במשך כחצי שנה חוקרי היחידה הבינלאומית לפשיעה חמורה עקבו אחר חברי רשת הברחת הקוקאין שפעלה באזור חדרה. המידע על ההברחה הגיע למשטרה ממקור בעולם התחתון, שתיאר לחוקרים במדויק את השיטה, מקום המסתור של הסמים ומועדי ההגעה. חוקרי היאחב"ל שעקבו אחר חברי הרשת יירטו שיחות טלפון בין המעורבים הנאשמים בהברחה. באחת השיחות חברי הרשת דיברו ביניהם בקוד: "הילדה באה? הילדה לא באה?".

הקודים האלה ששימשו לתקשורת מוצפנת של חברי הרשת סייעו לחוקרים לפענח את פרשת הברחת הקוקאין ולהביא למעצרם של המעורבים ולהגשת כתב אישום נגדם.

על פי כתב האישום שהוגש לאחרונה, בראש רשת ההברחה עמד יקותיאל זיני, אביו של כוכב הפופ בן זיני. לזיני סייעו בין היתר שני צוללנים ושוטר לשעבר. לפי המידע שהגיע למשטרה, משתפי פעולה בקולומביה שכרו צוללנים שהדביקו בירכתי ספינת פחם, שעשתה את דרכה לתחנת הכוח בחדרה, מגנטים מיוחדים להם הוצמדה תיבה שהכילה עשרות קילוגרמים של קוקאין בשווי של 25 מיליון שקל. הקוד "הילדה באה?" מתייחס לעדכון לגבי הגעת הספינה לחופי חדרה.

קותי זיני, תחנת הכוח בחדרה (צילום: גארט מילס, פלאש 90)
"הילדה באה?". קותי זיני על רקע תחנת הכוח בחדרה | צילום: גארט מילס, פלאש 90

המסרים המוצפנים של העבריינים ממשיכים כל העת להשתכלל במטרה לבלבל את השוטרים ביחידות המרכזיות. כך למשל מילת הקוד "שחור" התייחסה לקוקאין המוטמע בתוך פחם ומוברח לארץ דרך הגבול עם ירדן. באחת השיחות שניהל מבריח בדואי מהפזורה בנגב עם סוחר סמים בירדן הוא נשמע שואל: "מתי השחור מגיע. שמתם את הפינג'אן כבר על האש?". בכך הוא התכוון לשאול האם ההברחה נמצאת כבר בשלבים מתקדמים.

מבריח אחר מהגבול המצרי שהיה חבר ברשת גדולה להברחת חשיש ומריחואנה לישראל התעניין בנוגע למצב ההברחה: "המכונית הגיעה לטיפול במוסך"?. המשטרה פיצחה את כוונתו בכך ששאל האם הסמים כבר הגיעו ליעד שלהם בארץ, שההברחה עברה ללא תקלות. הקוד "הסר דאגך מליבך, המכונית מזמן במוסך" פירושו ההברחה הצליחה והסם הגיע ליעדו.

לאחרונה התגברה תופעת ה"כספומטים" בבתים הפרטיים - חללים בקירות הסלון או חדרי השינה בהם מוסלקים שטרות כסף. מאחר והעבריינים יודעים שהמשטרה עוקבת אחריהם ואחרי הוצאותיהם, גם בתחום הזה נוצרו מסרים מוצפנים שנועדו לבלבל את החוקרים. המשטרה הצליחה בשנתיים האחרונות לחשוף כמה כספומטים כאלה שהכילו מיליוני שקלים במזומן שנועדו להלבנת הון ולרכישת נכסים מבלי לדווח לרשויות המס והאכיפה.  על פי המשטרה המשפט המוצפן "מה עם החורים שבקיר? שמתם הרבה נייר בפנים?" משמעותו כספומט שנבנה בקיר הבית. הנייר מתייחס לשטרות עצמם.

הכסף שהוחבא בקיר מאחורי הטלוויזיה
"החורים שבקיר". כסף מוחבא שנתגלה בקיר הסלון

בכל הנוגע להברחת הסמים, מילות הקוד מגיעות דווקא מתחום ההלבשה. ביוטי מוצפן על הברחת קוקאין וקטמין מצרפת ומערב אירופה לישראל היה "בגדים לבנים". קוד אחר כמו "החולצות מבושמות?" נבע מכך שכמה בלדרים בתחום הברחת הקוקאין היו מבריחים את הסם בתוך חולצות הספוגות בסם היקר. 

אחד הקודים שהפתיעו את חוקרי המשטרה היה "תפוחים ירוקים, תפוחים אדומים". הקשור להברחת מריחואנה וחשיש מגדר הגבול עם מצרים. המילה "קפה" מתייחסת להברחת קוקאין מדרום אמריקה לישראל.

מילות קוד אחרות שיורטו על ידי חוקרי המשטרה התייחסו לחיסולים של עבריינים בעולם התחתון. כך למשל "שיש", "אבנים", "שער נעול" ו"בטון יצוק" שימשו בשיחות כקודים לחיסול עבריינים יריבים.

תופעה נוספת היא הקמת חדרי מלחמה בתוך בתים מבוצרים של עבריינים, בהם נעשה שימוש במצלמות אבטחה שהותקנו על עמודים בשטחים ציבוריים וכן ברחפניים כדי לאתר ניסיונות פשיטה של המשטרה או כוונות של עבריינים יריבים לבצע פעולת חיסול או פגיעה. הקוד "ציפור" למשל מתייחס לרחפן. "ציפור וביצה" פירושו רחפן נפץ. הקודים "פנסים" או "כוכבים" משמעותם מצלמות אבטחה. 

מצלמות אבטחה 2021 (צילום: משטרת ישראל)
"כוכבים" שהוסרו על ידי המשטרה | צילום: משטרת ישראל

"ארגז כלים" מתייחס להבאת טרקטורונים לגדר הגבול כדי לאסוף שקי סמים או לחילופין להברחת נשקים כמו אקדחים ורובים מהגבול הירדני והלבנוני לשטח ישראל. המילה "הירוקים" היא כינוי לחיילים הפרוסים לאורך הגבול עם מצרים שמסכלים הברחות סמים, ואילו המילה "השקטים" פירושה יחידת מג"ן במשטרה ויחידת מסתערבי מג"ב דרום הנטמעים בשטח באופן סמוי כדי לתפוס את מבריחי הסמים.

מבריחי המכוניות הגנובות משתמשים במילות הקוד "גלגלים", "נסיעה טובה", ו-"הכביש ריק" העוסקות בהעברת הרכבים משטחי ישראל לרשות הפלסטינית. 

"יש פה מלחמת מוחות", מסביר קצין משטרה. "כל הזמן העבריינים משכללים את הקודים שלהם. לוקח לנו לפעמים ימים ושבועות להבין על מה הם מדברים, מה הם מסתירים ומה הכוונות שלהם. במקביל אנחנו מנתחים את העבריינים מה העבר שלהם ועל מה ישבו בכלא כדי להבין למה הם מתכוונים הפעם. יש יחידות הערכה ביחידות המרכזיות שזה התפקיד שלהן, לסייע לפצח בין השאר קודים".

"כל יום אנחנו ממציאים קודים חדשים ועושים כמה ניסויים לראות שזה עובד", אומר עבריין מהדרום. "ברור לנו שהמשטרה מאזינה לנו 24/7 אבל במרבית המקרים הם לא מצליחים לפענח את מה שאנחנו מדברים עליו. אולי מנחשים אבל לא יותר מזה. לוקח להם הרבה זמן לפרש את הדברים שאנחנו דברים עליהם כשתוך כדי אנחנו מכניסים מילים חדשות. לפעמים הם עוצרים אותנו אבל משחררים אחרי כמה ימים כי הם לא מצליחים להפליל אותנו. הם לא יודעים לעשות את החיבורים של הקודים לתמונה אחת שלמה".