מ', תושב תל אביב, נכנס לפני כשנתיים לסניף בנק בעיר מגוריו כשכובע גרב מכסה את פניו ומשקפי שמש על עיניו. בלי להתעכב או להסס יותר מדי, הוא ניגש לפקידה הראשונה שקלט והגיש לה פתק עליו היה כתוב "תביאי את הכסף או שתקבלי כדור בראש".

הפקידה המבוהלת מסרה לו בזריזות 9,930 שקלים, ומ' נמלט מהמקום לפני הגעת השוטרים. תוך כדי מנוסתו ניסה המאבטח בסניף לעצור אותו וחסם את דרכו, אבל מ' התגבר עליו, הצליח לחמוק ממנו, יצא מסניף הבנק, נכנס למכוניתו ונמלט. 

למרות שהצליח להימלט והיה בטוח שהשוד מבחינתו עבר בהצלחה, כמה ימים לאחר שנמלט עם הכסף הצליחו השוטרים לאתר ולעצור את מ', והמכונית ששימשה אותו חולטה על ידי המדינה והוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

במהלך משפטו העידה פקידת הבנק אותה שדד מאחורי פרגוד מחשש שהנאשם יזהה אותה וייפגע בה, אך מ' מצדו בחר להכחיש כל קשר לשוד וטען שלא הוא איים עליה וגנב את הכסף.

לפני כעשרה חודשים, זמן קצר לפני הכרעת הדין בעניינו, נדרס מ' על ידי אוטובוס בעת שחצה את הכביש, ונפצע באורח קשה מאוד, והוא פונה לבית החולים כשהוא סובל משבר בגולגולת ודימום במוח ובשתי עיניו.

למרות המצב הקשה בו הגיע לבית החולים, הרופאים הצליחו להציל את חייו, הוא עבר שיקום ממושך, ונקבעה לו נכות בשיעור של 80%. למרות זאת, לאחר שמיעת הראיות בתיק השוד בו היה מעורב, כולל עדות פקידת הבנק, החליט השופט ציון קאפח להרשיע את מ' בעבירת שוד.

כאן המקום לציין כי לרוב, בעבירות מסוג זה, בתי המשפט גוזרים על הנאשמים עונשי מאסר בפועל שנעים בין שנה וחצי ועד שבע שנים בבית הכלא - הכול בהתאם לחומרת השוד.

שוד בנק (צילום: חדשות 2)
שדד, נמלט, ונתפס. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

התביעה במשפטו של מ' דרשה לגזור עליו בין שנה לשלוש וחצי שנות מאסר בפועל, זאת לאור חומרת המעשה והטראומה הקשה שנגרמה לפקידה שהותקפה.

כאמור, החלטת של השופט להרשיע את מ' הגיעה לאחר תאונת הדרכים הקשה שעבר, וסנגורו ביקש מבית המשפט שלא לגזור עליו יותר מכמה חודשי מאסר זאת לאור מצב בריאותו, ודרש לסטות מהפסיקה ולהתחשב בתאונה הקשה שעבר.

מ', מצדו, הביע הפעם חרטה עמוקה על מעשיו: "אני מצטער על מה שקרה. מאז התאונה אני במצב פיזי ונפשי לא טוב. אני סובל מפוסט טראומה ואני שבר כלי. אני רוצה לחיות בצורה רגועה ושקטה. אנא התחשבו במצבי".

תחינותיו של מ' עשו את שלהם, ובצעד חריג ויוצא דופן, החליט השופט קאפח שלא לגזור עליו עונש מאסר בפועל, בחר להתחשב בתאונה שעבר, אך הדגיש כי אחרת היה גוזר עליו עונש מאסר בפועל.

"שונים פה הדברים בנסיבות מקרה זה. הנאשם נפצע קשה במהלך משפטו, והדעת נותנת כי אלמלא הנסיבות הרפואיות החריגות ובעיקר בעיתוי הפציעה - ראוי הנאשם למאסר של ממש", הדגיש השופט בגזר הדין.

לבסוף גזר השופט על מ' עונש קל ביותר של שנה מאסר על תנאי, פיצוי של 50 אלף שקל לפקידת הבנק ושנה וחצי תחת פיקוח של שירות המבחן.