העבריין הנמלט, גולן אביטן, יושב בכלא "עוקשה" שבקזבלנקה בתנאים קשים ביותר וסופר את הימים לקראת הסגרתו לישראל. אביטן יודע שהוא עשה כל טעות אפשרית שעלולה לגרום לסיום חייו בכלא, ממש כמו "גיבורי" פרשת תיק 512: יצחק אברג'ל (שלושה מאסרי עולם) ועופר בוהדנה (שלושה מאסרי עולם על הנחת מטען חבלה רב עוצמה על גג הצ'יינג' ביהודה הלוי). הגעתו השבוע של שר המשפטים, גדעון סער לביקור במרוקו לא מעודדת במיוחד לאור העובדה שאביטן אמור להיות מוסגר בקרוב לישראל.

"גולן יכול היה כבר להיות חופשי ומאושר, לעשות הרבה כסף. הוא אדם חכם מאוד, אין לי מושג מה קרה לו", ציין חבר לשעבר של אביטן, "אבל הוא עשה טעות אחר טעות כמו טירון, את כל הטעויות שבעולם. הוא עלול לגמור את החיים שלו בכלא כמו הבוס הגדול, יצחק. לגולן היו חיים טובים, ארגזים של כסף, משפחה מדהימה ומאושרת והוא הרס הכול בגלל הבריחה המטומטמת שלו וגרוע יותר, סיבך גם את אשתו מירי. עכשיו יש לו על הראש שלושה אישומים של רצח ופחד ממאסר עולם".

מירי וגולן אביטן (צילום: צילום פרטי דרך וואטסאפ)
מירי וגולן אביטן | צילום: צילום פרטי דרך וואטסאפ

אביטן, בן ה-55, שימש בעבר הרחוק כמעין ראש השלוחה של הארגון של אברג'ל בעיר אשדוד. הוא ניהל בתי קזינו בעיר ומועדוני קלפים, הוא התגורר בשתי וילות, חי כמו מלך. שוויו נאמד בכמה עשרות מיליוני שקלים.

לפני כעשר שנים הוא חזר בתשובה, התנתק מעולם הפשע, ניהל עסקי נדל"ן ומסעדה. גלגל עשרות מיליוני שקלים. היו כאלה בעולם התחתון שהפיצו שמועות לא מבוססות שהוא נטש את אברג'ל לטובת יריבו המר, זאב רונשטיין.

"הוא התנתק מעולם הפשע ומיצחק אברג'ל", נזכר חבר קרוב של אביטן, "הוא פתח דף חדש, הבין שהפשע לא משתלם אבל דווקא כשהוא היה בשיא ההצלחה הכלכלית שלו המשטרה עצרה אותו ואז התחיל הבלגן".

בעוד עסקיו של אביטן פרחו ושגשגו, חוקרי להב 433 עבדו בשקט, בסודיות ורגישות בניסיון לפצח את תיק הרצח בצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי בתל אביב.

כזכור בדצמבר 2003 אירע בשעות הצהרים פיצוץ עז שהחריד את כל רחוב יהודה הלוי. מטען רב עוצמה שכלל לבנות חבלה רבות במשקל של ארבעה ק"ג הופעל באמצעות שלט. היעד לחיסול היה העבריין והיעד מספר אחת של משטרת ישראל, זאב רוזנשטיין. "הזאב" נפצע קל למזלו, הפיצוץ פספס אותו בכמה מטרים. אבל שלושה בני אדם שהיו במקום נהרגו ועוד כ-35 נפצעו בדרגות שונות. לחוקרים היה ברור שאברג'ל עומד מאחורי הפיגוע הפלילי הקטלני בתולדות מדינת ישראל. בעקבות הפיגוע הוקמה יחידת להב 433.

"התיק העלה הרבה מאוד אבק אבל תמיד חיכינו לראיות הזהב, לא התייאשנו. תמיד הייתה לנו אמונה שבסוף התיק יפוענח והמעורבים יועמדו לדין על הרצח הזה", הסביר קצין משטרה.

בעבודת נמלים הצליחו במשטרה יחד עם פרקליטות מחוז תל אביב והתובע עו"ד ניסים מירום לגייס שבעה עדי מדינה, ולהביא למעצרם של 17 עבריינים שהיו מעורבים בתכנון ובהוצאה לפועל של הפיגוע.

שמו של גולן עלה על ידי עד המדינה "בומבי" ובשנת 2015 הוא נעצר על ידי המשטרה. "הוא היה מופתע ממעצרו, לא הבין מאיפה זה נפל עליו. הוא מכיר את עד המדינה 'בומבי' אבל אין לו קשר לשום דבר בפרשה הזו", טען אחד המקורבים לגולן.

אבל גולן לטענת המשטרה והפרקליטות סיפק שלושה שלטים שנועדו להפעיל את מטען החבלה. הוא נעצר, נחקר בחשד לרצח, הכחיש אבל בסופו של דבר הוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב המייחס לו שלושה מקרי רצח. הטענה היא שהוא ידע מראש שהשלטים שסיפק ישמשו לחיסול רוזנשטיין.

סנגוריו של גולן עורכי הדין יניב שגב ויורם שפטל הצליחו במאמץ רב לשכנע את בית המשפט לשחרר את גולן לאחר כשלוש שנים שהיה במעצר למעצר בית מלא באזוק אלקטרוני. דרכונו הופקד במשטרה, הוא חויב להפקיד ערבות של 12 מיליון שקל שיוחלטו לטובת קופת המדינה אם יברח מהארץ.

סנגוריו שכבו בשבילו על הגדר להשיג לו הסדר טיעון מהסרטים, יש כאלה שיגדירו אותו כחלומי לאור גזרי הדין החמורים שניתנו בתיק 512: בין חמש לתשע שנות מאסר בפועל כשסעיפי הרצח יימחקו מכתב האישום.

"גולן היה צריך לקפוץ על העסקה הזו בשתי ידיים", הסביר גורם משפטי, "הוא היה עוד מקבל שליש ומנהלי ובכל אופן היה היום כבר אדם חופשי אבל לא גילה התלהבות. הוא חשב שהוא יותר חכם מכולם".

לאביטן היו תוכניות אחרות שבהן לא שיתף את סנגוריו המסורים. הוא החליט לברוח למרוקו. הוא ביקש לצאת ממעצר הבית לצורך קבלת טיפולי שיניים במרפאה של רופא בתל אביב.

ב-10 באוקטובר 2018 גולן ברח מהארץ ככל הנראה באמצעות יאכטה, הגיע לקפריסין ומשם טס לספרד ובהמשך למרוקו.

במשטרה ובפרקליטות חטפו נוקאאוט מהדהד, לא האמינו שאביטן יעקוץ אותם אבל החליטו לחלט את כל הערבויות שהפקידו הוא, חבריו ובני משפחתו בסכום כולל של 12 מיליון שקל.

אביטן, שכר פנטהאוז מפואר בקזבלנקה המשקיף לים. ילדיו, אשתו מירי וחבריו הקרובים נהגו מעת לעת לבקר אותו לארח לו חברה.

בית כנסת נוה שלום, קזבלנקה, בו נעצר גולן אביטן (צילום: Google maps, פייסבוק)
צילום: Google maps, פייסבוק

הטעות השנייה של גולן הייתה כאשר רכש תמורת 1,500 יורו דרכון ואזרחות מרוקנית מכנופייה של עבריינים ישראלים שחלקם מבוקשים על ידי משטרת ישראל ושעסקו בזיופים של אזרחויות ודרכונים.

מה שגולן לא ידע הוא שמשטרת ישראל יושבת עליו, מאזינה לשיחות טלפון שלו ושל בני משפחתו בניסיון לאתר את מיקומו המדויק. באותו זמן היא מבשלת לו מעצר בהפתעה.

"גולן חי כמו מלך במרוקו, התערבב בקהילה היהודית, למרות שעיקלו לו ולחברים שלו 12 מיליון שקל זה לא השפיע עליו" , סיפר חבר לשעבר, "הוא לא האמין בחלומות הכי שחורים שלו שמשטרת ישראל תיגע בו. הייתה לו מבחינתו חסינות אזרחות של מרוקו והעובדה שבין המדינות לא היו אז יחסים דיפלומטים אז הוא לא פחד שיסגירו אותו".

לפני כשלוש שנים כשגולן עשה את דרכו ביום שישי אחר הצהרים לבית הכנסת בקזבלנקה הסתערו עליו שוטרים חשאיים ממשטרת מרוקו ועצרו אותו.

גולן, נלקח למעצר והועמד לדין על רכישת דרכון ואזרחות מזויפת. בפרשה זו נעצרו עשרות ישראלים בהם כמה עבריינים מבוקשים. כ-900 אזרחים ישראלים רכשו מחברי הרשת דרכונים מזויפים, בהם גם מירי אשתו של גולן.

כמה חודשים לאחר מכן מירי גולן שנחתה בקזבלנקה לבקר את בעלה בכלא נעצרה בגין החזקת דרכון מזויף. היא נשפטה ובהמשך גם בעלה. הם אמורים להשתחרר מהכלא בקרוב מאוד.

היחסים הדיפלומטים שנרקמו בין ישראל ומרוקו טרפו לאביטן את הקלפים. גם הסגרתו ממרוקו לישראל של העבריין הנמלט, ליאור חדד שהואשם ברצח ציון יאנה, לפני כמה שבועות הייתה הודות לשיתוף פעולה בין רשויות האכיפה של שתי המדינות.

ביקור הרמטכ"ל כוכבי במרוקו (צילום: דובר צה"ל)
ביקור הרמטכ"ל כוכבי במרוקו | צילום: דובר צה"ל

"לא יהיה שום הסדר טיעון עם גולן אביטן שהפר את האמון שניתן בו וברח מאימת המשפט", הדגיש גורם בפרקליטות, "נלך איתו עד הסוף ונדרוש מאסרי עולם".