ביום שני בבוקר מארי פיזם התעוררה לעוד יום חדש בכלא נווה תרצה. היא שרה שירים בצרפתית. לדברי אסירות היא הייתה במצב רוח מרומם. "היא הייתה בטוחה שהנשיא ייתן לה חנינה", שחזרה אחת האסירות. "שזה שבוע חשוב עבורה שאולי סוף סוף תהיה לה תקווה ותאריך שבו תצא מהכלא".

כמה שעות לאחר מכן מצב הרוח של פיזם התחלף ממרומם לקודר. הנשיא יצחק הרצוג החליט לדחות את בקשתה לקבלת חנינה ולקצוב את עונשה. הוא הסתמך על חוות דעתו של שר המשפטים, גדעון סער, והמלצתה של ועדת השחרורים שאין מקום לקצוב את עונשה של פיזם. ההחלטה התקבלה על סמך מכלול הנסיבות כפי שפורטו בדו"חות השונים שהוצגו בפני הוועדה, ובכלל זה חוות הדעת על כך שהמסוכנות בעניינה טרם פחתה.

פיזם, המרצה עונש מאסר עולם בגין רצח בתה רוז ז"ל ב-2008, קיבלה קשה את החלטת הנשיא ופרצה בבכי לכמה שניות. האסירות הרגיעו אותה. בעוד כשנתיים היא אמורה להגיש שוב בקשה לחנינה וקציבת העונש לאחר שתסיים את כל ההליכים הטיפולים שהיא אמורה לעבור בתחום מניעת האלימות.

מארי פיזם (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)
מארי פיזם בבית המשפט | צילום: יונתן סינדל פלאש 90

"לאור המעשה בו הורשעה היא מוגדרת כאסירה מסוכנת שנמצאת תחת השגחה", הסביר גורם בשב"ס. "יש תהליכים טיפוליים שכל אסיר עולם צריך לעבור אבל היא לא עברה אותם. יש לה עוד הרבה זמן עד לקבלת החנינה. היא עוד צריכה להוכיח את עצמה. כרגע המסוכנות ממנה עדיין קיימת. היא לא הביעה חרטה של ממש על רצח בתה".

אסירה הקרובה לפיזם טוענת כי למרות שלקחה קשה את ההחלטה שלא לתת לה חנינה, מארי הבינה שהיא תצטרך להמתין עוד כמה שנים טובות עד שאולי תקבל חנינה. "היא מבינה שהורשעה ברצח הבת שלה והיא צריכה לשלם מחיר כבד מאוד", מספרת אותה אסירה. "מצד שני, צריך להודות על האמת - סתם הדביקו עליה סטיגמות וכותרות מפוצצות שהיא מנהלת את כלא 'נווה תרצה', שהיא הבוסית, המנהיגה שכל האסירות עושות מה שהיא מבקשת. זה שקר אחד גדול. קשקוש מקושקש. אין דבר כזה מנהיגות בנווה תרצה".

לטענת המקורבת לפיזם, מארי אסירה די שקטה, אבל לעיתים עושה "דרמות" בכלא. "היא לפעמים חוטפת פה ושם התקפי חרדה כשהיא בלחץ ומתעלפת", היא מתארת. "במצבים האלה היא קפואה לכמה שניות. הסוהרות לא סופרות אותה בכלל. היא עושה כל מה שאומרים לה. יש אסירות שמתות עליה ויש כאלה שמתעבות אותה בגלל המעשה שהכניס אותה לכלא. יש אסירות שהורשעו ברצח ילדיהן והם מקובלות בכלא ויש כאלה שלא. נווה תרצה זה לא כלא גברים שיש פושעים מסוכנים וראשי ארגוני פשע. אין פה שום מעמדות. מארי היא כמו כולן".

פרשת רוז פיזאם - רוז פיזם (צילום: חדשות ערוץ 2)
רוז פיזם ז"ל | צילום: חדשות ערוץ 2

אסירה אחרת סיפרה כי יחסית לאסירות אחרות בכלא לפיזם יש כסף, לא רק כדי לקנות מוצרים בקנטינה. לדבריה היא מקבלת סיוע מבני משפחתה הקרובים, בין היתר במימון עורכי דין. היא גם מקבלת עזרה מחברים קרובים שפה ושם מבקרים אותה בכלא. בעבר אף היו דיבורים בכלא על כך שפרסה את חסותה על פריסליה קשתי, שריצתה 24 חודשי מאסר בגין דריסה למוות של הולך רגל והפקרתו. האסירות סיפרו שפיזם שמרה עליה בכלא ובתמורה קיבלה כסף או הטבות שונות.

"היא לא צריכה כסף מאסירות", טוענת אסירה ותיקה. "יש לה כסף ובקטע הזה היא די מסודרת. בנוגע לפריסליה - מקובל שאסירה ותיקה מסייעת לאסירה חדשה להתאקלם בכלא וכך קרה עם פריסליה. אם מארי הייתה סוחטת אסירות היא הייתה נענשת בחומרה רבה. מעבר לזה יש לא מעט אסירות שלא רוצות לפגוש אותה ומחרימות אותה בגלל שרצחה את בתה. הן לא מוכנות להיות בקשר עם רוצחת ילדה".

רוני רון (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הרוצח בפועל - רוני רון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

פיזם, שנולדה בשם מארי-שרלוט רנו, בת 37, הורשעה לפני למעלה משמונה שנים ברצח בתה רוז שהייתה בת 4.5 במותה. הרשעתה הגיעה לאחר שבספטמבר 2008 סערה המדינה עם חשיפת פרשת הרצח האכזרי של רוז, שגופתה הוטבעה בתוך מזוודה במימי הירקון. בתחילה הורשעה פיזם בסיוע לרצח, ולאחר ערעור של הפרקליטות לבית המשפט העליון היא הורשעה ברצח בתה. רוני רון, שהיה בן זוגה של מארי וסבה של רוז, והוא שהכה את הילדה למוות, הורשע ברצח ונידון אף הוא למאסר עולם.

"השתכנעתי כי רוז הפעוטה נרצחה במעשה פשע נתעב שלו היו שותפים המערער ובת זוגו המערערת (הכוונה למארי פיזם)", הדגיש השופט אורי שהם בהכרעת הדין. "בנסיבות מעוררות צער בחרו השניים להיפטר מרוז באמצעות גרימת מותה והעלמת גופתה במקום להשקיע את כוחם בחינוכה ובגידולה". 

בינתיים, ממשיכה פיזם את חייה בנווה תרצה בו כעת תיאלץ להישאר זמן רב מכפי ששיערה. אנחנו חושפים לראשונה כי בחודשים האחרונים היא אף מנהלת קשר רומנטי עם אסיר הכלוא באחד מבתי הסוהר בארץ. השניים לא נפגשים ולא יוכלים להתייחד מאחר והם לא עומדים בתנאים של שירות בתי הסוהר. לדברי האסירות המקורבות לפיזם, הם מדברים על חתונה אבל לא על ילדים.

מזוודה (צילום: רוני שוצר פלאש 90)
המזוודה בה נמצאה גופתה של רוז במי הירקון | צילום: רוני שוצר פלאש 90

"היא מאושרת מאוד מהקשר החדש. הוא תומך בה מאוד. זה אסיר שמכבד אותה מאוד. יש ביניהם כימיה. אהבה גדולה. יש דיבורים מסביב על חתונה. הם עובדים על נושא אישור להתייחדות. אם יגאל עמיר קיבל אין שום סיבה שמארי לא תקבל", אמרה אחת האסירות בנווה תרצה.

במקביל, פיזם החלה לכתוב מעין ספר זכרונות על הפרשה הכולל ביוגרפיה על חייה. היא מתכננת לחשוף בו פרטים שלא פורסמו מעולם.

פיזם אף נמצאת בפרויקט "מעגלים" שמטרתו לסייע לה לסיים את הטיפולים בנושא האלימות ולאחריו היא תוכל בעוד כשנתיים להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה.

פיזם, המיוצגת על ידי עורך הדין קובי אביטבול, תצטרך לעבור את כל הליכי השיקום והטיפול כדי שוועדת השחרורים תמליץ לשחרר אותה. "יש לה עוד המון דרך לעשות עד לקבלת חנינה", הסביר גורם בשב"ס. "רק לאחר שהיא תשלים את כל הטיפולים נוכל להתייחס לבקשתה החדשה במידה ותוגש לקציבת העונש".

עורך הדין קובי אביטבול (צילום: פרטי)
עורך הדין קובי אביטבול | צילום: פרטי

 

עורך הדין קובי אביטבול, המייצג את מארי פיזם מסר: מרשתי הנה אסירה חיובית שבחרה לנצל את תקופת מאסרה לצורך עריכת שינוי חיובי באורחות חייה. מרשתי השתלבה במגוון רחב של מסגרות טיפול מהן ניכר כי נתרמה, וגם עתה מרשתי לוקחת חלק במסגרת טיפול אינטנסיבית ומשמעותית. אנו מכבדים את החלטת וועדת השחרורים ונשיא המדינה הנכבדים, ומרשתי תמשיך לעשות כל שביכולתה על מנת להוכיח כי היא ראויה להקצבת עונשה וכי היא חוללה בחייה שינוי מהותי וחיובי. בכל הקשור לחייה האישיים של מרשתי, אין בכוונתי להתייחס לדברים אלה מטעמים של צנעת הפרט.