לפני כמה שבועות, בלשי משטרת המחוז הצפוני ערכו פשיטה במתחם עסקים גדול באחד היישובים בצפון הארץ ונדהמו לגלות עשרות כלי רכב יוקרתיים, בהם ג'יפים חדשים של מרצדס, פרארי, למבורגיני, פורשה ועוד. לפתע הם הבחינו בצעיר בשנות ה-20 לחייו, חייל משוחרר, נוהג בפרארי ששוויה מוערך בכ-2.5 מיליון שקלים. בדיקה מהירה העלתה כי הוא שימש כ"קוף" של אחד מארגוני הפשע הגדולים בצפון, כלומר פתח עסק פיקטיבי בתחום התשתיות והיה מעורב בהפצת חשבוניות פיקטיביות בשווי מאות מיליוני שקלים במשך כמה חודשים.

"ארגוני הפשע ניצלו אותו", חשף קצין משטרה בכיר,"הם מינו אותו לשמש כאיש קש. הוא ניהל חברה על שמו כולל פתיחת תיק במס הכנסה ובמע"מ, וכל הכסף שזרם מהחשבוניות הפיקטיביות שהעסק הפיץ מעסקאות שלא היו ולא נבראו הועבר לעבריינים, שהבריחו את מרביתו לדובאי ולטורקיה כדי להלבין אותו ברכישת נכסי נדל"ן ושותפות בעסקים עם עבריינים ישראליים ומקומיים". לדבריו, שיטת החשבוניות הפיקטיביות משתכללת מדי שנה והופכת בפועל לבלון החמצן העיקרי של ארגוני הפשע בישראל, שמצליחים להרוויח עשרות מיליארדי שקלים על חשבון קופת המדינה.

"במרבית המקרים לוקח לנו הרבה זמן להבין שמדובר בעסקים שמנוהלים עבור ארגוני פשע, והם למעשה הונאה אחת גדולה", הסביר גורם במשטרה, "עד שזה קורה הם בורחים עם הכסף ומצליחים לחמוק מכתבי אישום. מי שנפגע הם אותם אנשי קש והעבריינים הזוטרים שסייעו".

שיטת הפצת חשבוניות פיקטיביות החלה למעשה במזרח ירושלים, כשבעלי עסקים הקימו עסקי בנייה ותשתיות פיקטיביים והונו את המדינה במאות מיליארדי שקלים. בהמשך, עברה השיטה לארגוני פשע במשולש והמשיכה לצפון הארץ שם נטעה שורשים עמוקים באדמה. ככל שהשנים חלפו השיטה הפכה למתוחכמת יותר, והרבה מארגוני הפשע נעזרים ברואי חשבון או מומחים פיננסים כדי לטשטש את עקבותיהם. "כדי לעקור את התופעה הזו מהשורש יש צורך בכמה אלפי שוטרים ועובדים ברשות המיסים", הסביר גורם במשטרה, "כל חקירה כזו יכולה לתקוע יחידות שלמות במשך חודשים רבים".

כך למשל, באחד המקרים השוטרים גילו שווילה יוקרתית באזור השרון בה מתגורר עבריין נרכשה מרווחים של חשבוניות פיקטיביות ורשומה על שם אשתו של עבריין זוטר, פושט רגל שחייב מיליוני שקלים לנושים רבים. המטרה של אותו עבריין הייתה להעלים עקבות, אבל טעות אחת קטנה שעשה הובילה לחשיפת ההונאה. מתברר שאשתו של אותו עבריין זוטר בכלל התפרנסה ממכירת תבלינים באחד השווקים במרכז הארץ, וגם אם הייתה עובדת 30 שנה, 365 ימים בשנה, לא הייתה יכולה לרכוש חדר של אותה ווילה.

"באחד המקרים גילינו שעבריין שהכניס עשרות מיליוני שקלים מחשבוניות פיקטיביות רכש כלי רכב מפוארים לבני המשפחה שלו ודאג לרשום אותם על שמם כדי שלא נדע מאיפה הכסף", חשף גורם במשטרה, "אלא שבת משפחה שהסתכסכה איתו הלשינה עליו למס הכנסה, וכך נחשפה ההונאה".

הפצת חשבוניות פיקטיביות הייתה גם חלק מרכזי בארגון הפשע של שלום דומרני. לפני יותר מעשור כמה מאנשיו נעצרו בחשד שהעלימו 1.7 מיליארד שקל ונשלחו לעונש מאסר של שמונה שנים ויותר. דומרני עצמו לא הועמד לדין. גם ראש ארגון הפשע המנוח בני שלמה נאשם בפרשת של הפצת חשבוניות פיקטיביות. כמו כן, ראש ארגון הפשע ריקו שירזי נדון לשבע שנות מאסר בפועל בגין מעורבות במתן חשבוניות פיקטיביות בסכום של 25 מיליון שקל. "זה העסק הכי משתלם מבחינת עבריינים שרוצים כסף מהיר ונזיל ולהעלים אותו", הודה קצין משטרה, "גם אם הם מופללים ומרצים עונש מאסר בחוץ מחכה להם הרבה מאוד כסף שלא הצלחנו להגיע אליו".