מחדל במשטרה: ש', תושב אחד הישובים בנגב בשנות העשרים לחייו, היה עצור במשך 13 ימים בחשד להחזקת כמות מזערית של סם מסוג הרואין – זאת מבלי שנבדק האם אכן מדובר בסם.

החומר שנמצא ברשותו נשלח לבדיקה במעבדה לזיהוי פלילי במטה הארצי, מאחר ואין מעבדת סמים במחוז הדרומי של המשטרה. בינתיים, ש' הובא לשלוש הארכות מעצר בבית משפט השלום בבאר שבע מבלי שחוות הדעת הגיעה.

סנגורו של ש', עו"ד תאמר אסדי מהסנגוריה הציבורית, תהה באחד הדיונים מדוע לוקח למעבדה במטה הארצי זמן רב כל כך לערוך את הבדיקה, והבהיר כי מי שמשלם את המחיר הוא החשוד שמוחזק במעצר "כבן ערובה". כך למשל, באחד הדיונים טענה המשטרה שיש בידיה חוות דעת של 75 אחוז בלבד וביקשה להאריך את מעצרו של החשוד בחמישה ימים נוספים. השופט שדן בבקשת המשטרה נעתר להאריך את מעצרו של ש' אבל מתח ביקורת נוקבת על התנהלות המשטרה. בסופו של דבר, נקבע שמדובר בסם בכמות מזערית ו-ש' שוחרר ממעצרו.

במקרה נוסף שאירע לפני כחודש הוחזק תושב הנגב במעצר במשך 8 ימים בחשד להחזקת קוקאין, ושוחרר לאחר שהתברר שלא מדובר בסם. זאת למרות שניתן היה לשחרור למעצר בית עד לקבלת חוות הדעת. גורם במשטרה הסביר כי במידה והיו מעבדות לבדיקות סמים בכל מחוז של המשטרה, חשודים לא היו מוחזקים זמן רב בהמתנה לחוות דעת. "יש פה עינוי דין שבו חשודים מוחזקים ימים רבים כדי לחכות לחוות דעת", טוען קצין משטרה, "בדיקה כזו צריכה להינתן תוך יומיים".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במשטרת ישראל פועל מערך של מעבדות טכנולוגיות מתקדמות מתחום הזיהוי הפלילי גם בתחום הסמים, זאת במטרה לאכוף את החוק ולהיאבק בנגע הסמים המסוכנים. כל שיטות הבדיקה הנהוגות כיום במעבדות, מבוצעות  על פי נהלי  עבודה סדורים אשר מושתתים על סטנדרטים מדעיים קבועים, והמקצועיות המתחייבת לכל שיטת בדיקה. נציין כי כל שיטות הבדיקה עמדו ועומדות בסופו של יום גם בפני ביקורת משפטית ושיפוטית. מומחי המעבדה עושים כל שביכולתם להתגבר על העומסים, לצמצם עיכובים שונים הנובעים בעיקר מגידול בנפח העשייה המשטרתית בכלל והחקירתית בפרט תוך איתור דרכים לייעול הפעילות והגדלת כ"א. אולם לצד עובדה זו משטרת ישראל אינה מתפשרת על איכות ומקצועיות הטיפול. נמשיך להיאבק בנגע הסמים המסוכנים, הכל למען שלומו ובטחונו האישי של הציבור על מנת לעצור את מבצעי העבירה ולהביאם לדין".