רונאלדו בועט (צילום: Gonzalo Arroyo Moreno, GettyImages IL)
הסוד: שרירי בטן חזקים. רונאלדו מפגיז | צילום: Gonzalo Arroyo Moreno, GettyImages IL

אם גדלת בתור ילד בישראל, כנראה שהיה לך חלום להיות שחקן כדורגל מקצועי בשלב מסוים בחייך. ואם לא, כנראה שאתה מחזיק כיום בתואר אקדמאי. אבל זה לא משנה עכשיו, מה שמשנה זה שבעולם יש כמה כדורגלנים מחוננים ששווה ללמוד מהם דבר או שניים. אז איך מגיעים לרמות הכושר המטורפות של שחקני העל בעולם? עובדים קשה מאוד ומגיל צעיר מאוד. לקחנו ארבעה משחקני הכדורגל המובילים בעולם ובדקנו איך הם התאמנו כדי להגיע לרגע שבו כל העולם יודע שהם המהירים ביותר, החזקים ביותר והמדויקים ביותר.

פארק ג'י-סונג: הכדורגלן שלא מתעייף לעולם

איך אומרים בקוריאנית לרוץ? פארק ג'י-סונג זה התרגום הכי קרוב שנגיע אליו. השחקן הקוריאני הזה פשוט לא מתעייף לעולם. כנראה שבקוריאה הבינו את סוד הריצה בכדורגל, שלא כמו באימוני כדורגל לכיתות ג'-ו' בארץ שעדיין מאמצים את שיטת ה"בוא נקיף את המגרש אין ספור פעמים". תביטו על הנתונים: שחקן כדורגל בליגות הגבוהות רץ בין 8-12 ק"מ במשחק, מה שמצריך סיבולת לב ריאה גבוהה במיוחד. אבל תנו לנו לגלות לכם סוד קטן. כל הריצות הארוכות האלה שמקיפות את המגרשים באימונים לאו דווקא עושות את העבודה משום שהריצה של כדורגלנים מאופיינת בקצב משתנה מאוד, רגע אחד ריצה רגועה ורגע אחד ספרינט. למען האמת, כדורגלן מקצועי בליגות מובילות בעולם רץ בין 80-100 ספרינטים במשחק, אורכו של כל ספרינט הוא בין 0-10 מטר בלבד, מה שצריך לב חזק שיכול לשנות מקצבים במהירות. אז מה יעזרו לנו כל הריצות הארוכות והרגועות האלה?

פארק ג'י-סונג (צילום: Mike Stobe, GettyImages IL)
הקוריאנים רצים רק עם כדור, גם באימונים. פארק ג'י-סונג | צילום: Mike Stobe, GettyImages IL

אז מה עושים?
צריכים לעבוד לפי הדופק ולא לפי הזמן. ככה עובדים בליגות הגבוהות. לתת ריצות בעצימות משתנה, לרוץ לאט בשביל החימום ואז לעבוד חזק על ספרינטים, כי לרוץ על דופק נמוך הרבה זמן לא יעזור לך במשחק אמיתי. עוד חשוב לעבוד על כוח מתפרץ שבא לידי ביטוי בספרינטים של עד 10 מטר. איפה ראיתם שחקן שמתקיף את השער במהירות בינונית ומטה? סוד נוסף שג'י-סונג הביא מהקוריאנים הוא ששם רצים כל הזמן עם כדור. הם פשוט הופכים אותו לחלק מהריצה שלהם, איך אפשר להתאמן על זה עם החבר'ה? תתחילו במשחקונים של 10 על 10 ולאט לאט תורידו את מספר השחקנים אבל לא את קצב המשחק. ככה, עם פחות שחקנים תצטרכו לרוץ הרבה יותר ובמקצבים שונים.

כריסטיאנו רונאלדו: בועט כדורים ב-130 קמ"ש

הבעיטות של כריסטיאנו רונלדו קרעו הרבה רשתות במהלך הקריירה שלו. עד כדי כך שאפשר להפעיל צבע אדום לפני טיל שלו לרשת. אבל איך מגיעים לבעיטות שעוברות את המאה קמ"ש? כנראה שדווקא פה צריך שילוב של מספר דברים. אבל כמובן שלא נתחיל בלי להפתיע אתכם: בשביל לייצר בעיטה כל כך חזקה לא חייבים רגל של סוס. כי הכוח האמיתי לתנועת הבעיטה מגיע דווקא משרירי הליבה, שהם שרירי הבטן והגב שמקנים יציבות, כוח ותנועה לגוף. דבר שמסביר את כל תמונות הדוגמנות שהשחקן דופק, פשוט יש לו גוף שממש בנוי לבעיטות, זה לא שהוא מתגאה בזה או משהו. בכל מקרה הייתם רוצים לדעת איך אפשר להגיע לרמה כזו של בעיטה? פשוט תרדו שורה אחת למטה.

אז מה עושים?
כמו שאמרנו, צריך לחזק את שרירי הליבה ועל זה רונאלדו עובד כל הזמן, הוא עובד על כל תרגילי הבטן והגב האפשריים בכל וריאציה שיש ובנוסף גונב לחברה הדוגמנית שלו כמה תרגילים מהפילאטיס שלה לחיזוק האגן. עוד דבר שחשוב מאוד לעשות הוא לבנות המרה של כוח לבעיטה. לדוגמא לעשות סט סקווטים ואז ניתורים שממשיכים לספרינט וישר בעיטה. ככה אתה לומד להמיר את כוח השריר שלך לבעיטה. זה סוד מקצועי אז לא לגלות לאף אחד בסדר?

ליאונל מסי: מבלבל את האויב

לוחמה פסיכולוגית? מסי שופע מחמאות (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
הסוד: צעדי רדיפה. מסי | צילום: ספורט 5

אמרתם זריזות, אמרתם מסי. העילוי הארגנטינאי הקטן הזה נחשב לאחד התופעות של השנים האחרונות ולא בכדי. בתור מלך השערים בליגה הספרדית ובליגת האלופות של השנה החולפת אנחנו מדברים על בחור די זריז שיכול לתמרן את עצמו ברמה שמבלבלת את היריב ולא מותירה לו הרבה סיכוי. כמובן שבמקרה הספציפי של מסי יש את פן הגנטיקה שנתנה חלק לא קטן בתופעה הזו, השחקן נחשב לנמוך, 1.69 מטר גובהו. אבל זה גם מה שמשמש ליתרון הזריזות שבו מכיוון שמרכז הכובד שלו נמוך גם כן, מה שעוזר לו לנוע מצד לצד במהירות גבוהה ועדיין לשמור על יציבות. גם אתה רוצה להיות זריז כמו מסי למרות שאתה יכול להוריד את העוגיות מעל המקרר? אין בעיה, ננסה לסדר לך משהו.

אז מה עושים?
בשביל לפתח זריזות גבוהה מסי עובד על תנועות לא מחזוריות, מפתח מקצועיות בצעדי רדיפה לכל הכיוונים ולא שוכח ריצת משוכות. כמובן שבתכל'ס הכי טוב לעבוד על העסק מול שחקן אמיתי ולכן אנחנו ממליצים לסדר לעצמכם משחקונים מול החברים שיביאו אתכם, כמו את מסי, לתנאי קיצון במשחק. ככה תוכלו לתרגל את מיומנויות הזריזות שלכם. משחקונים של חמש נגד שתיים לדוגמא אשר גורמים ללחץ מסיבי על שני שחקנים ודוחקים אותם לצאת מהמצב שהם נקלעים אליו או להיות במרכז מעגל עם כדור ולנסות לצאת בין השחקנים המקיפים אתכם, נשמע נחמד נכון? עכשיו אתם רק צריכים למצוא חברים שישחקו אתכם.

רובין ואן פרסי: כל בעיטה בול

ואן פרסי. שער ראשון מיני רבים? (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
בדרך לעוד שער מדויק. ואן פרסי | צילום: ספורט 5

מה שווה כדורגלן מהיר, חזק וזריז שלא יכול לבעוט לשער? מקסימום להיות גרוש של דוגמנית על. האלמנט האחרון במשוואה הזאת הוא דיוק לא בדיוק כושר פרופר, אבל עניין חשוב לא פחות. אבל איך ניתן לשלב את עניין הדיוק באימוני הכושר שלך? נתחיל במשל קצר: רובין ואן פרסי נחשב לאחד השחקנים המדויקים ששיחקו פה לאחרונה. בעיטות נכונות עם כתובת ברורה היא דבר שבשגרה אצלו, ולמה? החלוץ ההולנדי, שלא כמו אחרים ברשימה, גדל בשכונות הפחות סימפטיות ברוטרדם ולמד לשחק בתנאים לא פשוטים בכלל, מה שגרם להקלה גדולה כאשר הוא הגיע למגרש ישר עם שתי קורות ומשקוף. נשמע לך מוכר? גם אתה למדת לשחק בשכונה? יופי, אתה ממש חצי דרך להיות אחד מהשחקנים המובילים בעולם.

אז מה עושים?
האמת שדווקא בעניין הדיוק היית צריך להתחיל מוקדם יותר. דיוק הוא חלק חשוב מהקואורדינציה שלך שזה בעצם תיאום בין מערכת העצבים למערכת התנועה שלך. ואם אתה לא תופס את זה בגיל צעיר, אתה כנראה שלא תצליח להגיע לרמות הגבוהות. המון חזרות – זה הסוד בגדול, אבל אנחנו מתכוונים להמון חזרות. ואן פרסי חוזר על אותן בעיטות, מסירות, נגיחות ומה לא עד שסוגרים עליו את האור במגרש, וככה מגיל צעיר. אם תרצה להוסיף רגש לעניין תנסה לעשות את אותן הפעולות בעיניים עצומות, ככה תוכל להרגיש את הגוף שלך בעת הפעולה וללמוד אותו. כמובן שתנאי שטח קשים רק יבליטו יותר את יכולות הדיוק והרגש שלך כמו של פרסי, אז אתה יכול להתחיל לשחק בשדה מוקשים לדוגמא.

אז בואו נסכם: אם עברת את גיל 6 ואתה לא עובד על כל הדברים שכתובים למעלה כל יום אתה כנראה לא תהיה שחקן גדול. מצד שני את האהבה שלך למשחק אף אחד לא יכול לקחת ממך, אז לא תהיה מרדונה, אבל לפחות אתה יכול לאכול כמוהו בלי לפחד שמישהו יחתוך לך את החוזה.

בהכנת הכתבה סייע וילם לאוקס – מרצה לתורת האימון בוינגייט עם מעל 30 שנה בתחום ואחראי על אגף הכדורגל בקורס כושר גופני למשחקי כדור.

>> אימוני הכושר של כוכבי הקולנוע