19 שנים לאחר הפיגוע ברחוב יהודה הלוי בת"א, ואחרי יותר מ-10 שנות חקירה, 7 שנות משפט ומאות עדים ודיונים: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (שלישי) שלושה מאסרי עולם ועוד 30 שנה על ראש ארגון הפשע יצחק אברג'יל, שהורשע ברצח של שלושה אזרחים חפים מפשע במהלך ניסיון החיסול של זאב רוזנשטיין בפיגוע הפלילי שאירע ברחוב יהודה הלוי בתל אביב בשנת 2003. בפיגוע, שנחשב לעליית מדרגה חסרת תקדים במלחמות העולם התחתון, נפצעו 51 בני אדם. על עופר בוהדנה, שהניח את המטען על גג הצ'יינג' בו אירע הפיגוע, נגזרו שלושה מאסרי עולם.

אברג'יל, שהוכנס הבוקר לאולם בית המשפט תחת אבטחה כבדה ומחיצת זכוכית כדי למנוע מעבריינים יריבים לפגוע בו אמר בפתח הדיון: "הפרקליטות תפרה לי תיק, היום זה אברג'יל מחר זה מישהו אחר". אברג'יל קטע את השופטת במהלך הקראת גזר הדין וראש ההרכב איימה להוציאו מהאולם. השופט בדיון: "אברג'יל הקים ארגון פשע שלא היה כמותו, ספק אם הוקם כזה עד היום"‎.

יצחק אברג'יל יושב באולם בית המשפט תחת אבטחה כבדה (צילום: שמעון איפרגן​)
יצחק אברג'יל יושב באולם בית המשפט תחת אבטחה כבדה ומחיצת זכוכית | צילום: שמעון איפרגן​

על הפיגוע הרצחני ברחוב יהודה הלוי אמרו השופטים: "אברג'יל יזם ותכנן את האירוע שפגע באזרחים. מדובר בתוכנית אכזרית וחסרת עכבות. לא שונה מפיגועי טרור. חלקו היה קרדינלי הוא היה היזם והכתיב את המלחמה ברוזנשטיין".

25 שנות מאסר בפועל נגזרו על אבי רוחן, ששימש יד ימינו של אברג'יל, בגין קשירת קשר לניסיון רצח. על שמעון סבח, חבר בארגון הפשע, נגזרו 16 שנות מאסר בגין סיוע לרצח. פטריק עמוס, חבר בארגון, נידון לחמש שנות מאסר ויוסף סוסן, חבר נוסף בארגון ירצה 12 שנים בכלא. על אברהם לוקר, שהורשע בסחר בסמים באוסטרליה, נגזרו חמש שנות מאסר. חבר הארגון יעקב בן שטרית שהורשע בסחר בסמים ביפן נידון ל-10 שנות מאסר. 

הרכב השופטים באולם, הבוקר (צילום: שמעון איפרגן​)
הרכב השופטים באולם, הבוקר | צילום: שמעון איפרגן​

"מדובר בארגון פשיעה שספק אם יהיה כזה בארץ", ציינו השופטים בדיון הבוקר. "היו לו הזדמנויות שיקום אבל בחר להמשיך בדרך הפשע  ולשכלל את דרכו הפלילית והסלים אותה. אברג'יל פרס את חסותו על סחר בינלאומי של קוקאין ובהברחת הסם לקנדה".

גזר הדין מגיע שבע שנים לאחר הגשת כתב האישום בפרשה 512 נגד יצחק אברג'יל, אבי רוחן ובכירים בארגון הפשע שבראשו עמד אברג'יל. אברג'יל - שהוגדר כנאשם המרכזי בתיק - הורשע בנוסף בניהול ארגון פשיעה ובניסיון הרצח של רוזנשטיין. 

זירת ניסיון הרצח של זאב רוזנשטיין (צילום: חדשות 2)
זירת הפיגוע ברחוב יהודה הלוי ב-2003 | צילום: חדשות 2

אברג'יל ורוחן הורשעו בהעברת 460 קילוגרמים של קוקאין מפרו לקנדה. אברג'יל אף הורשע בייצוא של 12 טון חשיש ממרוקו, ובחלק מפרשת יבוא הסמים למכירה ביפן.

"מדובר בארגון פשע רב עוצמה בעל היררכיה ברורה, בצמרת עמד אברג'יל כשהוא בראש כמה קבוצות עם קודים ומשמעת ברזל בין חברי הארגון", קבעו השופטים שהרשיעו את אברג'יל בחודש נובמבר האחרון. "אנשי הארגון לא בחלו באמצעים, פעלו בפעולות אלימות והצטיידו בטילי לאו במטרה לקטול את המתחרים". השופטים הוסיפו כי "הארגון גלגל עסקאות סמים בשווי 225 מיליון שקלים".

זאב רוזנשטיין, ארכיון (צילום: פלאש 90 יוסי זליגר)
ניצל מניסיון החיסול. זאב רוזנשטיין | צילום: פלאש 90 יוסי זליגר

לגבי אברג'יל עצמו, ציינו השופטים בהכרעת הדין כי "התוודינו לפניו הרבות, אברג'יל ניסה לשכנע אותנו בעדותו כי לאחר שחרורו מהכלא הוא שינה את דרכיו וזנח את דרך הפשע". השופטים התייחסו לראיון הזכור שהעניק לדן שילון בשנת 1994, שבו הבטיח שלא יחזור לעולם הפשע: "לא ברור כמה התכוון למה שאמר בטלוויזיה. המציאות לימדה שלא השתנה, אלא גדל והתעצם, והקים ארגון עברייני רב מעללים".

עומד במרכז חקירה אחרת, אבי רוחן (צילום: מוטי קמחי)
אבי רוחן | צילום: מוטי קמחי

מכתב האישום שהוגש ביולי 2015 בבית המשפט המחוזי בתל אביב, עולה כי במהלך השנים 2006-2002, פעל ארגון הפשע של אברג'יל באופן ממוסד בארץ ובחו"ל לאחר רצח אחיו, יעקב אברג'יל. הארגון, במבנהו הייחודי, כלל עשרות "מנהלים וחיילים" שהתאגדו בקבוצות עברייניות שהתמחו ב"תחומי פשיעה שונים".

הארגון פעל במספר מדינות בעולם, בהן יפן, אוסטרליה, הולנד, קנדה וארה"ב. ארגונו של אברג'יל שם לעצמו למטרה להשתלט על עולם הפשע הישראלי, תוך שהוא מנהל מלחמה רצחנית נגד יריביו. המלחמה הזו התנהלה ביתר שאת בתחילת שנות ה-2000, והגיעה לשיאה עם הניסיון לחסל את זאב רוזנשטיין בפיגוע ב-2003. בפיצוץ נרצחו שלושה חפים מפשע - נפתלי מגד, רחמים צרויה ומשה מזרחי, והוא גרם לפציעתם של עשרות חפים מפשע.

מכתב האישום שהוגש במסגרת הפרשה עלה כי אברג'יל הורה על ביצוע הרצח של זאב רוזנשטיין באמצעות מטען חבלה והנחה את הנאשמים האחרים, ישראל אוזיפה, גולן אביטן, שמעון סבח ופטריק עמוס, כיצד לפעול בשלבי התכנון השונים. המיקום שנבחר הוא משרד הנסיעות של רוזנשטיין בתל אביב. 

ב-29.6.2003 הציבו הנאשמים בפרשה רכב ממולכד סמוך למשרדו של רוזנשטיין, וביום למחרת, כאשר הגיע רוזנשטיין למשרדו מלווה במאבטחיו, לחץ אחד הנאשמים על השלט שהיה ברשותו והפעיל את המטען. בעקבות הפעלת המטען נגרמו חבלות לרוזנשטיין ולמאבטחיו.

לאחר הכישלון לחסל את רוזנשטיין בפעם הראשונה, נעשה ניסיון נוסף לרצוח את רוזנשטיין במשרד להמרת מטבע ברחוב יהודה הלוי בתל אביב, באמצעות הנחת מטען חבלה רב-עוצמה על גג המקום. המטען שהופעל גרם למותם של מגד, צרויה ומזרחי ולפציעתם של 51 בני אדם ששהו סמוך למקום, ובהם רוזנשטיין, מאבטחיו ועוברי אורח.

יצחק אברג'יל יחד עם אבי רוחן, מאיר אברג'יל, ישראל אוזיפה, גולן אביטן, שמעון סבח, פטריק עמוס, עופר בוהדנה, יוסף (ז'וז'ו) לוי ואהרון סוסן, הואשמו ברצח, בחבלה בכוונה מחמירה במסגרת ארגון פשיעה, ובפציעה בנסיבות מחמירות, בגרימת חבלה של ממש, ובקשירת קשר לפשע - כולם במסגרת ארגון פשיעה.

כתב האישום "העסקה הגדולה" ייחס לאחים יצחק ומאיר אברג'יל ולאבי רוחן עבירות של ייצוא, ייבוא וסחר בסמים מסוכנים שלא כדין במסגרת ארגון פשיעה. בין השאר נטען כי בשנת 2002 סיכמו הנאשמים להעביר כ-800 ק"ג סם קוקאין מפרו לקנדה, ומשהגיעו לשם, נמכרו לפחות 460 ק"ג מהם בשווי של יותר מ-32 מיליון שקלים. מכתב האישום עולה כי הסכום התחלק בין הנאשמים וכי כספי תמורת העסקה, שימשו בין השאר לצורך מימון מעשי האלימות והרצח שביצעו בארגון.