רזה שרירי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לפי המחקר: 6.3% מהמתבגרים מודאגים מהצורך להיות רזים יותר ושריריים יותר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כשחושבים על הפרעות אכילה חושבים על מחלה של נשים בעיקר, אבל מחקר חדש המתפרסם בכתב העת של איגוד הרופאים האמריקאי (JAMA) מבהיר: מספר הבנים הסובלים מהפרעות אכילה גבוה הרבה יותר מכפי שחשבנו והוא ממשיך לגדול. 

במחקר, שנערך בבית החולים לילדים בבוסטון במשך עשור בקרב בנים מתבגרים, כמעט שליש (31%) דיווחו על בולמוסי אכילה, הקאה או אכילת יתר לעיתים רחוקות, 0.8% העידו על בולמיה חלקית או מלאה ו-2.9% מהמשיבים העידו כי הם סבלו מבולמוסי אכילה. 17.9% מהמתבגרים ממין זכר דיווחו כי הם מודאגים באופן קיצוני ממשקלם וממבנה גופם. אותם בנים נמצאו גם בסיכון גבוה יותר לשימוש בסמים ושתייה מוגזמת לעיתים קרובות.

כותבת המחקר, ד"ר אליסון פילד מבית החולים לילדים בבוסטון, הסבירה כי הפרעת אכילה באות לידי ביטוי בצורה שונה בקרב בנים לעומת אלה המאובחנות בקרב בנות ולכן לעיתים אינן מזוהות כראוי ונותרות ללא טיפול. "החששות של בנים לגבי משקלם ולגבי המראה החיצוני שלהם שונים מאוד מאלה של בנות", הסבירה וציינה כי כאשר רופאים מאבחנים הפרעות אכילה באמצעות חיפוש מחשבות מחשבות אובססיביות על רזון, הם עלולים לפספס הפרעות אכילה בקרב בנים.

לפי המחקר, המחשבות המלוות הפרעת אכילה באות לידי ביטוי באופן שונה בקרב זכרים. 9.2% מהמתבגרים העידו כי הם מוטרדים מאוד מהצורך להיות שריריים, לעומת 2.5% שדיווחו כי הם מוטרדים מהצורך להיות רזים. 6.3% שאמרו כי הם מודאגים משני הדברים גם יחד.

גם בישראל: "עלייה בשכיחות התחלואה בקרב גברים"

אסף פן (צילום: לאון סוקולצקי (התמונה משמאל))
"הארוחה העיקרית והיחידה שלי במהלך היום הייתה לשתות את המים בפחית השימורים של התירס". אסף פן | צילום: לאון סוקולצקי (התמונה משמאל)
מנהל המרפאה להפרעות אכילה בבית החולים תל השומר, ד"ר איתן גור, מספר כי בשנים האחרונות לא נעשו בישראל סקרים מקבילים בנושא הפרעות אכילה בישראל, אך מסביר כי גם הוא במהלך עבודתו מבחין בעלייה במספר החולים ממין זכרים. "בעשור האחרון יש עלייה בשכיחות התחלואה בקרב גברים", אומר ד"ר גור ל-mako, "העלייה קשורה בין השאר בטשטוש ההבדלים בין המינים שהתרחשה בשני העשורים האחרונים. בנים החלו להיות מודעים יותר לגופם ולהופעה שלהם ויחד עם זה הגיע העיסוק בהפרעות אכילה".

בחודש יולי האחרון פרסמנו ראיון עם אסף פן, בחור צעיר מנתיבות, שסבל מאכילת יתר, הגיע למשקל של 110 קילו ולאחר מכן חלה באנורקסיה והגיע עד למשקל של 36 קילו. "כשאני אומר לך להפסיק לאכול אני מתכוון לזה. במקום סנדוויץ' – עלה של חסה. זהו. זה הגיע לרמות שהארוחה העיקרית והיחידה שלי במהלך היום הייתה לשתות את המים בפחית השימורים של התירס. פשוט הפסקתי ללעוס", הוא סיפר אז וציין כי נהג לצרוך חומרים משלשלים להאצת תהליך ההרזייה. "הייתי מתחיל עם כדור אחד, שניים, וזה הגיע גם לעשרות כדורים ביום".

ד"ר גור מסביר כי הפרעות האכילה עדיין שכיחות הרבה יותר בקרב נשים ומעיד על כ-5-7% גברים מתוך כלל המאושפזים במחלקה להפרעות אכילה של תל השומר ו-10% מטופלים זכרים מתוך כלל המטופלים במרפאה. עם זאת, הוא מחזק את דבריה של ד"ר פילד ומסביר כי לעיתים קשה יותר לאבחן הפרעות אכילה בקרב גברים.

"העלייה הגדולה יותר בתחלואה בקרב גברים היא בעיקר בבולמיה. בפינת מפתחי הגוף במכוני הכושר ישנם הרבה מאוד גברים הסובלים מהפרעות אכילה, כשהעיקרית ביניהן היא בולמיה. כדי לשלוט במה שהם אוכלים הם בין השאר מקיאים לפעמיים ובנוסף, לוקחים כל מיני סטרואידים אנאבוליים", הוא מסביר, "אותם גברים, גם אם הם סובלים מהפרעת אכילה לרוב לא יזהו אצלם את הבעיה".

ד"ר גור מוסיף ומציין כי מעבר לעלייה באחוזי התחלואה של הגברים, ישנה עלייה באחוזי הסובלים מהפרעות אכילה בקרב הציבור הרחב. עלייה זו, הוא מסביר, ניתן לייחס לשינוי הקריטריונים של הפרעות אכילה בשנה האחרונה והפיכתם למקלים יותר.