זה התחיל לפני כ-15 שנה בתור גימיק. כמה עשרות אנשים בהם עורכי דין פליליים, פריקים לענייני משפט וחובבי טבע וטיולים נהגו להגיע בשבת בבוקר לבית הספר "נופי גולן" בקצרין, להיכנס פנימה ובמידת הצורך לקפוץ מעל השער הסגור, לשוטט בתאי השירותים והכיתות כדי להתרשם מזירת הרצח של תאיר ראדה ז"ל.

זיכוי רומן זדורוב: כל מה שקרה עד היום בפרשה שמטלטלת את המדינה כבר 17 שנה

"בדרך לטיול שבת ברמת הגולן אשתי והילדים ביקשו שניסע לקצרין ושניכנס לבית הספר בו נרצחה תאיר", סיפר י' עו"ד פלילי המתגורר באחד הישובים באזור השרון. "הם היו מושפעים מאוד מהמשפט, היה חשוב להם להבין איפה קרה הרצח ולמה רצחו את תאיר ובכלל האם רומן זדורוב הוא הרוצח. כשנכנסנו פנימה זה היה כמו סרט מתח. סיירנו בכיתות, בתאי השירותים, הסתובבנו בבית הספר, ניהלנו ויכוח איך יכול להיות שרומן זדורוב הוא הרוצח ואם לא, אז מי רצח את תאיר? תלמידים? רוצח מטורף שנכנס לבית הספר? למי היה אינטרס לרצוח אותה? יצאנו מבית הספר עם יותר שאלות מתשובות. עד היום אני לא בטוח שרומן לא הרוצח".

גם יורם ואשתו, המתגוררים בתל אביב, הם פריקים של טיולים באתרי טבע ברחבי הארץ. בני הזוג החליטו לסטות ממסלול הטיול שלהם ברמת הגולן כדי לבקר לשעה קלה בבית בנופי גולן. "לפני כחמש שנים היינו בדרך לצימר שהזמנו לסופ"ש בבית ג'אן", מתאר יורם. "אשתי עקבה באופן הדוק אחר פרשת הרצח של תאיר ראדה. היא סברה שהרוצח מסתובב חופשי, שרומן הוא הקורבן, שהמשטרה התלבשה עליו כי הוא לא יודע עברית כדי לתפור לו תיק. אני חשבתי שבגלל ההודאות שמסר והפרטים המוכמנים שאמר למדובב הוא הרוצח". 

רומן זדורוב על רקע בית הספר נופי גולן (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
רומן זדורוב על רקע בית הספר נופי גולן | צילום: דוד כהן, פלאש 90

"זה היה סיור מעניין מאוד", ציין יורם. "באותו היום ראינו עוד אנשים שהגיעו לסייר בבית הספר מאותה סיבה שלנו. נכנסנו לנופי גולן, סרקנו את כל בית הספר. בסך הכל קצרין היא מקום מאוד נחמד ושקט. הרצח הזה הביא לעיר פרסום והביא לפה המון סקרנים".

ספק גדול אם עד ה-6 בדצמבר 2006 מישהו במדינת ישראל ידע על קיומו של בית הספר נופי גולן הממוקם ברחוב זויתן 2 בקצרין. בית הספר, שנוסד בשנת 1985, הוא היחיד בקצרין ולומדים בו כמה מאות תלמידים. הרצח של תאיר, תלמידת כיתה ח' בבית הספר, הפך בן לילה את בית הספר האנונימי למפורסם במדינת ישראל.

תאיר ראדה ז"ל
תאיר ראדה ז"ל

"מאז הרצח של תאיר כולם יודעים איפה נמצאת קצרין ובית הספר נופי גולן", סיפר אבי, תושב קצרין, "יש שבתות שמגיעים לפה מאות אנשים לבקר בקצרין ובזירת הרצח בבית הספר. זה מטורף. מאז רצח תאיר אין אחד שלא יודע איפה קצרין ובית הספר נופי גולן. מספיק לעשות גוגל כדי לראות שאפילו על בית הספר יש ערך בוויקפדיה וכמות מטורפת של אזכורים שלולא הרצח זה לא היה קורה".

לא פעם קבוצות של מטיילים שבכלל לא תכננו לבקר בקצרין או בנופי גולן קופצות לביקור קצר בבית הספר. המשתתפים בביקורים מנהלים ויכוחים מי ביצע את הרצח.

תא השירותים בו נמצא גופתה של תאיר ראדה ז"ל (צילום: מתוך צל של אמת באדיבות הוט8)
תא השירותים בו נמצא גופתה של תאיר ראדה ז"ל | צילום: מתוך צל של אמת באדיבות הוט8

איציק, מדריך טיולים שמוציא מידי פעם קבוצות מאורגנות של מטיילים לטיול בחיק הטבע בצפון הארץ, מציע מידי פעם למטיילים מסלול לא שגרתי לעבור דרך בית ספר נופי גולן כדי לשבור מעט את השגרה. "יש מטיילים שמתלהבים מהרעיון לסייר בקצרין ולהיכנס לבית הספר ולסייר בו", טוען איציק. "בכל זאת זו אחת הפרשות המסעירות שהיו בתולדות מדינת ישראל. אין אחד שלא מכיר את פרשת רצח תאיר ראדה. אם מרבית המטיילים מעוניינים, אנחנו מסיירים בקצרין ובבית הספר. בדרך כלל כמעט כולם סקרנים לראות איפה התרחש הרצח ויש לאחר מכן שיח באוטובוס בין המטיילים מי הרוצח, למה רצחו את תאיר. לפעמים זה יותר מסקרן ומלהיב אותם מאשר לטייל בשמורות ואתרי טבע".

ג', תושבת קצרין, לא מתלהבת מכל ההמולה סביב העיר ובית הספר. "כולם פה היו מעדיפים שלא היה רצח בכלל", היא מסבירה. "זה גרם לנו יותר נזק מאשר תועלת. מאז רצח תאיר ז"ל היו פה כל מיני פרשות מסתוריות וכל פעם הפכו את קצרין בעייתי שלא טוב לחיות בו. הרצח הזה עשה רע ליישוב ולתושבים וגרם למחלוקות רבות. כל פעם שדיברו על קצרין זה היה בהקשר לרצח תאיר, לא בקטע טוב".