פחות מיממה לאחר שליבנת גרין, חיילת משוחררת ממשמר הגבול הגיעה למעבר יתיר בדרום הר חברון כשהיא מחופשת למחבלת ונורתה למוות, במשטרה ביצעו תחקיר מקיף על מנת להבין מדוע הדיווח אודות כוונתה לשים קץ לחייה לא הגיע אל החיילים במחסום שירו בה. 

מבדיקה של המשטרה עולה כי 40 דקות לפני הירי הקטלני חבר של גרין התקשר למרכז השליטה של משטרת המחוז הדרומי ודיווח על ההודעה המשונה ששלחה לו בוואטסאפ, בה סיפרה כי ברצונה להתחפש למחבלת ולבדוק האם ירו בה ואף צירפה תמונה בה היא נראית מחופשת בבגדים שחורים ומחזיקה באקדח צעצוע. 

מאותו רגע המשטרה העבירה את הדיווח לכל היחידות בדרום. במקביל, נעשה איכון לטלפון שלה אך תהליך זה לקח זמן. בתוך מספר דקות השוטרים הצליחו ליצור איתה קשר. גרין ענתה להם, והם שאלו אותה איפה היא. לדבריהם גרין לא הייתה מוכנה לשתף פעולה וניתקה את השיחה. לפני האירוע או במהלכו היא הייתה בקשר עם עובדת סוציאלית. 

ליבנת גרין (צילום: מתוך הפייסבוק)
ליבנת גרין | צילום: מתוך הפייסבוק

הדיווח עבר לכל תחנות המשטרה בדרום וכלל אזהרה להימנע מלירות בה. נטען בדיווח שיש בעיה ושהיא לא מחבלת. באותו זמן, גרין עברה מאזור הדרום למחוז ש"י. השוטרים לא ידעו שהיא נמצאת שם, משום שהאיכון לא סייע לתת מיקום מדויק. 

"סדר הזמנים היה קצר מאוד", אומר היום גורם במשטרה. "באותן דקות הצלחנו להגיע אליה, היא ענתה אבל לא שיתפה פעולה ולא רצתה להגיד איפה היא נמצאת. טווח הזמנים לא אפשר לנו לעשות יותר ממה שעשינו. עשינו כל מה שיכולנו, במיוחד כשהיא עברה למחוז אחר".

פיגוע דקירה בדרום הר חברון (צילום: תיעוד מבצעי מד"א)
ארכיון | צילום: תיעוד מבצעי מד"א

לדברי אותו גורם, במשטרה ערכו תחקיר לאחר האירוע הטרגי. "אחרי שהיא נורתה למוות עשינו בדיקה במחוז הדרומי כדי להפיק לקחים ולהבין מה קרה, והגענו למסקנה שלא היה ניתן למנוע את מה שקרה בטווח הזמנים הקצר. תשאלנו את כל העובדים במשל"ט. תשאלנו את מי שדיבר איתה. זה מקרה טרגי ומצער אבל לא יכולנו לעשות יותר מזה".

בהודעה ששלחה לחברה בוואטסאפ כתבה גרין: "אם מישהו רוצה למות, יהודי רגיל, ישראלי, שם בגדים של ערבי ורץ עם אקדח אוויר לא אמיתי לכיוון מחסום בשטחים וצועק 'אללה אכבר'. הוא רוצה שירו בו כי הוא רוצה למות, אז יורים לו רק ברגליים והוא נשאר בחיים, שמים אותו בכלא על זה? ואם כן לכמה זמן בערך ועל איזה סעיף".

ממשרד הביטחון נמסר כי מבדיקה עולה שהיא הגיעה למעבר מצידו הישראלי לכיוון הישוב יתיר - והתקרבה לעבר אנשי הביטחון. לטענתם, גרין הייתה לבושה בבגדים שחורים ובשלב מסוים היא "שלפה נשק, פתחה בריצה כשהיא צועקת 'אללה אכבר' לעבר המאבטחים ונוטרלה".

"היא שלחה לי תמונה שלה עם חיג'אב ותמונה של אקדח ושאלה אותי מה קורה אם יורים לה רק ברגליים, לא ידעתי אם היא רצינית אבל אמרתי שאדווח בכל מקרה", העיד המכר שהתכתב עם גרין בשיחה עם N12. "היא אמרה לי שהיא באוטובוס ונוסעת למחסום כדי לעשות פיגוע וללכת להתאבד".

גרין נולדה בבאר שבע בשם ספיר כהן. היא לוחמת מג"ב לשעבר, חיילת בודדה, שזכתה בצל"ש על פעולתה בזמן פיגוע ירי בירושלים. עד גיל 18 היא עברה בין פנימיות. היא הייתה חברתה של תקווה סבאן שהתאבדה, ומקרה ההתאבדות שלה סוקר בשנה שעברה לאחר ששוטר שענה לשיחת המצוקה שלה צעק עליה בטלפון "תתאבדי כבר". גרין הייתה איתה באותו הזמן בדירה והזעיקה את שירותי ההצלה. בשל מצבה הנפשי, היא ניסתה לקבל הכרה ממשרד הביטחון ללא הצלחה. 

לפני כשלוש שנים כשהבינה גרין כי היא איננה הולכת לקבל הכרה ממשרד הביטחון, החליטה להפגין באוהל מחאה מול משרד הרווחה בירושלים. נפתלי בנט, שהיה אז שר הביטחון, אימץ אותה לביתו למשך מספר ימים וניסה גם הוא לעזור לה לקבלת ההכרה ממשרד הביטחון.

היום ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט הספיד את גרין וכתב: "זכינו להכיר את ליבנת לזמן קצר. היא נכנסה לנו ללב. לפני מספר שנים, לאחר שנודע לנו שליבנת, אז לוחמת מג״ב משוחררת, נאלצת לישון בליל חורף גשום באוהל הזמנו אותה לביתנו משך מספר ימים, עד למציאת מקום מגורים. ארחנו אותה בחום בביתנו, והיא ישנה בחדרה של מיכל בתנו ושמענו את סיפורה המורכב. איזו ילדה חכמה. איזה סיפור חיים קשה ונוגע ללב. אחרי שמצאנו לה פיתרון מגורים, פעלנו לסייע לליבנת גם למצוא מקום עבודה באזור באר שבע וניסינו לסייע בעוד דרכים, כדי שלבנת תעלה על המסלול. מותה מכאיב מאוד. נשמתה כנראה לא מצאה מנוח. על כולנו להיות מודעים לקשיים של מתמודדי נפש ולסייע להם ככל שאפשר. אני מבקש לאחר מותה להזכיר דווקא את שירותה הצבאי ואת הצל״ש שקיבלה על תפקידה באירוע ירי".

 

אם אתם נמצאים במצוקה מוזמנים לפנות למרכז הסיוע של ער"ן  - עזרה ראשונה נפשית במספר הטלפון 1201. ניתן לפנות גם במייל דרך אתר האינטרנט