ביום הולדתו הצהיר שהוא מקווה שנשארו לו עוד שנים של פעילות טובה, וגם אם הונו האישי עומד על פחות, אין בכלל ספק שאפשר להכתיר אותו כסיפור הצלחה.

הסיפור המדהים של האדם שמסופר עליו שפעם ישן בקרוואן קפוא וכיום יכול לרכוש מדינה קטנה, מעורר השראה. האיש שהצליח לברוח מהנאצים במלחמת העולם השנייה גם השתתף במלחמת העצמאות הישראלית. הוא עבר ב-1954 לקנדה ושלוש שנים לאחר מכן נישא לסטפני, זוגתו עד היום. למרות המעמד שלו בקהילת העסקים, והעובדה שקבוצת הקניונים שלו היא המצליחה בישראל, נראה שגם בגילו המופלג הוא להוט להמשיך ולעבוד.

לאחרונה אמר שהוא שונא כסף, אבל הוא זקוק לו כדי לבנות, כשזאת (הבנייה) היא האהבה האמיתית שלו. בינתיים הוא מחלק את זמנו בין קנדה לישראל, ומתכנן לתרום את חלקו האישי בקבוצת עזריאלי לקהילה. גם כיום, יש לציין, הוא תורם לקהילה, ולא מעט. עזריאלי תורם בשנה כ-40 מיליון שקלים באמצעות קרן עזריאלי, כאשר עיקר הפעילות היא בתחום החינוך ובסיוע לתלמידי חטיבה חלשים בעשרות בתי ספר ברחבי הארץ. עזריאלי בנה את בית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב, תרם 7 מיליון דולר למכון ויצמן, תורם לטכניון ולמוסדות חינוך נוספים.

עסקים – מלבד לקניון המפורסם יו"ר קבוצת עזריאלי הוא הבעלים של קניון איילון ברמת גן ובסך הכול של 13 קניונים ברחבי הארץ. לקבוצה יש אחוזים גם בבנק לאומי, בלאומי קארד, בסונול ובחברות נוספות דוגמת טמבור.

בשנת 2011 הוא נהנה משכר בעלות של כ-21.2 מיליון שקל, שכר שמורכב ברובו ממענק שקיבל. בימים של ביקורת חברתית על שכר יו"רים, ישנם פרשנים כלכליים שחושבים שלעזריאלי פשוט לא אכפת מביקורת, ואף יותר מזה: הוא סבור שהשכר מגיע לו ושעשה במשך שנים רבות עבודה שמצדיקה אותו. בראיון שנתן ל"מעריב" אמר שלדעתו מגיע לו אפילו יותר ושהוא תורם את הרוב. בכל מקרה, ברור ששכרו מהווה חלק זניח ביותר מכמות הונו.

דוגמא שעוזרת להבין את כמות הכספים שמתגלגלת בקניונים שלו אפשר למצוא במצגת למשקיעים שפרסמה הקבוצה לפני כחודשיים. באותה מצגת הכריזה הקבוצה כי היא צופה שבשנת 2016 הכנסותיה משכירות בקניונים השנים ינועו בין 1.73 ל-1.77 מיליארד שקלים. נכון שפתאום 21.2 מיליון נראים כסף קטן?

לצדו – עזריאלי נשוי כבר 55 שנה לסטפני, בת זוגתו. לשניים יש ארבעה ילדים. כרגע נראה על פי דיווחים שונים בתקשורת שבתו דנה תתפוס חלק משמעותי יותר ויותר בקבוצה בהמשך, כאשר גם כיום היא כבר חלק מקבוצת הניהול שלה.

לפוזה – נדמה שחגיגות יום ההולדת האחרון שלו יכולות לדבר בעד עצמן. 1,300 אנשים, בחלקם בכירי המשק הישראלי, התייצבו ליום הולדתו ה-90 שנערך בגני התערוכה באירוע נוצץ בחודש מרץ. מה לא היה שם. אזור נשפים, אזור מופעים עם אורות ניאון שהתוו קווי בניין. שף יוקרתי, הופעות פרטיות וצייר מוכר שעונה לשם ז'אן פייר בלאנצ'רד, שאייר על הבמה את הפורטרט של עזריאלי לקולות השיר "אדם צובר זיכרונות".

הוא גר במונטריאול בקנדה, חצי מזמנו הוא בארץ ובחצי השני הוא שם, יש לו וילה בהרצליה פיתוח ועוד לפחות וילה אחת בחו"ל. וכשהוא מדבר על שהוא מתכוון לתרום מהונו צריך לזכור שמדובר בלא פחות מ-4.5 מיליארד שקלים. גם תרומה שכזאת היא סוג של פוזה, אם כי חיובית בכל מובן.

בשנים האחרונות נאמר עליו שהוא עוסק הרבה בענייני כבוד, והולך לאירועים שבהם הוא מקבל פרסים או למקומות שנקראים על שמו בעקבות תרומות שתרם (בין היתר הוא בונה את "האגף החדש של בית הספר לארכיטקטורה ע"ש דוד עזריאלי", ויש את פרס קרן עזריאלי למצטייני בתי הספר לאדריכלות בכל מוסדות הלימוד). בראיון שנתן ונשאל מדוע אין לו מטוס פרטי, אמר בפשטות שהוא לא מבין למה הוא צריך מטוס פרטי.

איך אנחנו עוזרים לו – במקרה הזה מדובר באדם שאנו יכולים לעזור לו בכל כך הרבה דרכים. למשל, כשאנחנו קונים באחד מהקניונים שלו, כשאנחנו רוכשים בסונול ואפילו כשאנחנו לקוחות של בנק לאומי. גם כשאתם צובעים את ביתכם, אתה עושים זאת באמצעות טמבור – חברה שבשליטתו (באופן עקיף).

מה היית יכול לקנות עם הכנסותיו – כאמור, שכרו לשנת 2011 עמד על סכום של מעט יותר מ-21 מיליון שקלים. בואו נבדוק כמה שעות חנייה בעזריאלי אפשר לרכוש בסכום הזה. אם לא השתנה לאחרונה, המחיר עומד על כ-14 שקלים לשעה הראשונה (או חלק ממנה) ולאחר מכן עוד 12 שקלים לכל שעה נוספת (או חלק ממנה). הוא יכול לרכוש מעט יותר מחצי מיליון שעות חנייה (או חלק מהן).

האם הוא גבר? איש שחייו החלו באסון ובנה את עצמו בצורה כה מרשימה חייב לזכות לכבוד. הביקורות שעולות עליו בשנים האחרונות נוגעות בכך שהחברה שלו, כיום חברה ציבורית ומונפקת, לא צריכה לשלם לו שכר גבוה כל כך. או אם לדייק, אומרים שהוא לא צריך למשוך כזה שכר, שכן ברור שהוא מחליט על שכרו. אומרים עליו גם שהוא קשוח ולא האדם הכי נעים. כך או כך, ברור שאי אפשר לקחת ממנו את כל הישגיו הרבים, במיוחד על רקע סיפור חייו. גבר לעניין שאפשר ללמוד ממנו לא מעט.

>> מיהו המיליונר הכי שרמנטי בארץ?
>> לכל הכתבות במדור "איפה הכסף?"