ההחלטה של שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב להרשיע אתמול (שלישי) את ראש ארגון הפשע המסוכן בישראל, איציק אברג'ל בתיק 512', מסבכת לא רק אותו, אלא גם את העבריין הנמלט, גולן אביטן, מי שעצור בימים אלה במרוקו.

כזכור, אביטן (52) תושב אשדוד, מואשם גם הוא בתיק הדגל של משטרת ישראל והפרקליטות, תיק שזכה לשם פרשת 512' (ובה מואשמים בכירי העבריינים בישראל). אביטן מואשם כמי שסיפק את השלטים ששימשו להפעלת מטעני החבלה שהתפוצצו ברחוב יהודה הלוי בתל אביב והיו אמורים לחסל את את זאב רוזנשטיין, יריבו המר של אברג'ל באותם ימים.

הפיצוץ ארע בדצמבר 2003, אז אברג'ל ואנשיו תכננו לחסל את רוזנשטיין שנהג להגיע לדוכן הצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי. לשם כך גייס אברג'ל עבריינים רבים שיסייעו לו בתכנית החיסול, ועל אביטן, שהיה מקורב באותם ימים לאברג'ל ומאוחר יותר נטש את עולם הפשע, הוטלה המשימה להשיג שלושה שלטים להפעלת המטענים.

ההמשך הטראגי ידוע לכל: המטענים התפוצצו, רוזנשטיין נפצע באורח קל וניצל בנס, ושלושה בני אדם חפים מפשע שילמו בחיייהם בזמן ש-33 אחרים נפצעו בדרגות פציעה שונות. בעקבות הפיצוץ, שזכה לכינוי "הפיגוע הפלילי הראשון בישראל", החליטו במשטרה להקים את יחידת להב 433' שתטפל בפשיעה המאורגנת במדינה. אלא שלמרות הקמת היחידה, 12 שנה ישב התיק ללא פענוח, עד שהמשטרה הצליחה לגייס שבעה עדי מדינה שהפלילו את אברג'ל, אבי רוחן, מוטי חסין, אביטן ואחרים, כמי שהיו בסוד תכנית החיסול של רוזנשטיין אותה הוביל כאמור אברג'ל ובגללה נשלח אתמול לשלושה מאסרי עולם.

יצחק אברג'יל (צילום: מוטי קמחי)
הנאשם העיקר בפרשה. יצחק אברג'ל | צילום: מוטי קמחי

לאחר גל המעצרים בפרשה, אביטן, המיוצג על ידי עורכי הדין יניב שגב ויורם שפטל, השתחרר בשלב מסוים למעצר בית תחת אזיק אלקטרוני זאת למרות שהואשם בשלושה מקרי רצח. בפרקליטות מחוז תל אביב שהגישה את כתב האישום נגד בכירי העבריינים ציינו שהעובדה שאביטן סיפק את השלטים מעידה על כך שידע על הכוונה לחסל את רוזנשטיין ולכן הואשם בשלושה מקרי רצח.

בשלב מסוים החליטה הפרקליטות להציע לאביטן הסר טיעון מהחלומות, לפחות מבחינתו: שמונה שנות מאסר בפועל עם אפשרות לשחרור מוקדם אחרי כחמש שנים. "גולן קיבל הסדר טיעון דמיוני שכל אחד מהנאשמים בפרשה היה קופץ משמחה וחולם עליו. לכל היותר הוא היה יושב כחמש שנים בכלא כי גם ככה הוא היה עצור מעל שנה", טוען מקורב לאביטן בשיחה עם mako.

"הוא היה יושב נגיד שלוש וחצי שנים והולך הביתה בראש שקט, אבל אלוהים יודע מה עבר לגולן בראש שהוא עשה את הטעות הזאת והחליט לברוח, ועוד לא דיברתי על 12 מיליון השקלים שהמדינה עיקלה לו ולמקורביו שהיו חתומים לו על ערבות בתמורה לכך שלא ייברח מהארץ", מוסיף אותו מקורב.

הפרקליטות ביקשה מאביטן כמה פעמים לחתום על אותו הסדר אבל הוא התמהמה וסירב, עד שעשה את אותה טעות שעליה הוא מתחרט היום בוודאות: לפני כשלוש שנים הסיר אביטן את האזיק האלקטרוני מרגלו, סיפר שהוא בדרך לטיפול שיניים בתל אביב, ובמקום זאת עלה על יאכטה באשדוד, המשיך לקפריסין ומשם בטיסה לספרד וישירות למרוקו. "הוא רצה לברוח מהעונש למדינה שלא היו לה אז קשרים דיפולמטיים עם ישראל ולא הבין עד כמה הוא הולך לסבך לו ולמשפחתו את החיים", טוען המקורב.

בדרך לשחרור מוקדם? זאב רוזנשטיין (צילום: פלאש 90 יוסי זליגר)
ניצל בנס בזמן ששלושה אזרחים נהרגו. זאב רוזנשטיין | צילום: פלאש 90 יוסי זליגר

אביטן חשב שבמרוקו הוא ימצא מפלט מפני משטרת ישראל והפרקליטות אבל הוא טעה בגדול; על פי החשד הוא רכש דרכון מרוקאי ותעודת אזרחות מזויפים דרך עבריינים ישראליים שפעלו במדינה, זאת במקביל למשטרת מרוקו שפתחה באותה העת בחקירה לגבי אחד מחברי הכנופיה שהסתייע בשופטת ופקידים במשרד הפנים במדינה שקיבלו שוחד של עשרות אלפי יורו תמורת הנפקת הדרכונים והאזרחות למאות ישראלים ואביטן ביניהם.

משטרת ישראל, שעקבה אחר אביטן, העבירה מידע למשטרת מרוקו על החשדות נגדו, ולפני כשנתיים הוא נעצר בגין מעורבות בזיוף מסמכים ונידון לשנתיים מאסר ולאחר מכן עונשו הוחמר לעוד שנה נוספת. גם אשתו מירי, שהחזיקה בדרכון ואזרחות מזויפים, נדונה לשנה וחצי מאסר ואמורה בקרוב להשתחרר מהכלא המרוקאי.

ההרשעה של אברג'ל שמבוססת כאמור על אותם עדי מדינה והביאו להגשת כתב האישום מסבכת מאוד את אביטן. מעבר לכתב האישום שיוגש נגדו בגין הבריחה מישראל, כתב האישום הנגע למטען החבלה יתנהל עד סופו וללא שום הסדר טיעון כפי שהוצע לו בתחילה. "אין ספק שהרשעת איציק אברג'ל מסבכת מאוד את אביטן ועוד כמה נאשמים נוספים. לגבי אביטן ספציפית, הוא לא יקבל שום הצעה להסדר, ננהל נגדו את התיק עד הסוף ונבקש להרשיע אותו בשלושה מאסרי עולם", אומר ל-mako גורם משפטי המעורה בתיק 512'.

כעת ההערכה בישראל היא שעם סיום ריצוי עונשו של אביטן בעוד כמה חודשים, הוא יגורש ממרוקו ויוסגר לישראל, בטח לאחר התחממות היחסים בין שתי המדינות בשנה האחרונה. "היחסים ברמה המודיעינית בין משטרת ישראל למרוקו הם טובים מאוד, וברגע שגולן יסיים את העונש הוא יגורש לישראל", מסכם קצין משטרה.