אתם בטח חושבים שכל עוד אתם נותנים הכל במכון, בלי לעגל פינות, אתם מוציאים את המקסימום מהאימון, נכון? אז לא בהכרח. בין אם אתם אנשים שנהנים מאימון בוקר, או כאלה שלא יכולים לחשוב על מאמץ גופני לפני שהערב יורד, גם אתם בטח עסוקים בשאלה מתי ביום הגוף שלכם יפיק הכי הרבה מהאימון. ויש כמה אנשים בעולם עם תשובה לשאלה הזו.

כמו כל שאלה בתחום הבריאות והפיטנס, הדעות חלוקות, אבל מסתבר שהמחקרים נוטים להעדיף במעט אימונים מאוחרים. מחקר שנערך בפינלנד ב-2016 הראה שאימוני סיבולת שנערכו בערב הניבו יותר מסת שריר מאשר כאלה שנערכו בבוקר. מחקר אחר הראה שבפלג הגוף העליון וברגליים יש יותר כוח לעבודה בערב, אך גם שצריכת קפאין לפני אימון הבוקר, מביאה את הגוף למוכנות דומה.

נקודת תורפה של אימוני הבוקר היא הסכנה שתעבדו על מיכל דלק ריק. אם אתם מתעוררים לאט, או לא נוהגים לאכול הרבה מיד עם פתיחת היום, כנראה שלא באמת תתנו את הכל – כי לא יהיה לכם מה לתת. מאמץ השרירים על בטן ריקה דורש אנרגיה, ואם אין מזון לפרק, הגוף ישרוף שריר ואף יעלה את רמת הקורטיזול. בערב, הסיכויים להגיע לאימון על בטן ריקה לגמרי נמוכים מאוד, ואז במקרה כזה לגוף יש מקורות אנרגיה זמינים יותר.

עוד סיבה לתפוקה הגבוהה יותר בערב, היא העובדה הפשוטה שהגוף התחמם והיה נתון בעבודה בשעות הקודמות, וכל עוד לא התעייף באופן מיוחד, הוא מוכן יותר למאמץ - כמו כל מכונה. הפיזיולוג מנחם ברודי טוען כי אימוני כוח הם למעשה אימונים למערכת העצבים. בערב, אין ספק, מערכת העצבים ערה וחדה יותר.

חשוב כמובן להפריד בין שעות הערב לשעות הלילה. אימון מאוחר מדי עשוי להיות הרבה פחות אפקטיבי, אם מיד אחריו נלך לישון. האנדרופינים שישתחררו בפעילות יקשו עלינו להירדם ועשויים לפגוע במעגלי השינה הטבעיים שלנו. בניית השריר, שעבורה עבדנו, מתרחשת דווקא כשאנחנו נחים ופגיעה במנוחה מזיקה כמו פגיעה באימון עצמו.

למרות כל הנתונים האלה, יש גם יתרון משמעותי באימוני בוקר, שלא תמיד אנשים לוקחים בחשבון. כשהמחקרים לא מוצאים הבדלים קריטיים בין חלקי היום, הכל שוב מתנקז לתחושה האישית, להרגלים ולנסיבות השגרה. ברודי מסביר בפשטות: "היתרון באימוני בוקר קבועים הוא שישנם יותר אימונים – והאפקט המצטבר מביא להתחזקות הרצויה". כשחדר הכושר כבר מאחוריכם, גם הצטברות של מטלות או יום איטי במיוחד, לא יגרמו לביטול האימון. ואם תצטרכו במפתיע, למשל, לקחת את הרכב למוסך על הבוקר, יהיה לכם זמן לתכנן אימון ערב חלופי.

בשורה החתונה, בניית השרירים דורשת עקביות, תזונה טובה ומנוחה. כשאתם בוחרים זמן ביום שבו הגוף שלכם ירוויח את המקסימום מהעבודה, אלה השיקולים שתצטרכו לקחת בחשבון. אם אתם חיות לילה, או כאלה שלא מסוגלים לאכול על הבוקר, כנראה שלא תצליחו להביא אנרגיה מספיקה בשעות הבוקר, והאימונים הללו יקשו עליכם לפתח עקביות. מצד שני, אם אתם מוצאים את עצמכם מוותרים על אימונים יום אחרי יום לטובת סידורים אקראיים אחר הצהריים, אולי הגוף שלכם מעדיף לנוח בערב. הקדמת האימונים לבוקר יכולה לחסוך לכם את ההתלבטויות ותחושת האשמה של הערב.

הרמת משקולות (צילום: יחסי ציבור)
ככה נראה בן אדם שלא מוותר על אימונים | צילום: יחסי ציבור

פעילות קבועה בזמן לא נכון, תוסיף מתח לשרירים ותעכב את בניית הרקמות החדשות - לכן נסו להבין מתי אתם נהנים יותר להתאמן, מתי יש לכם יותר אנרגיה ומתי אתם דוחים או מבטלים פחות אימונים. רק כך תוכלו לייצר קצב של אימונים שיאפשר לגוף להתפתח.