תאופיק נאסרה, אזרח ישראלי התעורר לפנות בוקר ב-21.10.2018 ויצא לשאוף אוויר במרפסת. כמה שניות לאחר מכן הבית, שנמצא בעיר קאפושוואר שבדרום הונגריה, עלה בלהבות. בחדרי הבית ישנו באותה העת, חברתו כריסטינה קובאץ' בת ה-21 ואימה מוניקה קקאי בת ה-48. נאסרה התקשר בבהילות למכבי האש ודיווח על השריפה שאיימה להתפשט לעבר דירות נוספות בבניין. הכבאים נאלצו לפרוץ לדירה הנעולה ועמלו קשות לכיבוי האש. הם מצאו את האם ובתה בשני חדרים נפרדים עם כוויות וסימני חבלה על גופם ונאלצו לקבוע את מותן במקום.

הדירה השרופה שבה שהו תאופיק נאסרה וחברתו בקאפושווא
הדירה השרופה שבה שהו תאופיק נאסרה וחברתו בקאפושוואר

"אין לי מושג מאיפה פרצה האש. זה קרה כל כך מהר, הייתי כמה דקות במרפסת ופתאום כל הבית עלה באש. התקשרתי למכבי האש. אפילו נכוויתי  קצת מהשריפה. הגיעו הכבאים והוציאו אותי החוצה", שחזר נאסרה בשיחות עם מקורביו.

נאסרה נחקר למחרת בבוקר בתחנת המשטרה, הוא סיפר לחוקרים כי הכיר את חברתו קובאץ' עשרה חודשים קודם לכן בעת שביקר בגרמניה. הוא הגיע לבקר חברים והיא הייתה סטודנטית. כריסטינה אפילו ביקרה במשך כחודש בישראל והכירה את בני שמפחתו של נאסרה ולאחר מכן חזרו יחד להונגריה. הם שמרו על קשר והוא נהג לשכור דירה בעיר מגוריה בהונגריה או לעיתים שהה בבית אימה של חברתו. 

"ביום שפרצה האש אני וכריסטינה היינו כל היום בדירה, לא הרגשנו טוב. כריסטינה הדליקה נר בחדר. צפינו בסרט. את הנר היא הציבה על אדן החלון. האם מוניקה לא הייתה בבית. היא חזרה לקראת שמונה, תשעה בערב ויצא שוב לקראת חצות הלילה", סיפר נאסרה לחוקרים, "אני וכריסטינה ישנו על הספה בחדר. בסביבות השעה ארבע, חמש לפנות בוקר התעוררתי לאחר ששמעתי רעש בחדר ויצאתי למרפסת".

לדבריו, בשלב מסוים הבחין בעשן המיתמר בדירה, חזר פנימה כדי למצוא את כריסטינה אבל העשן היה כבד מאוד ולכן נאלץ לברוח שוב למרפסת. "לא ידעתי שאימה של כריסטינה הייתה בדירה בזמן השריפה. ידעתי על זה בדיעבד מהצוותים הרפואיים ומהמשטרה", טען נאסרה.

הדירה השרופה שבה שהו תאופיק נאסרה וחברתו בקאפושווא
הדירה השרופה שבה שהו תאופיק נאסרה וחברתו בקאפושוואר

בעדותו במשטרה ציין נאסרה כי הוא מתכוון להיות נוכח בהלוויה, אבל לדברי גורמים במשטרה המקומית הוא שוחרר ללא כל תנאים ומיהר לעזוב את הונגריה וכמה שעות לאחר חקירתו שב לישראל.

בעוד נאסרה מנהל את חייו בארץ על מי מנוחות וחשב לתומו שפרשת מותן של חברתו ואימה מאחוריו, החוקרים במשטרת הונגריה המשיכו לאסוף עוד ועוד ראיות בפרשה כדי להגיע למסקנה הנחרצת מה הייתה סיבת המוות.

חקירת המשטרה העלתה כי נאסרה על פי החשד רצח את האם ובתה. מתברר כי זמן קצר לפני האירוע הטרגי, נאסרה וכריסטינה נפרדו. משטרת הונגריה מצאה תכתובות בדואר המייל של האם מוניקה שהיא מתנגדת לקשר בין בתה לבין נאסרה. וזו הייתה הסיבה לרצח הכפול. נקמה לכאורה באם ובבתה.

כריסטינה קובאץ' ו-מוניקה קקאי
כריסטינה קובאץ' ו-מוניקה קקאי

"הוא קנאי ואגרסיבי הוא לא בשבילך", כתבה האם לבתה. החוקרים גבו עדויות מחבריה של כריסטינה שאישרו כי מערכת היחסים ביניהם הסתיימה יומיים לפני הרצח.

החוקרים קיבלו חוות דעת של מומחי שריפות, לפיה האם ובתה לא מתו כתוצאה ישירה משאיפת עשן. בנוסף נכתב בה כי מדובר בהצתה מכוונת שבוצעה בשלושה או ארבעה מוקדים בדירה. התנוחות בהן נמצאו השתיים מעידות שלא ניסו לברוח או לזוז בעת שהאש פרצה, שכן הן נחנקו למוות כנראה קודם לכן. נאסרה יצאה ללא פגע בעוד חברתו נחנקה למוות. החשד הוא שהשתיים מתו עוד לפני השריפה או כמה דקות לאחר שפרצה בדירה. עוד נטען בחוות הדעת כי נאסרה ביים את השריפה כדי לטשטש את הרצח שביצע.

המומחים שללו אפשרות שהאש בדירה פרצה כתוצאה משימוש במכשירי חשמל. עוד נטען כי היו סימני חניקה וסימנים כחולים על הגופות וייתכן שנחנקו כתוצאה משימוש בצעיף או כרית.

כריסטינה קובאץ' ותאופיק נאסרה (צילום: אינסטגרם)
כריסטינה קובאץ' ותאופיק נאסרה | צילום: אינסטגרם

נאסרה בן 33, תושב אבו סנאן, מסעדן בהווה מתאגרף מצטיין בעבר לא ידע שהחקירה מתנהלת נגדו והמשיך את חייו כרגיל. "חשבתי שהכול מאחורי. גם ככה עברה עליי טראומה קשה", סיפר למקורביו, "לא ידעתי שהם חושדים בי שרצחתי אותן, זה מטורף. למה שאעשה דבר כזה בכלל? הייתה אש בדירה והיה לי מזל שנשארתי בחיים".

 

View this post on Instagram

A post shared by Tofik Nassra (@tofiknassra)

נאסרה שהיה אלוף ישראל לשעבר בצעירותו, מאמן אגרוף וזכה בלא מעט תחרויות איגרוף באירופה נעצר ושלטונות הונגריה דרשו להסגירו אליה.

בית המשפט המחוזי בירושלים נעתר לבקשת ההסגרה של הרשויות בהונגריה אבל פרקליטיו, עורכי הדין רותם טובול וקובי אביטבול, הגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. הם הציגו חוות דעת המוכיחות שהוא לא הצית את הדירה ושהחברה ואימה מתו כתוצאה משאיפת עשן.

עורכי הדין מחו על הקלות שבה מסגירה מדינת ישראל את אזרחיה למדינות אחרות מבלי שהוגשו ראיות והוכחות שביצעו את מעשיהם. הם טענו שחוות הדעת שהציגו רשויות האכיפה בהונגריה היו חלקיות וכי הנתיחה הפתלוגית של הגופות לא קבעה שהן מתו כתוצאה ממעשי אלימות או מעבירה פלילית.

הסנגורים ציינו עוד כי במצב הנוכחי אין שום ראיות להגשת כתב אישום נגד נאסרה וכי אין קשר בין הפרידה שלו מחברתו כריסטינה לאסון שהתרחש בדירה שאין לו יד רגל בו.

"אם הייתי רוצה לרצוח אותן כנקמה על הפרידה לא הייתי מסתכן בהזמנת כוחות כיבוי אש. יכולתי לעשות הכול בצורה שקטה ולחזור לארץ. לא רצחתי אותן והעובדה שעזבתי את הונגריה ללא כל הגבלות ונחקרתי שלא באזהרה. אני חף מפשע. תפרו לי תיק", טען נאסרה.

הפרקליטות דרשה לדחות את הערעור של נאסרה מאחר ועל פי חוות דעת הרפואיות מותן של המנוחות נגרם עקב מעשה פלילי. עוד טען נציג הפרקליטות כי הליך ההסגרה לא נועד לקבוע את אשמתו או את חפותו של המבוקש להסגרה. השופטים בבית המשפט העליון דחו את הערעור של נאסרה וקבעו שיש להסגירו להונגריה.

לפני כשלושה חודשים הוסגר נאסרה לרשויות בהונגריה והוא בכלא המרכזי של העיר קאפושאוור, שם הוא ממתין לתחילת משפטו.

הוא התלונן על תנאי מעצר קשים ומהחשש שלא יעשו לו משפט צדק ועל כך שיישלח למאסר עולם על רצח שלא ביצע. עורכי הדין טובול ואביטבול נעזרים בעו"ד מקומי המומחה בדין פלילי, עו"ד פיטר הנץ', כדי לסייע לנאסרה להוכיח את חפותו. המשפט אמור להיפתח במהלך השבועות הקרובים.

תגובת עו״ד קובי אביטבול: עניינו של מר תאופיק נאסרה הוא דוגמה "טובה" ללמד על הקשיים, הפגמים והפרוצדורה הבעייתית שיש בהליכי ההסגרה בישראל. הליך שמאפשר הסגרתם של אזרחי ישראל למדינות זרות, לעיתים בקלות רבה מידי, גם שהמסד הראייתי עליו נשענת בקשת ההסגרה עומד על בסיס צר ורעוע, וגם כשקיימים אמצעים פוגעניים פחות שניתן היה לנקוט בטרם ההסגרה, כפי שצריך היה להיעשות בעניינו של מר נאסרה. מרשי, מר תאופיק נאסרה, מעולם לא נחקר באזהרה על החשדות נגדו וחוות דעת המומחים שנכתבו ע"י הרשויות בהונגריה במסגרת חקירתן מותן של שתי המנוחות, התבססו על בדיקה ישירה של הזירה ומזכות למעשה את מרשי מהאישומים המיוחסים לו. למעשה, רק חוות דעת מאוחרות יותר שהוגשו במסגרת חקירת התיק מטעמם של מומחים, שכלל לא התרשמו באופן ישיר ובלתי אמצעי מהזירה או מהמנוחות, הגיעו למסקנה שונה שאינה עולה בהכרח בקנה אחד עם שאר ממצאי החקירה. מר תאופיק נאסרה ממשיך לעמוד על חפותו ואין לנו ספק שאם כלל חומרי החקירה בעניינו היו מועברים לעיון ההגנה ובית המשפט הנכבד - הוא לא היה מוכרז כבר-הסגרה. במקרה דנן, הרשויות בהונגריה נמנעו מלשלוח לרשויות בישראל את כלל חומרי החקירה ובכלל זה את חוות הדעת הפתולוגיות וחוות דעת מומחי השריפה הראשונות והעיקריות שהתבססו על התרשמות ישירה מהזירה. זאת, תוך שהרשויות בהונגריה מנהלות במחשכים הליך משפטי שלם מבלי שהרשויות בישראל מודעות לו, מבלי שמרשי מודע לו ומבלי שהוא מינה לעצמו עורך דין. חרף כל אלה, בית המשפט העליון הנכבד דחה את ערעורו של מר תאופיק נאסרה וכפועל יוצא מכך שר המשפטים הורה על הסגרתו. בחודש ספטמבר הוסגר מרשי בפועל לידי הרשויות בהונגריה ומאז הוא שוהה במעצר בתנאי כליאה קשים וטרם ידוע מתי יחל משפטו. למרבה האבסורד, ככל הנראה, אותו המותב שדן את מרשי בהליך שנוהל נגדו במחשכים וכבר נחשף, בצורה כזו או אחרת, לראיות ולעדויות, הרשיע אותו וגזר את דינו - עתיד לדון בעניינו פעם נוספת. במתכנות בלתי מתקבלת על הדעת הזו, שככל הנראה מתאפשרת בדין ההונגרי, משפט ייעשה שם אך ספק רב אם גם צדק. עם זאת, מרשי מתכוון להמשיך להילחם על חפותו ובכוונתנו לפעול בכל הדרכים המקובלות על מנת לשמור על זכויותיו. כולי תקווה כי הרשויות בהונגריה ינהלו משפט צדק ויתנו מענה לסימני השאלה הרבים שיש בתיק זה. בייצוגו של מר תאופיק נאסרה בישראל לקחו חלק גם עורכי הדין אבי חימי, משה וייס ורותם טובול.