באפריל 2021 יצא אמיר רשתי גדידאן, בן 35 נשוי ואב לשמונה ילדים, מבית הכנסת בו הוא מתפלל בשכונת הארגזים בדרום תל אביב ולקה בהתקף פסיכוטי. שכנה של גדידאן, שהתמודד עם סכיזופרניה ונטל תרופות, הבחינה במצבו הנפשי הקשה שבו היה נתון והזעיקה אמבולנס של מד"א. הוא סירב להתפנות באמבולנס ולמקום הגיעו למקום על פי הנהלים אחים פסיכיאטרים כדי לטפל בו.

מלבד צוות בריאות הנפש, הוזעקו לאירוע שוטרים שביקשו ממנו לעלות לאמבולנס. סיוון, אשתו של גדידאן שהיתה בחודשי הריון מתקדמים, הגיעה למקום ודאגה להרגיע אותו.

"בעלי מעולם לא היה אדם אלים. הוא עבד ופרנס אותנו בכבוד. גם כשסבל מהתקפים הוא לקח את התרופה שלנו וזה איזן אותנו", ציינה אשתו סיוון. "בשום שלב אמיר לא היווה שום סיכון לאף אחד. הזמינו למקום כפי שמקובל במקרים כאלה אחים פסיכיאטריים כדי לטפל בו וחיכינו להם, אבל ברגע שהשוטרים התערבו התחיל הסיוט של החיים שלי".

בעוד שסיוון, אנשי מד"א והשכנים ממתינים לאחים הפסיכיאטרים הגיעו למקום שני שוטרים שפקדו על גדידאן לעלות לאמבולנס. "אמיר לא הפעיל אלימות כלפי השוטרים. הם התנפלו עליו בלי שום סיבה. כפתו אותו, השכיבו אותו על הכביש. אחד מהם התיישב עליו בחוזקה על החזה והצוואר. אמיר אמר לשוטר: 'אין לי אוויר. תשחרר אותי. אני לא נושם'", שחזרה סיוון. "אחד השוטרים ניגש לניידת לחפש מפתחות לאזיקים והשוטר השני התיישב עליו במשך כמה דקות. העיניים של אמיר התגלגלו, הוא התחיל לחרחר. הם התעלמו מאמיר עד שהוא איבד את ההכרה. היו הרבה עדי ראייה למקרה הזה".

ניידת טיפול נמרץ של מד"א פינתה את גדידאן לבית החולים איכילוב לשם הגיע כשהוא ללא רוח חיים. "השוטרים רצחו את בעלי. מדובר פה במחדל חמור שזועק לשמיים", האשימה האלמנה סיוון. "זה היה מוות מיותר. בעלי לא סיכן את השוטרים ולא אף אחד. לא התגרה בשוטרים ובאזרחים היו צריכים לחכות שהאחים הפסיכיאטרים היו מגיעים אבל הם החליטו לנקוט כלפיו באלימות מיותרת".

אמיר גדידיאן
אמיר גדידיאן ז"ל

עדי ראייה סיפרו שגדידאן ביקש לסיים לעשן סיגריה ואז לעלות לאמבולנס אבל השוטרים זירזו אותו והוא זרק לעבר אחד מהם את הסיגריה והם בתגובה התנפלו עליו ובעטו בצלעות וכבלו אותו. בני משפחתו של גדידאן הגישו תלונה במחלקה לחקירות שוטרים. הם הסכימו שגופתו תנותח כדי להגיע לחקר האמת מה גרם למותו.

"זו פרשת ג'ורג' פלויד בגרסה הישראלית", אומר ל-mako עו"ד יראון פסטינגר ממשרד רון-פסטינגר המייצג את אשתו של גדידאן וילדיו. "השוטרים התנהגו בצורה אגרסיבית וגילו כלפי גדידאן אפס חמלה ורחמים. הוא לא תקף איש ולא היווה שום סכנה לסביבה. בכל מקום סיפור כזה היה צריך להרעיד את אמות הסיפים במדינת ישראל אבל לצערי זה התרחש בדרום תל אביב ולא הזיז לאיש. השוטרים האלה צריכים לעמוד לדין פלילי".

המחלקה לחקירות שוטרים פתחה בחקירת הפרשה. שנה וחצי אחרי המקרה, וטרם הגיעו החוקרים למסקנות בתיק. עד היום בני המשפחה לא קיבלו את שמות השוטרים שהיו מעורבים בפרשה ולא את דו"ח ממצאי הנתיחה שקובעים את ממצאי המוות של גדידאן. החשד של המשפחה שיש קשר בין התנהגות השוטרים למותו של גדידאן בדגש על כך שאחד השוטרים ישב עליו וגרם לו על פי החשד שנבדק לחנק.

במח"ש סירבו לחשוף בפני המשפחה ופרקליטם עו"ד פסטינגר האם השוטרים נחקרו באזהרה, מה מממצאי הנתיחה וסירבו למסור את שמותיהם. מה שכן נאמר להם שבוצעו השלמות חקירה בתיק.

עו"ד פסטינגר הגיש בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד מח"ש, משטרת ישראל והמכון לרפואה משפטית באבו כביר להמציא לידי המשפחה את ממצאי דו"ח נתיחה הגופה, עדויות השוטרים ושמותיהם.

בכוונת בני המשפחה להגיש תביעת מיליונים נגד משטרת ישראל. "התביעה תוגש בקרוב מאוד. לא ברור לי מה יש למח"ש להסתיר בתיק הזה ולמה שנה וחצי אחרי החקירה לא הסתיימה ומעלימים מהמשפחה את דו"ח הנתיחה", קבל עו"ד פסטינגר.

גורמים במח"ש מסרו כי כל עוד שהחקירה לא הסתיימה הם אינם יכולים להעביר את החומרים כל עוד לא התקבלה החלטה סופית בתיק. תגובה דומה הועברה לעו"ד משפחה על ידי פרקליטות מחוז תל אביב.

עו"ד יראון פסטינגר (צילום: אורן שלו, חדשות)
עו"ד יראון פסטינגר | צילום: אורן שלו, חדשות