"תפקידם של חוקרים, שוטרים ובמקרה הזה, גם עיתונאים, למצוא אותי - וזה התפקיד שלי להתחבא. אני מודע לכך שזו התבנית שאני אאלץ לחיות לפיה לשארית חיי - אבל זה מקובל עליי לחלוטין".

רבים מכם אולי לא שמעתם מעולם על איוון ארכיבלדו גוזמן, מי שאחראי על הציטוט הדי מצמרר כאן למעלה - אבל על אביו כנראה שיצא לכם לקרוא לא מעט.

גוזמן מוכר ברחבי מקסיקו בתור בנו הבכור של מנהיג קרטל סינלואה לשעבר, "אל צ'אפו", ואחת הדמויות הבכירות בעולם הפשע המאורגן במקסיקו.

באוקטובר 2019, הוא עלה לכותרות הראשיות בכלי תקשורת ברחבי העולם אחרי שהוביל את חברי הכנופייה שלו, "לוס צ'פיטוס", לחלץ את אחיו הקטן שנעצר על ידי רשויות החוק המקסיקניות, ולאחרונה, הוא הסכים להתראיין לכלי תקשורת לטיני ולשוחח על המצב במקסיקו של השנים האחרונות.

גוזמן הסכים לערוך את הריאיון עם ארנסטו רודריגז אמרי, עיתונאי תושב אקוודור, בתנאים של סודיות מובטחת. איש התקשורת הדרום אמריקאי הובא אל העבריין המקסיקני על ידי חברי קרטל סינלואה כשברדס מכסה את עיניו לאורך כל הנסיעה בכדי לוודא שלא יסגיר את מקום המחבוא שלו. 

View this post on Instagram

A post shared by Bienvenido al Mundo del Narco (@leyendasdemafia) on

"אני חושב שהעונש של אבא שלי לא מוצדק", סיפר גוזמן מיד בתחילת הראיון. "כשראיתי אותו מובל באזיקים לידיים של האמריקאים חשתי כאב עצום. רציתי לבכות, אבל אמרתי לעצמי שאני צריך להיות חזק בשבילו, ואני לא יודע אם אי פעם אזכה לראות אותו שוב. אבא שלי בטח בממשלה המקסיקנית והממשלה המקסיקנית הסגירה אותו. הם שלחו אותו לארה"ב כאילו היה פרס. אני לא אסלח להם אף פעם על מה שהם עשו לו. אני מתגעגע אליו מאוד".

אי אפשר לבטוח באף אחד - אפילו לא על הצל של עצמך

גוזמן ג'וניור אמנם נתפס בתור אחד מאנשי המפתח הבולטים בעולם התחתון של מקסיקו, אבל הוא לא תופס מעצמו אחד כזה. למעשה, הוא אפילו טוען שזו מעולם לא הייתה אחת השאיפות שלו בחיים. "אנשים חושבים שיש לי איזה השפעה משמעותית על עולם הפשע. אם זה היה נכון, אז למה אני מתחבא כל הזמן? אתם חושבים שאני חי כמו מלך? אתם צריכים לשאול את חברה שלי איך אני חי".

מנהיג לוס צ'פיטוס אישר שהוא ועמיתיו נמצאים במלחמה עם רשויות החוק במקסיקו, מלחמה שלא תגיע לעולם לסופה - לדבריו. כאשר התבקש לאשר את השמועות לפיהן לקרטל סינלואה יש 15 אלף חברים, הוא אמר שהוא לא יכול לספק תשובה מלאה.

"כל מה שאני יכול להגיד זה שיש המון אנשים שמגנים עליי ועל המשפחה שלי. כשחילצנו את אחי הקטן, דיברו בתקשורת על סוגי הנשקים שיש לנו. גם על זה אני לא ממש יכול לדבר. מה שכן, אוכל לומר לך שכל אדם מגן על עצמו כשהוא מוכרח - ויותר מזה אני מעדיף שלא לומר כלום".

View this post on Instagram

A post shared by @somos_701 on

כאמור, גוזמן זעזע את תושבי מקסיקו והעולם עם מבצע החילוץ של אחיו הקטן, אבל זו לא הייתה הפעם הראשונה ששמו עלה לכותרות בכלי התקשורת המקסיקניים.

בקיץ 2016, הוא ואחיו, חסוס אלפרדו גוזמן סלאזר, נחטפו בזמן ששהו במסעדה בעיר פוארטו ואיארטה. זמן קצר מאוחר יותר, השניים שוחררו אחרי שאביהם החליט להיכנס לתמונה,ו מאוחר יותר נחשף כי האקט בוצע על ידי אנשי קרטל חליסקו נואבה חנרסיון (CJNG) - למרות שגוזמן עצמו מסרב לספר מי עמד מאחורי החטיפה.

"אני לא אזכיר את שמו של האדם שאחראי על המעשה הזה", סיפר גוזמן. "דבר אחד אני יכול לומר - למדתי מזה שאי אפשר לבטוח באף אחד - אפילו לא על הצל של עצמך. למזלי, אלו שחטפו אותי חסו על חיי וזו הסיבה היחידה שאני עדיין יכול להיות עם בני משפחתי וחבריי".

מנהיג לוס צ'פיטוס נשאל בהמשך גם לגבי הרטוריקה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, נגד הקרטלים במקסיקו, אחרי שבחודש נובמבר האחרון, הנשיא האמריקאי הבטיח בחשבון הטוויטר שלו נקמה כואבת בארגוני הפשע המקומיים בעקבות הטבח המזעזע של משפחת לברון: "זה הזמן להכריז מלחמה על קרטלי הסמים ולמחוק אותם מעל פני האדמה", כתב אז טראמפ.

"הוא בחיים לא ינצח את הקרב נגדנו, אנחנו הרבה יותר חזקים ממנו", אומר גוזמן על הנשיא האמריקאי. "האמריקאים צריכים להתרכז בקרטלים שלהם, אבל הם בחיים לא יעשו את זה. הם בחיים לא יתקפו מישהו שכביכול בצד שלהם. במקום זה, הם יתרכזו באמריקה הלטינית בשביל להסית את תשומת הלב של הציבור שלהם. ארה"ב צריכה לקחת אחריות על האלימות המזוויעה שמתחוללת על אדמתה".

אחת הטענות הגדולות ביותר של הציבור המקסיקני נגד הממשל המקומי היא שהוא מורכב מאנשים מושחתים. דייגו אוסורנו, כתב פלילים מקומי, התייחס לתופעה הזו בריאיון ואמר שלעיתים הוא מודאג יותר מפקידי ממשל מושחתים מאשר העבריינים עצמם.

"מה שמפחיד אותי יותר מכל במקסיקו, ללא צל של ספק, הוא פקידי ממשל שמקושרים למאפיה", אמר אוסורנו. "מבחינתי, האנשים האלה מסוכנים יותר מפעילי הקרטלים. המצב הפך לגרוע כל כך, ששחיתות מהווה חלק בלתי נפרד מהמבנה השלטוני. במקסיקו אנחנו נוהגים לומר: 'שחיתות היא לא חלק מהמערכת. השחיתות היא המערכת'".

גוזמן עצמו מסכים עם האמירה הזו של אוסורנו, ואמר כי הפוליטיקאים המושחתים בהחלט מייצגים את העובדה שבכירי העולם התחתון במדינה יכול לקבל מנדט שלטוני.

"לא הייתי מגדיר את זה בתור פשע מאורגן, כי הרבה מהאנשים האלה מאוד לא מאורגנים", סיפר גוזמן. "למרות זאת, אני יכול לאשר שמדובר בפושעים הכי מקובלים בחברה שלנו. הפוליטיקאים מייצגים את המאפיה הלגיטימית. אלו אנשים עם הרבה כוח, שמשתמשים בו בשביל לקדם את האינטרסים שלהם".