הם עושים את אחת העבודות היותר שחורות שיש בישראל, נאלצים להתמודד עם אבל יומיומי, לעבוד בתנאים קשים במהלך כל השבוע ועדיין לא זוכים לתגמול כספי - תכירו את הקברנים בישראל. רובם אנשים מבוגרים שחצו את גיל חמישים או שישים, מרוויחים משכורת מינימום, לא מקבלים בונוסים וחווים טראומה נפשית בכל הלוויה. הדור הצעיר? ממש לא מתכוון להיכנס לתחום בקרוב.

יוסי דעטש. קברן (צילום:  שמעון איפרגן)
דעטש. "עוד כמה שנים לא יהיה מי שיקבור מתים בישראל. מה יביאו, תאילנדים או ערבים?" | צילום: שמעון איפרגן

"אתה יודע מה אנחנו עוברים כאן? אף אחד לא יכול להחזיק מעמד יותר מחודש גג. צעירים שרוצים לעבוד כקברנים מחוסר ברירה בורחים מפה במקרה הטוב אחרי חודש", טוען יוסי דעשט קברן ותיק בבית העלמין הישן בבאר שבע, "המשכורת היא משכורת רעב, אתה עובד בימי שישי, לפעמים במוצאי שבת, ערבי חגים, חופר לפעמים שמונה קברים. מה לעשות, אנשים מתים. מישהו צריך לקבור אותם, לדאוג לטהרה. במקרה הטוב אתה מקבל 4,500 שקל בחודש, זו משכורת? עם זה אפשר לחיות?"

תלוש משכורת של קברן (צילום:  שמעון איפרגן)
"חושבים שאנחנו מרוויחים משכורת של 10,000 שקל" | צילום: שמעון איפרגן
דעשט, בן 50, אב לחמישה ילדים, טוען שמה שמחזיק אותו במקצוע הזה, בין היתר, זו השליחות והחשש להישאר בלי עבודה אחרת. "בגיל שלי איפה אני אמצא עבודה אחרת? אני חושב שצריכים לתגמל אותנו על העבודה הקשה שלנו. אתה חושב שזה קל להיות קברן? לשמוע כל היום את המשפחות עם הצרחות, הבכי שלהן, להיות איתן ברגעים הכי קשים ולהיות אוזן קשבת, לארגן מניין לקדיש. זה גם פוגע בנו מבחינה נפשית יותר מאשר פיזית. אנחנו עושים עבודת קודש, אבל אם השכר לא יעלה לא יישארו קברנים. עוד כמה שנים לא יהיה מי שיקבור מתים בישראל. מה יביאו, תאילנדים או ערבים?"

"בסוף לא יישאר מי שיקבור את המתים"

ג', קברן ממרכז הארץ תומך בדבריו של דעשט. "זה מקצוע קשה ותובעני, לא פשוט, אנשים בורחים ממנו כמו מאש, מחפשים עבודות קלות. היום בכל עבודה הכי פשוטה, אפילו כמאבטח אתה מרוויח יותר כסף. הגיע הזמן שיעלו לנו את השכר כדי שנוכל להביא הביתה משכורת ראויה. הדור הצעיר לא מתקרב לבתי העלמין, יש להם אמונות תפלות ורתיעה מהעבודה הזו. כשהם שומעים את השכר הם בכלל בורחים. בסוף הקברנים המבוגרים ימותו או יפרשו לפנסיה ומי יקבור את המתים?", סיפר ג'.

_OBJמאיר פיטוסי, גיסו של שר הדתות עובד שנים רבות כקברן. אם הוא עובד בימי שישי וערבי חגים משכורתו תגיע במקרה הטוב ל-4,500 שקל. "אנחנו עובדים בחורף, בבוץ חופרים קברים, בקיץ בשרב בתנאים קשים מאוד, מתחזקים את בית העלמין, מנקים אותו. יש כאלה שחושבים שאנחנו מרוויחים משכורת של 10,000 שקל. כשאני מראה להם את התלוש הם מקבלים התקף לב, לא מאמינים, אבל זו המציאות לצערי. כל הזמן מקבלים הבטחות שהמשכורת תעלה אבל שום דבר לא קורה".

שר הדתות, יעקב מרגי מודע למשכורות הנמוכות שמקבלים הקברנים ומעריך שאם לא יהיה שינוי בעניין בעוד כמה שנים יהיה מחסור חמור של קברנים. לדבריו, הקברנים נמצאים ברמת השכר הכי נמוכה במגזר הציבורי ולא בצדק.

"הקברנים עושים עבודת קודש קשה ומאומצת שאני בטוח שרבים לא היו מוכנים לעשות ומקבלים את השכר הנמוך במגזר הציבורי. ככה זה נמשך שנים רבות גם הדרגות שלהם לא עודכנו. אני נמצא  במגעים מתקדמים בעניין מול משרד האוצר כדי לנסות לשנות את המצב הקיים ולדאוג שהם יקבלו את הגמול הראוי להם, אחרת בעוד כמה שנים יהיה מחסור בקברנים", אמר מרגי ל-mako.