יום שלישי בשבוע שעבר בשעת צהריים. המקום: מלון יוקרתי באי פוקט שבתאילנד. תושב מרכז הארץ שהגיע לנפוש מזהה עבריין ממשפחת אבו לטיף, שהגיע גם הוא לחופשה. "הסתכלתי עליו כמה פעמים בחדר כושר, הוא היה מוכר לי", הוא משחזר, "עשיתי גוגל והבנתי מי הוא, ושעדיף לא להתקרב אליו יותר מדי. הוא מסוכן ולא צריך לשאול שאלות מיותרות".

ולא רק אותו עבריין בחר לבלות את ימים אלו בחופשה. לדברי קצין בכיר במשטרה, לא מעט עבריינים שמבוקשים בארץ לחקירות טסו לתאילנד במסווה של נופש על מנת לבנות קו הגנה, כך שיחזרו לארץ בעוד כמה חודשים יהיה קשה לפענח את התיקים נגדם. לדוגמה, השבוע עצרה היחידה המרכזית במשטרת מחוז חוף בשיתוף רשות המיסים עבריינים מארגון הפשע כראג'ה, שלושה מהחשודים נמלטו לפני המעצר לחופשה ברומניה.

לדברי הגורם במשטרה, תיקים פתוחים נגד עבריינים היא לא הסיבה היחידה לבריחה מהארץ. "חלק מהם נאלצו לעזוב לאחר שהוצא נגדם חוזה חיסול", הוא מסביר, "אנשים בבריחה יעדיפו מקומות מרוחקים כמו מקסיקו, תאילנד, קולומביה, ברזיל, ארגנטינה, מלזיה או דרום אפריקה. בחלק מהמדינות האלו אין לנו הסכמי הסגרה עם רשויות האכיפה, מה שמקשה עלינו להסגיר אותם לישראל".

ערן חייא
נודד בין באלי למזלי, ערן חייא

עבריין מאזור השרון שהמשטרה חשפה בפניו באחרונה כי מנסים לפגוע בו החליט להימלט מהארץ, למקום הכי רחוק שאפשר – מומבסה שבקניה. "אין פה ישראלים, ושקט פה מאוד", סיפר למקורביו, "הכל זול פה, אוכל טוב בשפע. סוג של חופשה שקטה עם המשפחה עד שהעניינים בארץ יירגעו. העבריינים הצעירים בארץ מפחידים מאוד, הם חמומי מוח, קשה להתמודד איתם".

לא רק בריחה גורמת לעבריינים מארגוני פשע לעזוב את ישראל, אלא גם החיפוש אחר יעד לחופשה. באחרונה הם מעדיפים לטוס ליעדים קרובים יותר, מאשר לנפוש בתוך גבולות הארץ. כך למשל, ראש ארגון הפשע שלום דומרני, שבעבר נהג לבלות במרוקו ואף גר שם תקופה, טס באחרונה לאתונה.

שלום דומרני (צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90)
נופש באתונה, שלום דומרני | צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90

ויש גם עבריינים שמנצלים אזרחות נוספת על מנת לנפוש במקומות שלא מקבלים בזרועות פתוחות ישראלים, כמו למשל האי באלי שבאינדונזיה, בדומה לראש ארגון הפשע ערן חייא, שמבוקש בארץ. "זה חלום להיות במקום כזה", סיפר עבריין מצפון הארץ שאולץ לצאת לחופשה שם בעקבות איומים על חייו, "האישה והילדים נהנים פה מאוד, אבל בסופו של דבר נצטרף לחזור לארץ ולראות איך מתמודדים עם מה שמחכה לי פה. במקום הזה אני זר".

במקרים אחרים, עבריינים מארגוני פשע בחרו ביעד מפתיע – תוניסיה. למרות שמדובר במדינה מוסלמית שתומכת בארגוני הטרור בעזה, בורחים לשם בעיקר עבריינים עם דרכונים זרים שמנצלים את העובדה שהם דוברים את השפה הצרפתית והערבית. "למרות שזו מדינה ערבית, כסף בסופו של דבר קונה הכל", ציין קצין משטרה, "אבל אנחנו מחכים להם בפינה".