ועדת הבדיקה הממשלתית לאירוע בריחת האסירים הביטחוניים מבית הסוהר גלבוע הגישה היום (רביעי) את הדוח המלא שלה לאירוע לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. מהדוח עולה כי לא יינקטו צעדים נגד נציבת שב"ס רב-גונדר קטי פרי. לגבי מפקד מחוז צפון בשב"ס, גונדר אריק יעקב, הוועדה ממליצה כי יסיים את תפקידו בעוד מספר חודשים וקידומו הפיקודי והמבצעי ייעצר.

במסגרת פרסום מסקנות הוועדה אמר השופט מנחם פינקלשטיין שעומד בראש הוועדה: "הגענו לכל מסקנותינו בפה אחד. שמענו למעלה מ-50 עדים, עדויות שהתפרסו על יותר מ-6,500 דפי פרוטוקול. קראנו למעלה מ-60 אלף מסמכים, והדוח שהוגש מכיל 400 עמודים. פעלנו במאמץ רב לעניין השקיפות הציבורית - אין חלקים חסויים לדוח, אין תחליף לקריאה שלו. אירוע הבריחה היה כישלון חמור ומסוכן. בעקבות הבריחה רגשה הארץ, ונדרשה פעילות נרחבת של כוחות הביטחון". 

"ניסינו להיכנס לנעלי סוהרי הביטחון", הוסיף פינקלשטיין. "השב"ס הוא גוף ביטחוני חשוב, שב"ס על ראשיו מבצע את עבודתו במסירות. מצאנו שישנם כשלים לא מבוטלים בהתנהלות הארגון. בין השאר - המנהרה לא נחשפה במשך 9 חודשים, בריחת האסירים התגלתה רק אחרי דיווח של תושבים, ומצאנו כשלים רבים ומגוונים".

שומר בכלא גלבוע לאחר בריחת האסירים הביטחוניים (צילום: amir levy, Getty Images)
כלא גלבוע לאחר בריחת האסירים הביטחוניים | צילום: amir levy, Getty Images

בתוך כך, חברי הוועדה ציינו בדוח בהקשר לבריחת האסירים, כי "הוועדה מצאה כשלים וליקויים בכל תחומי הליבה של שב"ס העוסקים באסירים ביטחוניים: המבצעים, המודיעין, העברות האסירים, והיחס לאסירים הביטחוניים". 

"רובם אינם מוגבלים לבית הסוהר גלבוע. הוועדה המליצה המלצות מערכתיות נוקבות ומרחיבות בתחומים אלו, ויישומן נדרש כדי למנוע בריחות בעתיד. הוועדה עסקה גם בסוגיות רלוונטיות נוספות, כמו פרשת הטיפול של שב"ס בטענות לפגיעה מינית בסוהרוֹת בבית הסוהר גלבוע, שלא ירדה מסדר היום הציבורי, ודרך מינוי קצינים בכירים בשב"ס".

"לאחר איזון בין הכשלים והליקויים ובין הפעילות החיובית הרבה של כל קצין, מצאה הוועדה להמליץ", הוסיפו ביחס לקצינים: "היה ראוי שגנ"ם פרדי בן שטרית, מפקד בית הסוהר גלבוע בזמן הבריחה, יסיים את תפקידו ולא ימלא עוד תפקיד פיקודי-מבצעי בשב"ס. המלצה זו התייתרה מאחר שגנ"ם בן שטרית כבר סיים את שירותו בשב"ס".

אבנר הררי (צילום: flash90)
צילום: flash90

"גונדר אריק יעקב, מפקד מחוז הצפון, יסיים את תפקידו עד סוף ספטמבר 2023 ולא ימונה בהמשך דרכו בשב"ס לתפקיד פיקודי בתחום המבצעי", הוסיפו. בהתייחס לעניינו של גונדר מוני ביטן, סגן הנציבה וראש אגף המבצעים והביטחון - הוחלט כי לא יינקטו צעדים פיקודיים. "עם זאת, אם בעתיד תישקל האפשרות למנות את גונדר ביטן לתפקיד נציב בתי הסוהר, יינתן משקל גם למסקנות הוועדה בעניינו".

בדוח התייחסו גם לנציבת בתי הסוהר קטי פרי: "להסתפק בהערות שהעירה הוועדה בעניינה של רב-גונדר קטי פרי, נציבת בתי הסוהר, ובמשמעותן, ולא להמליץ לנקוט צעדים נגדה. הוועדה קוראת לדרג המדיני לפעול לקידום שב"ס ולהתאמת פעילותו למציאות המתחדשת ולמשימותיו החיוניות. היא מביעה את תקוותה כי דוח זה ישמש לשיפור הארגון ולחיזוק המשרתים בו".

לאחר פרסום מסקנות הוועדה, מסרה פרי: "אני שמחה כי הוועדה קבעה שאין מקום להמליץ על נקיטת צעדים לגבי וגם שיבחה אותי על המהלכים שהובלתי. עברתי תקופה לא פשוטה, אך היום נעשה איתי צדק. בכוונתי ללמוד לעומק את דוח ועדת הבדיקה, ולהוביל לתיקון כל הליקויים הנדרשים".

כזכור, בחודש מרץ אשתקד החליטה ועדת הבדיקה בראשות השופט בדימוס מנחם פינקלשטיין להזהיר ארבעה ממלאי תפקידים בכירים בשב"ס, כשהבכירה בהם היא נציבת שב"ס רב-גונדר קטי פרי. כמו כן הוזהרו גם סגנה, גונדר מוני ביטן, המשמש גם כמפקד אגף הביטחון והמבצעים, מפקד המחוז הצפוני גונדר אריק יעקב, וגונדר משנה פרדי בן שטרית, מפקד בית הסוהר גלבוע.

הליקויים שאותם מצאה הוועדה הם בתחומי המודיעין, הביטחון והמבצעים. כמו כן, נמצאו ליקויים בעניין מעבר האסירים הביטחוניים בין תאים ואגפים וכן היבטי פיקוד שונים. בהחלטת הוועדה נכתב אז כי "חברי הוועדה נחשפו עד עתה לצדדים חיוביים רבים בעבודת השב"ס, מלאכתם חשובה וקשה והם ראויים להערכה רבה. לצד זאת, נחשפו ליקויים לכאורה בפעילות השב"ס בנוגע למניעת בריחות ממתקני כליאה בכלל, ולבריחת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע בפרט".

ב-6 בספטמבר 2021, ערב ראש השנה, ארבעה אסירים ביטחוניים שנידונו למאסר עולם ושני עצירים ביטחוניים נוספים נמלטו מבית הסוהר גלבוע באמצעות מנהרת בריחה. ארבעה מהם נלכדו בישראל כארבעה ימים לאחר הבריחה, והשניים הנותרים נלכדו בג'נין ב־19 בספטמבר.