כ-30% מהגברים מתמודדים עם גינקומסטיה. מעבר לעובדה שמדובר בבעיה שיכולה להביך הרבה גברים, מסתבר היא גם עלולה להיות תופעת לוואי של משהו חמור יותר.

ד"ר בראדלי אנאוולט, רופא בכיר בביה"ח וושינגטון מדיקל סנטר, מסביר בראיון למגזין Men's Health כי ברוב המקרים התופעה מתרחשת כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי בגופו של הגבר. ד"ר אנאוולט מסביר: "התפתחות של רקמות עודפות בחזה של הגבר מתרחשת כאשר ישנו ייצור נמוך של טסטוסטרון (ההורמון הגברי) ביחס לייצור של אסטרוגן (ההורמון הנשי)".

במקרה הטוב, גינקומסטיה יכולה להיות דבר מביך שפוגע לך בדימוי העצמי – ולפעמים להוביל אותך היישר אל הקליניקה של מנתח פלסטי. במקרה הגרוע, התופעה יכולה להיות סממן של בעיה רפואית חמורה יותר. הנה 8 בעיות שיכולות להיות קשורות לשדיים אצל גברים:

1. השמנת יתר

אחת מתופעות הלוואי של השמנת יתר היא הפרעה באיזון ההורמונלי – אך השמנת יתר גורמת לבעיה נוספת. מעבר לעלייה בייצור הורמון האסטרוגן, רקמות השומן בגוף מייצרות הורמון אחר שנקרא לפטין, שגורם לבעיות במערכת הרבייה.

כאשר יש בגוף רמות גבוהות של לפטין, ההורמון יכול לגרום למוח לחשוב שהגוף גווע ברעב (כמה אירוני). במקרה כזה, ישנה ירידה בייצור של תאי זרע וטסטוסטרון. ד"ר אנאוולט מסביר שלפטין גורם למוח להיכנס למצב חירום ולא "לבזבז זמן או אנרגיה על דברים שוליים כמו סקס ולעשות ילדים".

2. תחליפי טסטוסטרון

אנשים שסובלים ממחסור בטסטוסטרון יכולים לפנות לטיפול ולקבל תחליפים של ההורמון – אשר יכולים להגביר את האנרגיה, לשפר את מצב הרוח, לפתח שרירים ואפילו להגביר את הדחף המיני. אף על פי כן, הטיפול יכול גם לגרום להגדלה זמנית של החזה, בגלל אנזים (ארומטאז) שגורם לטסטוסטרון להפוך לאסטרדיול – שזה הורמון מין נשי.

"כשאתה מגביר את רמות הטסטוסטרון בגוף, אתה מגביר במקביל ייצור של הורמונים נשיים", מסביר ד"ר אנאוולט, "במקרה כזה תהיה הגדלה של רקמות באזור החזה". למרות זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בתופעה זמנית שחולפת אחרי כמה שבועות, ברוב המקרים. כמו כן, כמעט ולא שמים לב לזה.

3. סטרואידים אנבוליים

סטרואידים, בדומה לתחליפי טסטוסטרון, גם יכולים לגרום לגינקומסטיה כתוצאה מעלייה בייצור הורמונים נשיים. במקרים כאלה, ישנם אנשים שבוחרים להשתמש בחומרים שמונעים ייצור של אסטרוגן ואסטרדיול בגוף – אבל גם זה לא מומלץ.

ד"ר אנאוולט מדגיש כי למרות שאסטרוגן הוא הורמון נשי, נוכחותו חשובה בגופו של גבר. אסטרוגן שומר על עמידות העצמות, מאזן את תאי השומן בגוף ותומך בתפקוד מערכת הרבייה הגברית. על כן, מניעה מוחלטת שלו אינה מומלצת באופן עקרוני. כמו כן, שימוש בסטרואידים אנבוליים במטרה לפתח שרירים זה משהו שרצוי להימנע ממנו באופן כללי.

4. תכשירי קוסמטיקה

תכשירי קוסמטיקה "טבעיים" אולי נראים לא מזיקים, אבל האמת שחלקם יכולים להכיל חומרים פעילים שדומים מאוד לאסטרוגן. אחת הדוגמאות המובהקות היא שמן לבנדר, שיכול לגרום לגינקומסטיה.

"אם אתם מורחים שמן לבנדר על הגוף שלכם, וזה לא משנה איפה, זה הולך להיכנס לכם אל מחזור הדם", מסביר ד"ר אנאוולט. "בסופו של דבר, זה גם יגדיל לכם את החזה". חשוב לציין שישנם גם שמנים אחרים שגורמים לתופעה הזאת ולכן חשוב לשמור על עירנות. אם אתם מורחים שמנים במשך תקופה של שלושה חודשים עד חצי שנה ושמתם לב לגדילה של רקמות החזה, אז רצוי להפסיק או למצוא תחליף.

5. תרופות

ישנם סוגים שונים של תרופות אשר אחת מתופעות הלוואי שלהן תהיה פגיעה בייצור טסטוסטרון בגוף, אשר מגביר את הסיכון להתמודד עם גינקומסטיה. תרופות מסוימות נגד נשירת שיער יכולות למנוע ייצור תקין של טסטוסטרון ואפילו חלק מהתכשירים נגד צרבת עלולים להפריע לגוף לעבד את ההורמון.

ברוב המקרים, הגדלת חזה אצל גברים היא תופעת לוואי נדירה וכנראה שגם יציינו אותה בעלון לצרכן (כן, רצוי לקרוא אותו מדי פעם).

6. מחלות

פגיעה בייצור טסטוסטרון יכולה להיות תוצאה של מחלות שונות. באופן עקרוני, כשהמוח קולט שהגוף נמצא במצב חירום הוא מפחית את הפעילות של מערכת הרבייה – ושומר את תפוקת הטסטוסטרון על המינימום האפשרי. מעבר לזה, ישנן גם כמה מחלות שקשורות באופן ישיר להפרעות הורמונליות, כמו מחלות כבד מסוימות.

"שחמת הכבד נוטה לגרום לייצור יתר של חלבונים בגוף", מסביר ד"ר אנאוולט, "אחד מהחלבונים הללו, SHBG (Sex hormone-binding globulin), מגביל את פעולת הטסטוסטרון בגוף". במילים אחרות, המחלה גורמת להפרעה בעיבוד של ההורמון בגוף – אבל אולי זה הדבר האחרון שמפריע לך, בזמן שהכבד שלך קורס.

7. גידולים סרטניים

ישנם גידולים שונים, כמו גידול באשכים, שיכולים לגרום לחוסר איזון הורמונלי בגוף. אם הגוף שלך לא מייצר מספיק טסטוסטרון או מייצר יותר מדי אסטרוגן, אז יש סיכוי גדול יותר לפתח גינקומסטיה – בדיוק כמו רוברט פולסון מהסרט 'מועדון קרב', אשר סבל מסרטן באשכיו.

"דוגמה נוספת לחוסר איזון הורמונלי, היא ייצור של הורמון HCG במחלות סרטניות מסוימות", מסביר ד"ר אנאוולט, "ההורמון הזה מדמה את הייצור של טסטוסטרון בשק האשכים, אבל גם מגביר את רמות האסטרוגן בגוף" – וכתוצאה מזה עלול לגרום לגינקומסטיה.

8. התבגרות

גינקומסטיה יכולה להתרחש באופן טבעי בשתי תקופות לאורך החיים: גיל ההתבגרות והזקנה. כאשר נער נכנס לגיל ההתבגרות, ההורמונים בגופו סוערים. כתוצאה מכך, ישנם לא מעט שינויים ברקמות שלו – כולל באזור החזה.

בקצה השני של הספקטרום יש את המעבר אל 'הגיל השלישי'. כלומר, ככל שגברים מתבגרים יש להם יותר סיכוי לפתח גינקומסטיה. אחת הסיבות לכך היא ירידה בתפוקת הטסטוסטרון באופן טבעי עם ההזדקנות.