שטר 200 השקלים החדש הפך בשנה האחרונה למזויף ביותר בישראל. כל כך הרבה שטרות מזויפים מסתובבים היום ברחובות, לכן בעלי עסקים קטנים מסרבים ללקוחות שמבקשים לשלם באמצעותו על שירותים יומיומיים. הנזק שנגרם כתוצאה מהזיופים נאמד בעשרות מיליוני שקלים. 

"אין לי יכולת לבדוק האם השטר הזה מזויף", מסביר בעל המספרה בחולון. "היו שטרות שעברו את כל הבדיקות שלנו ובסוף הבנק שלח הודעה שהשטרות מזויפים. בעלי עסקים פוחדים לקבל אותו. כל פעם הזייפנים מפיצים שטרות מזויפים ברמות גבוהות שאי אפשר לגלות מה מזויף ומה אמיתי. אני מעדיף שישלמו לי באשראי. הכי בטוח. השטר הזה הוא נזק. אני לא מסתכן יותר. הלקוחות מבינים אותי והם משלמים באשראי או בשטרות אחרים".

 בתקופה האחרונה שטר 200 השקלים שודרג ברמת הזיוף, כך שאפילו בעלי צ'יינג'ים נפלו בפח. השטרות המזויפים, שמיוצרים בבתי דפוס בטורקיה, רמלה, לוד, אשדוד ובשטחי הרשות הפלסטינית, הודפסו במספרים סידוריים שונים ולא כפי שהיה עד לפני כמה שבועות כאשר המספרים על גבי השטרות היו זהים לגמרי.

"היום זה כמעט בלתי אפשרי לעלות על השטרות שאנחנו מדפיסים", חשף י', חבר ברשת הזייפנים המבריחים את השטרות מטורקיה ושטחי הרשות לישראל. "עשינו ניסיונות בצ'יינג'ים ואפילו בסניפי דואר ולא עלו על הזיוף. סדרת השטרות החדשה היא ברמת זיוף גבוהה מאוד".

שטרות מזויפים של 200 שקלים (צילום: משטרת ישראל)
שטרות מזויפים של 200 שקלים | צילום: משטרת ישראל

אם לא די בכך, אלפי שטרות מזויפים של 200 שקלים הגיעו לעסקים ברחבי סיני, לאחר שמטיילים ישראלים הצליחו להמיר שטרות של 200 שקל מזויפים בלירות מצריות ולא נתפסו.

תעשיית השטרות המזויפים מדירה שינה מגורמים בכירים במשק ובבנק ישראל. אלפי שטרות של 200 שקל  הוחזרו לאחרונה מהבנקים לבעלי עסקים שלא ידעו שהם מזויפים. בעלי עסקים מפקידים בסוף היום את השטרות במעטפות לתוך התיבות של הבנקים ולבסוף נחרדים לגלות שלא מעט שטרות של 200 שקל נמצאו מזויפים. 

"נתקלנו כבר במקרה של בעל סופרמרקט שהעובדות הצעירות וחסרות הניסיון שלו נפלו בפח וקיבלו שטרות מזויפים. בחודש אחד נגרם לו נזק של מעל 50 אלף שקל", גילה פקיד בסניף בנק גדול בדרום הארץ, "בזמן האחרון שמתי לב שההפקדות הן יותר של שטרות של 100, 20 ו-50 שקל לאחר שרבים החליטו שלא לקבל מלקוחות וספקים שטרות של 200 שקל".

מאחורי התעשייה עומדים ארגוני פשע מהמגזר הערבי והיהודי שפועלים בטורקיה ובאזור הצפון ולכיש. המשטרה חשפה לאחרונה ניסיונות לייצר שטרות מזויפים של 100 שקלים, אבל לא בתפוצה גבוהה כמו שטר של 200. 

"קשה להתמודד עם ממדי התופעה הזו", ציין קצין חקירות במשטרה. "מכירת השטרות המזויפים נעשית בערוצי הטלגרם. אמנם תפסנו כמות גדולה של שטרות 200 שקל מזויפים וכמה אלפים בודדים של 100 שקל אבל זו טיפה בים. השוק היום מוצף. למרות הענישה המחמירה כלפי המפיצים והזייפנים של השטרות (כמה זייפנים נדונו באחרונה לחמש ושש וחצי שנות מאסר בפועל) התופעה הזו ממשיכה לצבור תאוצה לאור המצב הכלכלי הקשה שמוביל אזרחים תמימים שנקלעו למצוקה כלכלית לרכוש את השטרות המזויפים תוך הסתכנות בכתב אישום פלילי וישיבה בכלא".