תושבי הנגב חשו אתמול בלילה היטב על בשרם את ההשלכות של ההסלמה הבטחונית ביממה האחרונה עם עשרות התקפות ותקיפות של תושבי הפזורה הבדואית, אירועים שרק באורח נס לא הסתיימו באסון כבד אלא בפצועים קל בלבד.

אחר מהם הוא שמוליק פיין, תושב היישוב עותניאל שבדרום הר חברון שעשה אמש את דרכו לבית החולים סורוקה יחד עם אשתו. "היא לא הרגישה טוב והייתה זקוקה לטיפול רפואי דחוף בסורוקה", משחזר פיין את אירועי הלילה בשיחה עם mako. "כשעברנו סמוך ליישוב חורה כמה צעירים בדואים הניחו בלוקים וגדרות ברזל גדולות כדי לחסום את הרכב שלא אוכל לברוח ואז החלו לרגום אותנו באבנים. הם רצו להרוג אותנו ואי אפשר היה להתעלם מהשנאה שהייתה להם בעיניים", מספר פיין בהתרגשות.

"לחצתי על דוושת הגז בכל הכוח בניסיון לברוח מהם, אבל הם זרקו הרבה אבנים. זו אינתיפאדה לכל דבר מה שוקרה כאן. ומה יהיה מחר? יוציאו נשק ויירו עלינו? זה ממש מפחיד מה שקרה לנו אתמול. אמנם בנס לא נפגענו פיזית, אבל מבחינה נפשית עברנו טראומה קשה מאוד", אומר פיין.

מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
מעצרים במהלך הלילה | צילום: וואליד אלעוברה
מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
המהומות בנגב הלילה | צילום: וואליד אלעוברה

כמה שעות לאחר ניסיון הלינץ' בפיין ואשתו, גם לירון בן עזרא, תושב דימונה, עשה את דרכו יחד עם אשתו שכרעה ללדת לאותו בית החולים. "לאשתי היו צירים ונסענו לכיוון סורוקה, אבל בכל ארבע דקות נתקלנו במחסום עם צמיגים בוערים ולא הצלחנו להמשיך בנסיעה. בשלב מסוים עצר אותנו שוטר שביקש שנחזור חזרה  כי יש התפרעויות מסוכנות בשגב שלום ומסוכן עבורנו לעבור שם", מספר בן עזרא, שמחשש לחייו וחיי אשתו חזר חזרה לדימונה והזעיק ניידת מד"א שתסיע אותם לסורוקה.

"בדרך לסורוקה, כשהיינו על האמבולנס, נתקלנו בצעירים בדואים שורפים צמיגים ואחרים שמשתוללים על גבי טרקטורונים. הם מתנהגים כאן כמו בעלי הבית, ואם זה מה שקורה בשטח אנחנו צריכים להצטייד בנשק להגנה עצמית", הוסיף בן עזרא בשיחה עם mako. "אין לנו על מי לסמוך אלא על עצמנו, הדרום הוא כבר מזמן טריטוריה אבודה, לשמחתי אישתי הגיבורה ילדה בן בריא במשקל 3.5 ק"ג וכולנו בריאים".

 

מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
"אין לנו כבר על מי לסמוך" | צילום: וואליד אלעוברה

מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
המהומות בנגב הלילה | צילום: וואליד אלעוברה

כמה שעות לאחר מכן, בשעה ארבע לפנות בוקר, כמה צעירים בדואים רגמו באבנים עשרות כלי רכב שנסעו לכיוון יישובי הנגב בכביש 6 הסמוך ללקיה. אחד הנהגים על הכביש היה קצין צה"ל בפיקוד הדרום שעשה את דרכו למנוחה של כמה שעות בביתו וחטף מטר של אבנים. "הוא נסע באיטיות בגלל המחסומים, והצעירים הבדואים תקפו אותו באבנים", מספר גיסו של הקצין, עו"ד שניאור שפירא. "שמשות המכונית שלו נופצו והוא לא נפגע בנס. הוא עבר חוויה לא קלה, אבל למזלו הצליח לחמוק ולהגיע הביתה בשלום. לא ייתכן שבמדינה שלנו אין ביטחון לאזרחים".

במשטרת מרחב הנגב עצרו במהלך הלילה כ-40 חשודים בהתפרעויות בשגב שלום, רהט ובצירי הכבישים המרכזיים באזור, וקצין משטרה ותיק טוען כי הפעם האחרונה בה נתקל באירועים מסוג זה הייתה בעקבות הטבח במערכת המכפלה שביצע ברוך גולדשטיין בפברואר 1994 "המהומות ביממה האחרונה הן קשות לא פחות מהאירועים שהיו בנגב בעקבות הטבח של ברוך גולדשטיין. אנחנו נערכים לאפשרות שבסבב הבא הם לא יסתפקו ביידוי אבנים והצתת צמיגים אלה יעשו שימוש בנשק חם. התרחיש הזה עלול לקרות בכל רגע".

מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
"נערכים לאפשרות שבסבב הבא הם לא יסתפקו באבנים" | צילום: וואליד אלעוברה
מהומות בנגב 2021 (צילום: וואליד אלעוברה)
מהומות שלא זכורות מאז הטבח במערת המכפלה | צילום: וואליד אלעוברה

על פי מידע שיש בידי המשטרה והשב"כ, ביישובים הבדואים בנגב ישנם למעלה מ-20 אלף כלי נשק לא חוקיים, בעיקר רובים מסוג קרל גוסטב וקלצ'ניקוב. כמו כן, מחזיקי הנשקים מצוידים במאות רימוני רסס והלם וכמה אלפי אקדחים. על פי דוחות המודיעין הנשק משמש ברובו להגנה עצמית כחלק ממלחמות החמולות באזור, אבל הוא עלול להיות מופעל נגד כוחות הביטחון במקרה של הריסת בתים או פגיעה במקומות הקדושים או ירי לעבר עזה כפי שקרה ביממנ האחרונה. "ברגע של ייאוש בו אין להם מה להפסיד הם יוציא את כלי הנשק שלהם ויירו עלינו", מזהיר קצין משטרה בכיר.