אורי (שם בדוי), איש עסקים מצליח, מתגורר עם אשתו ושני ילדיו במגדל יוקרה בתל אביב. לפני כמה חודשים הגיע להתגורר בפנטהאוז בבניין עבריין בכיר ומוכר למשטרת ישראל. העבריין שכר את הפנטהאוז ומיגן אותו מפני ירי וניסיון לפגוע בו ובבני משפחתו. לדבריו של אורי, בתוך זמן קצר הפכו חייהם לגיהינום עלי אדמות.

"כשעשיתי 'גוגל' לברר את השם של העבריין כמעט חטפתי התקף לב. דמות מפחידה מאוד. הבנתי שאנחנו בצרה צרורה. שיהיה פה בלגן. כל לילה הם מגיעים לבניין עם שיירה של כלי רכב, עולים לדירה של העבריין ונשארים שם במשך שעות. המקום הפך למבצר של ממש, כולל מצלמות שהוא התקין ודלתות פלדה כפולות. לא פעם בקעו צעקות מהדירה", שחזר אורי. "אנשים פוחדים שיחסלו להם בטעות את הילדים או את האורחים שמגיעים אליהם. היינו חייבים לעשות משהו כדי שיעזוב את הבניין מבלי לערב את המשטרה כי זה היה מסבך אותנו עוד יותר ומסכן את החיים של הדיירים".

אורי והשכנים החליטו שלא לערב את המשטרה מחשש שיפגעו בהם, ופנו ישירות לעבריין עצמו בבקשה שיעזוב את הבניין. "היה ברור שלא נפנה למשטרה, שננהל איתו משא ומתן באופן ישיר. פנייה למשטרה הייתה מסבכת אותנו ולא בטוח שהייתה עוזרת", הסביר אורי.

לאחר משא ומתן עם העבריין סוכם שהדיירים יפצו אותו על עזיבת הבניין בסכום של כ-100 אלף שקל וישלמו לו במשך כחצי שנה כ-10,000 שקל.

"עדיף היה לשלם לאותו עבריין את הכסף, העיקר שיהיה לנו שקט והדבר לא יפגע בערך הדירות שלנו והכי חשוב לא בילדים שלנו. יכולנו להפסיד כולנו מיליוני שקלים על פגיעה בערך הדירה שלא לדבר על סיכון החיים של המשפחות שלנו", הוסיף אורי. "אם הוא היה נשאר לגור פה היו מגיעים עבריינים לחסל אותו כפי שקרה במגדלי צמרת וזה היה מסכן את כולנו. החיים שלנו ושל הילדים שלנו שווים יותר מכל כסף שבעולם".

גם איתן, איש עסקים שעיקר פעילותו בחו"ל ומתגורר במגדל יוקרתי בתל אביב, החליט יחד עם שאר הדיירים לעשות הכל כדי למנוע מעבריין צעיר המשתייך לאחד מארגוני הפשע הגדולים בישראל להתגורר בבניין. "יש פה משפחות עם הרבה ילדים קטנים ומה שהיה חסר לנו שיגיע לגור פה עבריין שקשור לארגון פשע", סיפר איתן. "כמה ימים לאחר שנודע לנו שהוא שכר דירה באחת הקומות הגבוהות החלטנו להוציא אותו בכל מחיר. אנשים היו בפאניקה. נכנסו לחרדות שיתחילו לירות עליהם טילים לעבר הבית או יעיפו רחפנים עם רימונים ואקדחים יורים. פנינו גם למתווך שהשכיר לו את הדירה. הוא סירב להתערב ואמר שהעסקה חוקית ואנחנו לא יכולים לעשות כלום. שכרנו עו"ד שפנה לעבריין במכתב וביקשנו שיעזוב תמורת פיצוי. אחרי כמה שבועות שילמנו לו 200 אלף שקל והוא הסכים לעזוב. הכל נגמר ברוח טובה בלי שהוא איים עלינו ובלי שהלכנו לערכאות משפטיות".

כפי שחשפנו ב-mako, עבריינים מארגוני פשע גדולים עברו להתגורר במגדלי יוקרה בתל אביב, רמת גן, ראשון לציון, אשדוד, אשקלון, פתח תקווה ונתניה. המעבר למגדלים נועד לספק לאותם עבריינים מעטפת הגנה, מאחר והם מאובטחים 24 שעות ביממה וקשה יותר להגיע לקומות הגבוהות. במגדלים מותקנות מצלמות בחניונים התת-קרקעיים ומסביב להם ואנשים לא יכולים לעלות לבתיהם ללא אישור ישירות מהם. רובם שוכרים את הדירות על שמות בני משפחותיהם או "קופים" -אנשי קש מטעמם - כדי למנוע מהמשטרה לאתר את מקורות המימון שלהם.

כמו אורי ואיתן, לא כל הדיירים מאושרים מהגעתם של העבריינים למגדלי היוקרה. מרביתם חוששים מהסיטואציה שבטעות הם או מי מבני משפחותיהם ייקלעו לקו האש וייפגעו או שבטעות יטמינו מטעני חבלה במכוניותיהם. רובם יעשו הכל כדי לשלם לאותם עבריינים לעזוב את הבניינים למען השקט הנפשי ובעיקר על מנת שערך הדירות שלהם לא יתרסק.

"ברגע שאני ארצה למכור את הדירה ויידעו שהשכן לי עבריין העסקה תתפוצץ וערך הדירה שלי יירד באופן משמעותי", הסביר ר', המתגורר בבניין יוקרתי בראשון לציון. "גם ככה אנשים חיים פה בפאניקה. הוא הפך את חיינו שלנו לסיוט אחד גדול. ריתך דלתות בין הקומות, התקין מצלמות, כל יום המון אנשים מגיעים אליו. טיפוסים מפחידים. אנחנו מיואשים. ככה זה נמשך חצי שנה. עכשיו סגרנו איתו לשלם לו כל שאר השכירות שנשארה לו ופיצוי של 70 אלף שקל כדי שיעזוב את הבניין. חברים ובני משפחה לא רצו לבקר אותנו כשהם שמעו שגר פה עבריין כבד. אני יכול להבין אותם. גם אני לא הייתי נכנס לבניין כזה".

לדיירים אחרים בבניין יוקרה בראשון לציון לא היה מזל כמו לאחרים. לטענתם, עבריין המשתייך לארגון פשע ממרכז הארץ הפך את חייהם לגיהינום כשהתקין מצלמות במרחבים ציבוריים. "הוא הפך את הבניין שלנו לבית 'האח הגדול'. לבונקר.", התלונן צ', אחד השכנים. "הוא התקין מצלמות בכל מיני מקומות ציבוריים, ביצר את הבית שלו בקומה האחרונה כך שאין גישה אליו או לשכנה שלו ממול. הוא הקים לעצמו מבצר על חשבון שטחים ציבוריים של הבניין. מה שאנחנו עוברים זה סיוט, גיהינום".

מגדל מידטאון תל אביב (צילום: Yossi Aloni/Flash90)
מגדל מידטאון תל אביב | צילום: Yossi Aloni/Flash90

השכנים פנו לעבריין כמה פעמים בדרישה להסיר את המצלמות והדלתות ונתקלו בקיר אטום. גם פניות שלהם לבתי משפט לא הועילו נכון לעכשיו למעט הסרת המצלמות. השכנים סיכמו לשלם לעבריין 75 אלף שקל כדי שיעזוב באופן מיידי. "לא הייתה לנו ברירה אלא לשלם לו ולסיים את הסיוט הזה", הסביר צ'.

גם בפתח תקווה ורמת גן נאלצו דיירים במגדלי יוקרה לשלם כמה מיליוני שקלים לעבריינים כדי לסלק אותם מהבניינים. "סגרנו מול המתווכים ובעלי הדירות שהם לא מכניסים עבריינים לבניינים שם ומעדכנים אותנו לגבי כל דייר שהם רוצים להשכיר לו דירות בבניין", סיפר יורם (שם בדוי), תושב רמת גן. "כבר יצא לנו לשלם בשנתיים האחרונות כרבע מיליון שקל לעבריינים ששכרו כמה דירות בבניין שלו ובבניין סמוך. זה לא מעט כסף אבל זה היה הפתרון היחידי. כולם פחדו ללכת למשטרה ולא הייתה עילה במקרים שלנו לפנות לבתי משפט. בינתיים הכי חשוב שיש לנו שקט בבניין שלא גרים בו עבריינים".

בנתניה, שבה מתגוררים יעדים מודיעיניים בכירים של היחידה המרכזית במשטרת מחוז מרכז, נאלצו דיירים בשלושה בניינים יוקרתיים לשלם מאות אלפי שקלים כדי שחיילים בארגון פשע ובני משפחותיהם יעברו להתגורר בשכונות אחרות בעיר. "אנשים מעדיפים לחיות ולא למות. כסף בא והולך. יש פה הרבה משפחות עם ילדים קטנים אנחנו לא מוכנים לחיות בפחד תמידי", הסבירה רוזה, תושבת אחד הבניינים. "הגיעו למתחם של הבניינים שלנו כמה עבריינים החלטנו לדבר איתם בצורה יפה כדי שיעזבו. הבנו שדרך הכיס זה יעבוד אז שילמנו וזהו".