הנה הבעיה עם מסחר בבורסה: זה מלחיץ, גודמיט. רוב האנשים שימצאו את עצמם בסוף החודש עם כמה אלפים מיותרים - אלה שלא מחבבים סיכונים בחיים - לא ימהרו לנסות את מזלם בבורסה, בדיוק בגלל המילה הזאת שחבויה במשפט: מזל. ועדיין, בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מחליטים בכל זאת להיכנס לעולם המסחר, מתוך הרצון לשלוט על הכסף שלהם בעצמם. ומתוך כל אותם משקיעים מתחילים ישנו חלק נכבד שבמקום להרוויח מפסיד – בעיקר בגלל תפיסות שגויות ואמונות מוטעות מיסודן.

נפילות בבורסה (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
אבל בעיתון היה כתוב שכדאי | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

אז איך לדעת להבחין בין הזדמנות פז לרמאות או שרלטנות? גייסנו את דודו רוז, אנליסט המומחה למסחר בבורסה שעומד בראש סימפל טרייד, בית ספר לשוק ההון, כדי שיספק לנו כמה סימני אזהרה למשקיע המתחיל.

אין דבר כזה "רווח ידוע מראש של 70 אחוז". "יש טעויות נפוצות של אנשים מהציבור בנוגע לרווח מהיר. כל רווח לא הגיוני בעליל של תשואה מהירה הוא דבר שצריך להתרחק ממנו. יש איזשהו קאצ'. זה משהו שהוא בלתי אפשרי להבטיח וקשה לממש אותו. תשואה ריאלית וטובה בשוק ההון זה ברמות שנתיות של 20 אחוז ויותר. הבטחות של רווח עצום של 70 אחוז הן לא מציאותיות".

עיתוני הכלכלה והפרשנים לא יודעים הכול. "יש חוק מאוד ידוע בוול סטריט. כשכולם מדברים על כיוון אחד הגיע הזמן ללכת לכיוון השני. כשיש תמימות דעים וכולם אומרים שהבורסה הולכת לעלות או לרדת זה בדיוק הזמן לפעול הפוך. לבני אדם לא ניתנה יכולת לנבא מה יקרה וכשכולם אומרים אותו הדבר הגענו לשיא או לשפל. לפני שלושה חודשים דיברו על כך שהיורו הולך לקרוס והולך להיות סוף העולם. אנשים שברחו עשו טעות כי המדדים דווקא עלו בחודשים האחרונים. כשכולם אומרים אותו הדבר המקצוענים הולכים לכיוון השני. צריך ללמוד לנתח באופן עצמאי, זה מאוד פשוט".

מניה שעולה הרבה מאוד ביום אחד היא מניה מסוכנת. "אתה קורא בעיתונים שונים על מניה שעלתה, ואז הציבור מצטרף. אם היית בפנים זה הזמן לצאת, אם אתה בחוץ זה לא הזמן להיכנס. מניות לא עולות ברצף. אפשר לראות את זה במניות הגז. המניות עולות ואז הציבור נכנס באיחור וחווה את הירידה".

מסחר בבורסה לא נועד כדי לכסות חובות. "יש מטרה אחת כשמגיעים למסחר בבורסה: לייצר כסף. מי שמגיע מהמקום הלא חיובי, של 'אני רוצה לכסות את החובות של משכנתא', זה לא מקום נכון לבוא ממנו. לבורסה צריך לבוא ממקום של עוצמה, של לצאת לעצמאות פיננסית ולייצר רווח שיעזור לך בחיים. אם אתה בא חסר ביטחון כשאתה חייב להרוויח מהר, אתה עלול מהר מאוד להפסיד את הכסף שלך. נכנסים לבורסה עם ביטחון והון פיננסי כשיש לך".

מי שסוחר בבורסה חייב לדעת להפסיד. "מי שיש לו אגו – שלא יתקרב לבורסה. כל יום יש עסקה נהדרת שאתה יכול להרוויח ממנה, ולמי שיש אגו ולא מסוגל להכיל פספוסים שלא ייכנס לשם. הבורסה היא לאנשים שמבינים שיש הזדמנויות שאפשר להפסיד. הסוחרים הכי גדולים בעולם הם אנשים צנועים מטבעם. קח את וורן באפט, הוא גר באותו בית שהוא גר עשרות שנים. אם הציבור יבוא ברמה צנועה של לעשות כסף בכבוד, ההזדמנויות להרוויח בבורסה גדולות מבמקומות אחרים".

אחרי ששיננת את חמשת סימני האזהרה, אפשר לעבור לשלב הבא: המיתוסים. ישנן כמה תפיסות שגויות בנוגע למסחר בבורסה, שמונעות מהרבה אנשים להיכנס לעסק הזה, וחבל:

אי אפשר להרוויח כסף כשהבורסה יורדת: מיתוס. "אפשר גם אפשר. יש שיטות מצוינות להרוויח כשהבורסה יורדת, חייבים לדעת להרוויח בכל מצב שהוא. הבורסה יורדת שליש מהזמן. אם אתה רוצה לדעת להרוויח כסף אתה לא יכול להרוויח רק בשני שליש מהזמן. כדי להרוויח כשהבורסה יורדת אנו עושים את אותה פעולה בסיסית שאנו עושים כשהיא עולה; אתה יכול למכור מניות כאשר ההבטחה שלך לברוקר היא שאתה תקנה אותן".

גבר מיואש במשרד (צילום: Justin Horrocks, Istock)
אם כלום לא הולך, נסה לקנות מניות עם המצח | צילום: Justin Horrocks, Istock

צריך תואר באוניברסיטה או לימודי כלכלה כדי לסחור בבורסה: לא נכון. "מסחר בבורסה זה מסחר כמו שעושים בכל דבר בחיים. באוניברסיטה לומדים תאוריות, בשוק ההון זה פרקטי מעשי – לא תאוריה. למסחר בבורסה מספיקים לימודים של מספר חודשים כדי להתחיל לסחור".

רווח או הפסד בבורסה רואים רק אחרי חודשים או שנים: שקר גס. "אפשר להרוויח גם ברבע שעה של מסחר. כדי לייצר רווחים ברגע שאתה עומד על הרגליים אפשר גם בעניין של שעה שעתיים עבודה ביום. הבורסה בסך הכול פתוחה שש שעות וחצי. זה מסחר מאוד פשוט. די פשוט לעשות בו כסף. צריך להיות ריאלים ובלי אגו". אבל איך נמנעים מלהיתקע מול זה? הרי מרגע ששמת כסף אתה נשאב פנימה וחושב על זה כל היום. "בדיוק בשביל זה חבר'ה שמתחילים לסחור סוחרים ביחד בתחילת דרכם. לא סוחרים לבד. יוצרים הרגלים של מסחר נכון ופשוט של שעתיים ואז הולכים הביתה".

דודו רוז (צילום: דנה קרן)
דודו רוז | צילום: דנה קרן

מסחר בבורסה מיועד רק לאנשים שאוהבים סיכונים: "ההיפך הוא הנכון". כשאנו שואלים בתמימותנו על השקעה "בטוחה" באג"ח, שתתן לנו 3 אחוז בשנה אבל שקט נפשי (לתפיסתנו המאוד שגויה) היועץ שלנו די מרוצה. "העלית לי חיוך על הפנים. אג"ח זה הסחורה הכי מסוכנת של 2011. קח שלוש שנים אחורה זה באמת הכי בטוח בתוך ישראל. היום מדברים על מדינות שלא יכולות לשלם. טייקונים. אין דבר שהוא הכי בטוח . מה שהכי בטוח במסחר בבורסה הוא היכולת לקחת עסקה עם סיכון מינימאלי. יש יכולת להיכנס לעסקה ולקבוע את רמת הסיכון המדויקת. זה לא שאתה קונה ואז בא טייקון ואומר תחתכו בחצי. אני לוקח עסקה עם סיכון ידוע מראש".

צריך רישיון כדי לסחור בבורסה: ממש לא. "זה חרב פיפיות העניין של רישיון. זה כלי נהדר כי כל אחד יכול לסחור בבורסה, אבל יש אנשים שמזלזלים ומעדיפים ללכת לסחור בבורסה בלי ללמוד כלום ואז הם פוגעים בעצמם".

>> הכללים שיהפכו אותך לעשיר