הרצח בנמל יפו: עבד קזז, העבריין שנורה אתמול (שבת) למוות לאור יום, נחשב עד לפני כשלוש שנים לבכיר בארגונו של עיזאת חמאד, ראש ארגון הפשע היפואי שחוסל לפני כשלושה חודשים בתל אביב. הבוקר מתברר כי חיסולו של קזז הגיע ככל הנראה עקב מעורבותו בחיסול של הבוס שלו לשעבר.

"עבד היה המלך של יפו ולמעשה שלט בעיר. כל הסחר בסמים ונשק עבר דרכו בשנה האחרונה", טוען עבריין מיפו בשיחה עם mako. "מי שהעז למכור סמים בעיר ללא ידיעתו ולא דרכו - חטף כדור ברגל מהחיילים שלו. עצם השליטה שלו בעיר הפריעה לארגוני פשיעה אחרים באזור להם הוא גנב את הפרנסה, לטענתם".

קזז (40), נחשב במשך שנים רבות ל"מוציא לפועל" בארגונו האכזרי של עיזאת חמאד, ובהיררכיה הארגונית הגיע מיד אחריו. במסגרת תפקידו בארגון, לא מעט מהחיסולים עליהם הורה חמאד, אורגנו על ידי קזז. "הוא היה העבריין הכי מפחיד, אלים ומסוכן ביפו", מסביר אותו עבריין מקומי. "עבריינים יריבים פחדו להתעסק אתו כי יש לו לא מעט דם על הידיים. המשטרה בעצמה לא הצליחה לפענח תיקי רצח להם היה לו קשר בצורה כזו או אחרת. זה קרה כי אנשים פשוט פחדו להפליל אותו".

חמאד, שחוסל כאמור לפני כשלושה חודשים, ימים ספורים לאחר שסיים לרצות עונש מאסר של 10 שנים, היה המנטור של קזז, וזה שלימד אותו איך להתנהל בג'ונגל העברייני ביפו מבלי שייפגע. "חמאד היה כמו אבא עבור עבד. הוא לימד אותו הכול, וקזז היה עושה עבורו את כל העבודה השחורה", מוסיף העבריין היפואי. "עבד לא ספר את המשטרה ועשה מה שבא לו בעיר כי היה לו את הגב של חאמד".

עיזאת חאמד ראש ארגון פשע שנרצח בתל אביב‎ (עיבוד: חדשות 12)
קזז ראה בו אבא לכל דבר. עיזאת חאמד, ראש ארגון פשע שנרצח | עיבוד: חדשות 12

המקרה הכי מוכר וקשה בו היה מעורבב קזז התרחש לפני כ-16 שנה, אז היה מעורב בפרשת חטיפתו של חאדר דקה במסגרת פרשת "בני הדייג". הסיפור החל אחרי שבני רבה, מבעלי מסעדת 'בני הדייג', הסתכסך עם סוחר דגים עזתי והשניים הגיעו לבוררות אצל חמאד. חאדר דקה היה זה שייצג את רבה, בזמן שחמאד, שייצג את הבחור העזתי, קבע שרבה יפצה את הסוחר ב-70 אלף שקלים.

שנתיים לאחר מכן דקה וקרוב משפחתו הגיע לביתו של חמאד ביפו, שם הם הוכו, נחטפו ואולצו לקרוא בקוראן לפני שהוכנסו לתא מטען של מכונית. אלא שלבסוף דקה ומקורבו הצליחו להימלט מהמכונית, וקזז שלף אקדח וירה לעברם. דקה נהרג במקום וקזז נידון לשש שנות מאסר בפרשה. חמאד עצמו נידון לשלוש שנות מאסר, והסדר הטיעון המקל עם השניים הגיע בעיקר עקב קשיים ראייתים שהתגלו בתיק.

לפני כשלוש שנים, בעת שקזז ריצה עונש מאסר בגין מעורבותו בדריסת שוטר, הוא הסתכסך עם מקורב מאוד לחמאד, ושם למעשה התחיל הקרע בין הבן לאביו המאמץ. עבריין שהיה אז אסיר בכלא רימונים מספר בשיחה עם mako: "עבד קרע את הבחור ההוא במכות. הוא שבר את העצמות לאותו מקורב של עיזאת וזה מה שסימן את תחילת הסכסוך ביניהם. סכסוך שנמשך עד לחיסולו של עיזאת".

בתחילת 2020 קזז השתחרר מהכלא ועבר להתגורר בבית מפואר ומפנק ברחוב יפת ביפו. מתחם המגורים היה מבוצר מאוד, בעיקר עקב הסכסוך בינו לבין חמאד שרק הלך והתעצם. קזז מצדו מיהר להקים ארגון פשע גדול ועצמאי, עסק בתחום הסחר בסמים, אמצעי לחימה, נדל"ן והלוואות בשוק האפור. "עבד גלגל מיליוני שקלים וחמאד ואנשיו לא אהבו את זה שהוא חודר לתחום שלהם", מגלה העבריין יפואי. "ככל שעבר הזמן המתח בין השניים הלך וגדל".

חוף הים, תולדות נמל יפו והדיג בו  (צילום: חיים יפים ברבלט)
רצח לאור יום מול עשרות מבלים. נמל יפו | צילום: חיים יפים ברבלט

ב-17 יולי השנה, בשעות הערב המוקדמות, רכב חאמד על האופנוע שלו ברחוב גירנבוים שבדרום תל אביב, כשלפתע נורה על ידי רעול פנים שירה בו מטווח קצר ונמלט מהמקום ברצח שלא פוענח עד היום. חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב אמנם פתחו מיד בחקירת האירוע, אך עד היום כאמור לא נעצרו כל חשודים במעשה. החשד הוא שקזז, או מי מאנשיו, היו מעורבים לכאורה ברצח של חמאד בניסיון להשתלט לו על הטריטוריה על מנת להתרחב ארגונית.

מאז הרצח של חמאד קזז כמעט ולא יצא מביתו, ואם עשה זאת זה היה תמיד בליווי שומרי ראש, ולרוב ניהל את עסקיו מבית המבוצר. אתמול בחר קזז לצאת לפגישה שנקבעה מראש באזור הנמל, יצא לכיוון המקום בג'יפ היוקרתי שלו, ודקות לפני שהגיע לחניון הנמל נורה כאמור למוות על ידי שני רעולי פנים, חמושים ברובים, שלבשו בגדים שחורים ונמלטו מהמקום מיד לאחר הירי.

על פי החשד הרוצחים חסמו את נתיב נסיעתו של עבד עד שהוא שנאלץ להימלט ממכוניתו, אז רדפו אחריו, וכשהוא ניסה להימלט וקפץ למים, השניים ירו לעברו למעלה מ-30 כדורים באמצעות רובי M16. כעת מעריכים עבריינים ביפו שבשבועות הקרובים העיר תהפוך לשדה קרב ואנשיו ובני משפחתו של קזז ייצאו למסע נקמה קטלני.