יום חמישי שעבר. המקום: בית המשפט המחוזי בתל אביב. האולם מלא מפה לפה. הכוכב של ההצגה הפעם הוא: האסיר המסוכן בישראל, עודה 'קוקו' קוטייר. ראש ארגון פשע מג'לג'וליה וקבלן הוצאה לפועל של בכירי ארגוני הפשע היהודים במרכז הארץ.

קוטייר היה מחויך ונינוח, הייתה לו סיבה טובה לשמוח. הפרקליטות חתמה עמו על הסדר טיעון מקל ביותר שכל עבריין היה חולם לקבל. הוא קיבל מתנה וזה לא קורה הרבה עם עבריינים בכירים בסדר גודל כזה. הפרקליטות מחקה נגדו שלושה אישומים בגין רצח (אביחי וקנין, של מרים גאנם ונאדי פארס שהתרחשו בשנת 2017) וסוכם שירצה בין 18 ל-24 שנות מאסר בפועל. כמה דקות לאחר מכן השופטים גזרו על קוטייר עונש ברף הנמוך: 18 שנות מאסר בפועל.

עודה קוטייר  (צילום: פרטי)
עודה קוטייר | צילום: פרטי

"היה לנו עד מדינה שהוא בטון יצוק. הוא עבר כל מבחני האמינות של הפרקליטות לפני שנחתם עמו ההסכם, הוא היה אמור להעיד נגד קוטייר ואנשיו אבל רגע לפני תחילת המשפט הפרקליטות קיבלה רגליים קרות", זועם קצין משטרה בכיר, "למה הם חיכו חמש שנים? היו להם את כל הראיות והעדויות. זה די מוזר שחתמו איתו על סדר טיעון קל. לבן האדם הזה יש דם על הידיים".

לדברי הקצין הבכיר בתיק הושקעו עשרות מיליוני שקלים במטרה להשיג את הראיות המפלילות כולל הפעלת יחידות מיוחדות ועד מדינה שהיה ביחסים קרובים מאוד לקוטייר ואנשיו.

"זה היה תיק הדגל שלנו ושל הפרקליטות, לא פחות מתיק 512, אבל השורה התחתונה היא שקוטייר קיבל מתנה. התיק הזה היה צריך להתנהל עד הסוף ללא שום הסדר", ציין הקצין, "הוא היה צריך לשבת כל החיים שלו בכלא. מה יקרה? עוד עשר שנים פלוס מינוס הוא ישתחרר. גם מהכלא הוא מפעיל את הארגון שלו והוא בקשר עם עבריינים בכירים מאוד. זה הסדר טיעון אומלל מאוד. במקום 74 שנות מאסר הוא קיבל 18 שנה שזה אבסורד".

עודה קוטייר (צילום: פרטי)
עודה קוטייר | צילום: פרטי

קוטייר, 39, נחשב בשירות בתי הסוהר ל"פצצה מתקתקת". אסיר מסוכן ולא  צפוי שבמילה אחת יכול לגרום למרד אסירים ולבלגן גדול בבתי הכלא. לא פעם התעמת עם סוהרים וקצינים בכירים בבתי כלא שלטענתו פגעו בזכויותיו ושרף את תאו כאשר שללו את משחקי הסוני פלייסטיישן. הוא גרם למרד אסירים והפך למעין צ'ה גווארה שנלחם על הזכויות שלהם גם במחיר של שלילת זכויות והכנסה לצינוק. לרוב הדרישות שלו מתקבלות. כשלא הורשה לצאת להלוויית אחיו על פי החשד אנשים המזוהים עמו נקמו כשירו לעבר בתי הכלא. המסר הועבר לגורמי השב"ס - עם עודה לא מתעסקים.

כמה ימים לאחר מכן קוטייר הוצא במבצע סודי של השב"ס מתאו שבכלא הוכנס והוסע להשתטח על קבר אחיו כשהוא מאובטח בשיירת של ניידות עם עשרות לוחמי יחידות המובחרות של שב"ס של נחשון ומצדה.

לפני כשמונה חודשים בצעד חריג לאסיר הנאשם בשלושה מקרי רצח הוא הוצא מתאו שבכלא שקמה על ידי יחידות שב"ס כדי לאפשר לו לבקר את בנו שנולד. צעד שנחשב חריג ומעט מאוד אסירים מסוכנים ברמה סג"ב (אסיר בסיכון גבוה לבריחה) מקבלים אישור כזה.

תמונה קשה עולה מהדוח (צילום: שירות בתי הסוהר)
צילום: שירות בתי הסוהר

על הדרך הוא הסתבך בפרשה שבה על פי החשד סוהר הבריח לו סמים וטלפונים סלולריים לכלא. מדובר בעשרה מקרים לפחות. החשד הוא שהסוהר קיבל שוחד תמורת ההברחות. קוטייר נחקר בפרשה.

"עם עודה לא מתעסקים", טוען סוהר וותיק, "מעדיפים שקט תעשייתי בבתי הכלא. הוא לא מקבל פריווילגיות יותר מאסירים אחרים אבל כשאפשר לבוא לקראתו במה שמוגדר שיקול דעת של מנהל כלא שיכול להחליט לגבי מתן הטבות כאלה או אחרות שמותרות אז באים לקראתו. אחד לא רוצה לעצבן את עודה".

לפני כחמש שנים הוגש כתב האישום נגד קוטייר ואנשיו. הכתב אישום היה מהחמורים בישראל נגד ארגון פשע. המשפט התעכב פעם אחר פעם, הדיונים נדחו וגם תגובת הנאשמים לכתב האישום, בעיקר בגלל שהסנגורים לא קיבלו את כל חומרי החקירה.

עודה קוטייר (צילום: צילום פרטי)
עודה קוטייר | צילום: צילום פרטי

במשך כל אותה תקופה עד המדינה היה תחת אבטחה כבדה מאוד מחשש שאנשיו של קוטייר ועבריינים המקורבים אליהם יחסלו אותו כנקמה על העדות. "היה ברור שככול שהתיק נמרח ונמרח, קוטייר ייצא בעונש קל יחסית מהתיק הזה", ציין גורם במערכת המשפט, "חמש שנים התיק היה תקוע".

סנגוריו של קוטייר, דורון נוי, שני מורן ויהלי שפרלינג ציינו בטיעונים לעונש, כי קוטייר לא ירה ירייה אחת בעוד שנאשמים אחרים כן ירו ולמעשה על פי חומר הראיות שיש בתיק הוא צריך להיות בכלל נאשם מספר חמש ולא מספר אחת.

תיק קוטייר ואנשיו הלך לגישור. השופט בני שגיב שנחשב למומחה בהליכי גישור בתיקים פליליים סבוכים ומורכבים הגיע למסקנה שאין די ראיות להרשיע את קוטייר בשלושה תיקי רצח והציע לפרקליטות להגיע להסדר טיעון עם הסנגורים.

בסופו של דבר, למרות עדות עד המדינה שלא התחיל ממש להעיד בבית המשפט, נחתם הסדר טיעון.

קוטייר יכול לחייך ובצדק, במשטרה עצבניים ובצדק שתיק הדגל שלהם התרסק לרסיסים ובפרקליטות מעדיפים שהוא וחבריו יישבו בכלא שנים רבות ולא יסתובבו חופשיים ברחובות ויגרמו לחיסולים ופגיעות בחפים מפשע.

מעו״ד שני מורן, דורון נוי, חצרוני ושילה ענבר המייצגים את קוטייר נמסר בתגובה:  ״מדובר בתיק אשר התבסס כולו על עדותו של עד מדינה יחיד. המשטרה נחפזה לחתום על הסכם עד המדינה עם עבריין עיקרי, אשר הודה בחקירתו כי לחץ על ההדק ורצח אדם במו ידיו, והבטיחה לו  עונש קל של 5 שנות מאסר בלבד. אולם בסופו של יום, עדותו לא הספיקה להרשעה בכתב האישום המקורי שהוגש. כתב האישום המתוקן, אשר הוגש לאחר הליך גישור ממושך בפני כב' השופט בני שגיא, משקף כראוי את המצב הראייתי בתיק. על פי כתב האישום המתוקן, מעמדו של קוטייר עודה אינו עולה על זה של יתר הנאשמים בתיק, וחלקו אינו החמור ביותר. קוטייר לא הורשע בגרימת מוות, ואף לא ירה בעצמו באף אחד מנפגעי העבירה (להבדיל מנאשמים אחרים ועד המדינה). עונשו משקף בצורה ראויה את מקומו במדרג הענישה. קוטייר עודה לקח אחריות מלאה למעשיו, ואף פיצה את נפגעי העבירה בסכום של 2.25 מיליון שקלים, מהם מיליון שקלים אשר החליט לתרום מיוזמתו מעבר למה שנקבע בהסדר הטיעון".