נשיא הפיליפינים היוצא, רודריגו דוטרטה, מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הרג אזרחים חפים מפשע באוקראינה, ואמר כי בעוד שניהם תויגו כרוצחים, התדמית שדבקה בו עדיפה על זו של פוטין. "אני הורג פושעים, אני לא הורג ילדים וקשישים", אמר דוטרטה.

דוטרטה, שקורא בגלוי לפוטין אליל וחבר, השמיע לראשונה באופן חריג ביקורת על פלישת רוסיה לאוקראינה בדברים ששודרו היום (שלישי) שם האשים את המלחמה בת שלושה חודשים בזינוק במחירי הנפט העולמיים שפגעו במדינות רבות, כולל הפיליפינים.

בעודו הדגיש שהוא לא מגנה את נשיא רוסיה, דוטרטה לא הסכים עם תיוגו של פוטין על הפלישה כ"מבצע צבאי מיוחד", ואמר שזו מלחמה אמיתית, בקנה מידה מלא, שנוהלה נגד "אומה ריבונית".

מקרה רצח של נער בן 18 (צילום: יחסי ציבור)
זירת רצח של נער בן 18 בפיליפינים | צילום: יחסי ציבור

"רבים אומרים שפוטין ואני שנינו רוצחים. כבר מזמן אמרתי לכם, הפיליפינים, שאני באמת הורג. אבל אני הורג פושעים, אני לא הורג ילדים וקשישים", אמר דוטרטה בפגישה שבועית בטלוויזיה עם בכירים בממשלה. "אנחנו בשני עולמות שונים".

דוטרטה, שמתפטר ב-30 ביוני כאשר כהונתו הסוערת בת שש השנים מסתיימת, ניהל מבצע אכזרי נגד סוחרי סמים שהוביל למעצרם של יותר מ-6,000 חשודים, קטנים ברובם. ארגוני זכויות אדם ציינו שמספרם של החפים מפשע שנהרגו במבצע של דוטרטה, כולל ילדים, גבוה, אך הוא נשבע להמשיך אותו עד יומו האחרון בתפקיד.

ההרג חסר התקדים בקמפיין הסמים של דוטרטה הוביל אף לחקירה של בית הדין הפלילי הבינלאומי כפשע אפשרי נגד האנושות. דוטרטה אמר שהוא מצפה להתמודד עם תביעות נוספות הנובעות ממקרי המוות במבצע המלחמה בסמים כשתסתיים הנשיאות שלו.

גופות בעיר (צילום: Dondi Tawatao, GettyImages IL)
קורבנות המבצע של דוטרטה | צילום: Dondi Tawatao, GettyImages IL

דוטרטה ואנשי המשטרה שלו הכחישו סנקציות על הרג ללא משפט במערכה נגד סמים בלתי חוקיים, אך איימו בגלוי על חשודים בסמים במוות ועשו ניסיון לא מוצלח להטיל מחדש את עונש המוות במדינה הקתולית הגדולה ביותר באסיה כדי להרתיע סוחרי סמים ופושעים אחרים.

כשנכנס לתפקידו ב-2016, הוא פנה לרוסיה ולסין לצורך סחר והשקעות ולהרחבת שיתוף הפעולה הצבאי, תוך שהוא מבקר לעתים קרובות את מדיניות הביטחון של וושינגטון, בעלת בריתה הוותיקה של מנילה.

הוא ביקר ברוסיה פעמיים ב-2017 וב-2019 כדי לפגוש את פוטין, אך קיצר את ביקורו הראשון לאחר שחמושים המזוהים עם ארגון המדינה האסלאמית הטילו מצור על העיר מאראווי שבדרום הפיליפינים בזמן שהיה בחוץ עם שר ההגנה שלו והרמטכ"ל הצבאי שלו.

יותר משבוע לאחר שהכוחות הרוסיים הטילו מצור על אוקראינה, הפיליפינים הצביעו בעד החלטת העצרת הכללית של האו"ם המגנה את הפלישה הרוסית. הפיליפינים קראו להגנה על אזרחים ותשתיות ציבוריות באוקראינה, למרות שדוטרטה התאפק מביקורת חריפה של פוטין ואמר שהוא יישאר ניטרלי בסכסוך שעלול להוביל לשימוש בנשק גרעיני ולעורר את מלחמת העולם השלישית.

הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב יחד עם נשיא רוסיה פוטין (צילום: Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)
"תשלוט בחיילים שלך". פוטין יחד עם רמטכ"ל צבא רוסיה | צילום: Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

דוטרטה פנה לפוטין "כידיד" ולשגרירות רוסיה במנילה, וקרא להם להפסיק להפציץ ולירות כדורי ארטילריה על אזורי מגורים ולאפשר לאזרחים חפים מפשע להתפנות בבטחה לפני שיגורו בהפצצה. "אתה שולט בהכל. בכל מקרה, באמת התחלת את המהומה שם אז שלטו בחיילים שלכם בקפדנות. הם משתוללים", אמר דוטרטה.

דוטרטה אמר כי הוא מודאג מיציבות אספקת הנפט לארצו מכיוון שהמלחמה באוקראינה ממשיכה להשתולל ולעורר אי יציבות עולמית. "אני בדרך החוצה מהנשיאות ואני לא יודע איך לפתור את הבעיה", אמר דוטרטה. "צריך לפתור את המלחמה בין אוקראינה לרוסיה לפני שנוכל לדבר על חזרה לשגרה".