ראובן סומך, רכז המודיעין האגדי של תחנת משטרת נתניה, ומי שהכניס את בכירי העבריינים בישראל לבית הכלא ונלחם בארגוני הפשיעה עד חורמה, נלחם בימים אלה על חייו ומאושפז במצב קשה לאחר שחלה בקורונה.

"תתפללו בשבילי, מצבי קשה ואני נלחם על חיי. זה הקרב הכי קשה שניהלתי עד כה ואני מקווה לשרוד אותו", מספר סומך ממיטתו במחלקת הקורונה בחניון בית החולים רמב"ם בחיפה.

סומך (57), תושב נתניה ("בשבת הקרובה אני אמור לחגוג 58 ואני מקווה שאשרוד ואגיע ליום הזה") שימש במשך שנים רבות כרכז המודיעין של תחנת המשטרה בעירו, נלחם נגד ארגון הפשע של משפחת אבוטבול ו והארגונים ששלטו באזור המשולש והשתלטו על עסקים שונים בנתניה ומחוצה לה.

סומך נחשב במשך שנים לאימת העבריינים, הכניס מאות מהם לכלא, מוטט בתי קזינו וצ'יינג'ים (חלפני כספים) לא חוקיים, מיגר את תופעת הסחר בסמים והזנות בעירו, ובמשך תקופה היה על הכוונת של מספר עבריינים בכירים שתכננו להתנקש בחייו.

"הפרעתי לעבריינים וגרמתי לרבים להיכנס למאורות שלהם. הם היו רואים אותי וקופצים למדרכה השנייה של הכביש. תמיד ידעתי בכל רגע נתון מה קורה אצל העבריינים הכי בכירים בנתניה ובסביבה", מספר סומך בראיון מיוחד עם mako. "היו לי מקורות מידע טובים ואין מה להשוות את השוטרים של אז לשוטרים של היום. העבריינים היום לא סופרים את השוטרים, הם לא רואים אותם ממטר".

ראובן סומך (צילום: באדיבות המצולם)
ראובן סומך בימיו כרכז מודיעין | צילום: באדיבות המצולם

"בתקופה שלי ארגוני הפשע לא העזו להרים את הראש. הם נתנו כבוד לשוטרים, והיום כל עבריין סמרטוט המשטרה הפכה לטייקון לסלב, זו ממש בושה וחרפה", מספר סומך, שלדבריו אנשי מודיעין וקצינים בכירים מכל הארץ נעזרו במידע שהיה מקבל כדי לעצור עבריינים באזורים בהם פעלו.

"המקורות שלי היו בכל ארץ. אתה יודע כמה עבריינים בכירים נעצרו בזכותי בתל אביב, בבאר שבע, בלכיש ובאילת? המון"', סיפר לי סומך בשיחה שניהלנו לפני כמה שבועות. "סיכלתי מקרי רצח ופענחתי עשרות פרשות רצח ומעשי שוד אכזריים. ניקיתי את הפשיעה בנתניה, וכל עוד הייתי רכז מודיעין - אנשי משפחת אבוטבול לא העזו להתעסק איתי וברחו מהעיר".

למרות תקופת הזוהר שלו בארגון, סומך עזב את משטרת ישראל לפני כ-15 שנה בטריקת דלת לאחר שלא הסתדר עם הקצונה הבכירה בתחנת נתניה ובמרחב השרון. "באו קציני בילוש ומודיעין חדשים לתחנה, ומפקדים שלא התאמתי להם, שחשבו שאני מפריע, העדיפו להעביר אותי לתפקיד אחר", אומר סומך, "הם פחדו ממני, ובמקום להסתייע ביכולות שלי החליטו להביא אנשים אחרים שלא יאפילו עליהם, אז החלטתי לעזוב. לא התאים לי להיות פקיד בתחנה".

ראובן סומך (צילום: באדיבות המצולם)
אחת מתעודות ההוקרה שקיבל סומך במהלך שירותו | צילום: באדיבות המצולם

מאז שעזב את המשטרה, הקדיש סומך את מרבית זמנו לכתיבת ספר על חייו בשם "צלקות של שוטר" שצפוי לצאת בקרוב ומשמש כסוג של ביוגרפיה על עבודתו כרכז מודיעין. "אני מציע לכל שוטר מתחיל שרוצה לעבוד במשטרה לקרוא את הספר הזה", אומר סומך ורומז לתוכן הנפיץ שיופיע בו.

אלא שכעת כאמור, סומך מאושפז כבר שלושה ימים במחלקת הקורונה, וכרגע עסוק בעיקר בתפילות. "נלחמתי בארגוני הפשע הכי גדולים והכי מפחידים בישראל. הייתי המון פעמים בסכנת חיים, אבל עכשיו באה הקורונה ואתגרה אותי. אני חלש מאוד, הגוף שלי נאבק בנגיף ואני מתפלל שבורא עולם יחלץ אותי מהמחלה", מספר סומך בקול שבור, "לפני כמה שנים ניצלתי ממוות כשווירוס אלים תקף את גופי והייתי תשעה חודשים בשיקום אבל הקורונה זה סיפור אחר. אני רק רוצה לחיות".