יומיים לאחר שפורסם ב-mako דבר מעצרה של האזרחית הישראלית אסתר טויטו במרוקו, נחשף כעת קו ההגנה שהציגה טויטו בפני בית המשפט העליון של מרוקו בדיון על הדרישה להסגיר אותה לצרפת. מהפרוטוקול של הדיון עולות שאלות קשות בנוגע להחזקתה בכלא של טויטו, שנמצאת במעצר במרוקו כבר שלושה חודשים. הדיון חושף בעיות בבקשת ההסגרה שהגיעה מממשלת צרפת בגין עבירות כלכליות שביצעה לכאורה לפני 12 שנים, בין היתר בגלל בלבול אפשרי בשמה של טויטו כפי שהוא נכתב בצווים הרשמיים.

הפרוטוקול חושף את השתלשלות האירועים שהובילו למעצרה של טויטו. "גברת טויטו אסתר גלדיס, בעלת אזרחות צרפתית וישראלית, הגיעה מתל אביב בטיסה IZ 25, כאשר היא נעצרה בשדה תעופה במנרה במרקש ביום 24/05/2022 על בסיס המצאת שני צווי מעצר ע"י מדינת צרפת", נכתב.

מהפרוטוקול עולה כי האישומים המיוחסים לה בצרפת התרחשו לאחר שעלתה לארץ ולכן התנגדה להסגרתה. "גלדיס הצהירה בעת חקירתה על ידי המחלקה המשפטית במשטרה על סירובה להסגרתה לצרפת, ועמדה על כך שלא קיימת כל אפשרות שהעבירות המיוחסות לה בוצעו על ידה לאור העובדה כי פסק דין הצרפתי שהרשיע אותה בהיעדרה מתייחס למקרים שקראו במדינת צרפת בין השנים 2010 ו-2011, בעוד שהיא עזבה סופית את צרפת בשנת 2003 לישראל כעולה חדשה, כאשר היא טוענת כי סביר ביותר שמדובר בהתחזות וגניבת זהותה", נאמר.

מהדיון התברר כי הרשויות במרוקו סירבו לשחררה בתנאים מגבילים מסיבה שאינה ברורה. "גברת טויטו הועברה לבית סוהר טיפלאט 2 על מנת שזו תתייצב ב-29/06/2022 בפני סמכות שיפוט פלילי בבג"ץ", נכתב. "בעת התייצבותה, היא חזרה וטענה על סירובה להסגרתה. בית המשפט קבע לדחיית הדיון בעניין למועד 04/07/2022 בהעדר קבלת המסמכים שמדינת צרפת הייתה אמורה להמציא. למרות שהפקידה ערבויות מספקות להבטחת התייצבותה, נדחתה בקשתה לשחרור זמני".

מסמכי האישום ממרוקו
מסמכי האישום ממרוקו

"ביום ה-04/07/2022, נקבע כי המסמכים מצרפת נתקבלו ע"י בית המשפט. טרם פתיחת הדיון לגופו של עניין, נשאלה קודם השאלה לגברת גלדיס בנוגע להסכמתה או לסירובה להליך הסגרה", נכתב בפרוטוקול. "לאור העובדה שגברת טויטו לא הובאה פיזית לאולם הדיון כאשר היא מופיעה לדיון באופן מקוון מאחורי מצלמה, ממקום מושבה בבית סוהר, במצב נפשי ירוד מאוד, זו הבינה לא נכון את המתורגמן האחראי לתרגם לה את השאלה ולמרבה הצער הבינה כי מדובר על הסגרתה למדינה שלה ישראל ולא לצרפת, היות והיא בעלת שתי אזרחויות משתי מדינות הנ"ל".

למרות אי ההבנה בתרגום, בית המשפט במרוקו קבע מיידית על "הסכמתה" להיות מוסגרת לצרפת, אך עורכי דינה במרוקו טענו בדיון כי אין זו החלטה תקפה, בין היתר בשל בעיה בבקשת ההסגרה עצמה שהגיעה מצרפת ובשל טעות ברישום שמה של טויטו בצווים, מה שמחזק את טענתה לטעות בזיהוי.

"לא קיים כל בסיס חוקי למעצרה של גברת טויטו ע"י רשויות מרוקו, כי צווי מעצר שנמסרו ע"י צרפת לאינטרפול מהווים צו מעצר צרפתי וצו מעצר אירופאי ולא צווי מעצר בינלאומיים", נאמר בדיון. "זהותה של גברת טויטו על צו מעצר אירופאי איננה תואמת לזו המפורטת בצו מעצר ובבקשה להסגרה, בה רשום בכותרת 'פיטוסי' בשם נישואין טויטו גלדיס (GladIs) בעוד שזהותה המדויקת הינה טויטו אסתר גלדיס (GLADYS)". 

בקשת ההסגרה מצרפת
בקשת ההסגרה מצרפת

עוד נאמר כי לא ייתכן שביצעה את העבירות בגינן הורשעה שלא בפניה בצרפת, לפיהן הקימה לכאורה חברת קש וביצעה עוקץ בסכום של 300 אלף יורו. "העבירות המיוחסות לה התרחשו בין השנים 2010 ו-2011, כאשר גברת טויטו עזבה את צרפת סופית בשנת 2003 ולא נכנסה עוד לצרפת, מלבד לתקופה של 6 ימים בשנת 2006 כדי להשתתף בהלוויתו של אבא שלה המנוח", נכתב בפרוטוקול. 

הפרוטוקול חושף כי טויטו סובלת בכלא בשל מצב נפשי קשה, ובשל האוכל המוגש שלה שאינו כשר. "גברת טויטו בת 57 וסובלת מקלסטרופוביה חריפה כפי שמעידים על כך האישורים רפואיים", נכתב. "היא יהודייה ולכן אוכלת מעט מאוד לאור חובת הכשרות".

"כשנחתנו בשדה התעופה התחיל הסיוט שלנו"

טויטו מוחזקת למעלה משלושה חודשים בכלא המרכזי ברבאט בתא אחד עם 15 נשים ערביות העצורות על עבירות שונות. רק בחודש האחרון הנהלת הכלא החלה לספק לה אוכל כשר לאחר התערבות בכירים בשגרירות ישראל במרוקו. קונסולית ישראל במרוקו אף ביקרה אותה בכלא.

בית הכלא בו שוהה אסתר טויטו
בית הכלא בו שוהה אסתר טויטו ליד רבאט

בעלה של אסתר, שמואל טויטו, זועם ההתנהלות של ממשלות צרפת ומרוקו, שלא מספקות תשובות לשאלות הקשות. "אם אשתי עבריינית שנשפטה, מבוקשת בצרפת כמו שטוענים הרשויות השם אז למה לא הגישו בקשת הסגרה מסודרת לישראל? למה לא פנו למשרד המשפטים ומשטרת ישראל וביקשו לעצור אותה?", תוהה הבעל שמואל. "כשהם מחפשים עבריינים בישראל הם מגישים בקשות הסגרה. למה הם פנו למרוקו? כל הסיפור הזה מוזר מאוד. יש הרבה סימני שאלה. אשתי לא קשורה לפרשת העוקץ, לא באופן ישיר ולא עקיף. מישהו השתמש בפרטים שלה והקים חברה פיקטיבית לבצע עוקצים. היא עדיין לא מבינה מה רוצים ממנה בכלל".

שמואל ואשתו אסתר טסו בחודש מאי השנה לרבאט שבמרוקו כדי להשתתף בחתונה של ילדיהם של חברים קרובים. מיד עם נחיתתם היא נעצרה. טויטו שכר עורכי דין במרוקו וצרפת כדי לסייע לשחרר את אשתו בשלב הראשוני למעצר בית. "היינו במצב רוח טוב. כשנחתנו בשדה התעופה התחיל הסיוט שלנו", הוא שחזר. "שוטרים שבדקו את הדרכון שלה ביקשו ממנו להתלוות אליהם בטענה שהיא מבוקשת על ידי האינטרפול על פי בקשה של רשויות האכיפה בצרפת. ניסינו להבין מה רוצים ממנה, מה לה ולאינטרפול? הם התעקשו שיש בקשה לעצור אותה והם חייבים למלא אחרי הבקשה. במקום לבלות בחתונה עם אשתי היא נשלחה לכלא ומאז אנחנו חסרי אונים".

אתמול פורסמה ב-mako הקלטה של טויטו מתוך הכלא, בה היא נשמעת מתחננת לסיוע מעורך דינה ומתארת את מצבה הקשה בבכי. "שלום אדוני, זאת גברת טויטו, אני יודעת שדיברת עם בעלי... יש לי שאלה מאוד חשובה - האם אתה יכול להגיד איזה איזו החלטה הם יקבלו?", נשמעת טויטו בהקלטה מתוך הכלא. בשלב זה בשיחה, טויטו החלה לדבר בגרון חנוק מדמעות: "זה מאוד חשוב לי ואף אחד לא דואג לי. אילו אופציות יש לי? בבקשה שלא ינטשו אותי, אני לא יודעת מה לעשות, אני לא יודעת מה לחשוב, בבקשה תגיד לי משהו".