האלימות בחברה הערבית שברה אתמול (שלישי) שוב שיאים חדשים עם המספר הבלתי נתפס של 157 נרצחים במגזר מתחילת שנת 2023. בתגובה לאירועים האחרונים, ובראשם הרצח אתמול באבו סנאן, בו נורו למוות ארבעה אנשים, ביניהם מועמד לראשות המועצה, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יקיים דיון מיוחד של ועדת המשנה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית.

חבר הכנסת ויושב ראש מפלגת רע''ם, מנסור עבאס, שיתף בריאיון לניב רסקין ב"חדשות הבוקר", על הביקורת הקשה כלפי ראש הממשלה והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, וגם כלפי החברה הערבית עצמה. "יש הפקרות. הממשלה לא מנהלת את האירוע הזה של הפשיעה והאלימות בחברה הערבית. הם נכשלו, ולכן ארגוני הפשע מרגישים שהם יכולים לעשות כל העולה על רוחם", פתח עבאס והמשיך בביקורת קשה: "אין הרתעה וזה המצב. אנחנו בתוהו ובוהו, אנשים איבדו את תחושת הביטחון ולארגוני הפשע יש תחושת ביטחון. בבוקר, בצהריים ובלילה יש רציחות והממשלה צריכה להכות על חטא, שבמשך שמונה חודשים הם הפסיקו תוכניות שפעלו בשנה שעברה, הורידו את אחוז הפשיעה ובעיקר יצרו הרתעה".

תובנה שלך למה שקורה כאן בימים האחרונים?
"ההחלטה הכי משמעותית שיכולה להתקבל היום ותהיה לה השפעה מיידית, זה להעביר את השר לביטחון לאומי מהמשרד הזה. למנות מישהו מקצועי ולא פוליטי, למנות פרויקטור ולנהל את האירוע הזה ביחד עם שר חדש. להתחיל להעביר כוחות אל תוך הישובים הערבים, לחזק את השיטור הקהילתי, לרשת את כל הישובים במצלמות אבטחה ושהיועצת המשפטית לממשלה תיתן כלים נוספים למשטרה. נשיא המדינה ביקש להכריז על מצב חירום, יש לזה משמעות, כך המשטרה יכולה לפעול ביד קשה יותר".

החשד שהאירועים האחרונים הם סביב מניע פוליטי, מעלה הצעה לבטל את הבחירות במגזר. מה אתה חושב?
"המשמעות של החלטה כזאת היא שהממשלה מתרפסת מול ארגוני הפשע, שמנסים להשתלט על חלק מהרשויות המקומיות. זה להגיד לאויב: 'אני מרים דגל לבן ומשבש את החיים לא רק של האזרחים, אלא של המדינה עצמה'. זו החלטה איומה".

אתה יכול לומר בפה מלא שבמערכות בחירות בלא מעט מקומות אין ארגוני פשיעה?
"יש ארגוני פשיעה, התרעתי בנושא הזה. הממשלה הייתה צריכה להכין תוכנית מיוחדת שתגן על הדמוקרטיה המקומית ולא לשבש אותה. הצעד הנכון הוא לטפל נקודתית. זה מסר של התרפסות, הם חלשים וזה רק יגביר את הפשיעה והאלימות בתוך הישובים הערבים".

עבאס גם מתייחס אל ההצהרה של ראש הממשלה בנוגע לעירוב של כוחות שב''כ באירוע ומבקר את ההתנהלות: "יש לי תחושה שגם ראש הממשלה וגם השר לביטחון הלאומי, מתחבאים מאחורי המילה שב''כ. הם יכולים לטפל במקרה אחד או שניים בהתאם לחוק, לא ב-150 סכסוכים אוגדתיים חמים, שכל סכסוך כזה גובה מספר נרצחים. אז שיפסיקו לדבר על הנושא ואם צריך שיפעילו. שנית, יש משטרה שצריך לחזק ולתת לה סמכויות".

אתה לא מרגיש שחסר חשבון נפש?
"החברה הערבית נכשלה כישלון ערכי מול התופעה הזאת. זה לא יום או יומיים, זה עשור שלם שלא נעשה שום דבר. יש כאן כישלון מערכתי רחב ולכן רע''ם יצאה ואמרה: 'אנחנו רוצים להיות חלק מהפתרון ולנסות לקבוע מדיניות חדשה'. ניסינו והצלחנו בשנה שעברה, יצרנו ממשקי עבודה יחד עם המשטרה, ראש הממשלה הקודם היה על זה. היום אין תשומת לב וקשר ישיר בין מנהיגי החברה הערבית לבין השרים והמשרד לביטחון לאומי".