אוראל (אוריאל) גינדי, אסיר בן 24 תושב חולון, נכנס לבית הכלא לפני כשנה כשהוא בריא ושלם, וכעת הוא נלחם על חייו בעקבות גידול סרטני וממאיר שהתפשט בגופו, ולטענת בני משפחתו מצבו החמיר עד לכדי סכנת חיים עקב מחדלים חמורים של שירות בתי הסוהר.

"הבן שלי נכנס לכלא בריא ושלם ועכשיו הוא מאושפז בבית החולים לאחר שכרתו לו כמעט את כל הקיבה בגלל גידול סרטני ממאיר" טוען יעקב, אביו של אוראל. "בשב"ס זלזלו בתלונותיו על כאבי הבטן מהם סבל והחלו לפני ארבעה חודשים, ונתנו לו אקמול וקל בטן במקום לפנות אותו לבית החולים. שב"ס שיחקו בחיים של הבן שלי, ועכשיו הוא שבר כלי בבית החולים וצריך להתפלל שהוא יישאר בחיים".

גינדי נכנס לבית הכלא לאחר שהורשע לפני כשנה בעבירות של סחר בסמים אחרי שנתפס מוכר קוקאין בכמה הזדמנויות שונות לסוכן סמוי של המשטרה והוא נידון לשלוש שנות מאסר בפועל.

לפני כארבעה חודשים הוא החל לחוש ברע והתלונן על כאבים עזים בבטנו. "הוא סבל מכאבי בטן חזקים מאוד, בחילות, הקאות ובילה הרבה זמן בשירותי התא", מספר יעקב, "הוא לא הפסיק להתלונן ואמר לנו שבכלא לא מתייחסים אליו בכלל. פעם חשבו שיש לו חום גבוה אז נתנו לו אקמול, ובפעם אחרת נתנו לו כדורי קל בטן. הוא ביקש לראות רופא כדי שיבדוק אותו אבל חשבו שהוא עושה הצגות".

גינדי התלונן כאמור שוב ושוב, ולמרות תחינותיו הוא לא נבדק על ידי רופא לטענתו, עד שלפני כחודש הוא התמוטט בתאו ופונה על ידי שב"ס לבית החולים אסף הרופא, שם הוא עבר שורה של בדיקות וצילומים, והצוות הרפואי אבחן כי הוא סובל מגידול ממאיר ומסרטן שהתפשט לחלקים נוספים בגופו ויש לבצע ניתוח חירום להסרת הגידולים.

אוראל גינדי (צילום: צילום פרטי)
"חשבו שהוא עושה הצגות". גינדי לפני מאסרו | צילום: צילום פרטי

"הרופא היה בהלם אחרי שסיים לבדוק את הבן שלי. הוא אמר שאם היו מעבירים אותו לבית החולים לפני ארבעה חודשים עוד ניתן היה למנוע את התפשטות הגידול וכריתת חלקים גדולים מהקיבה", מספר יעקב בכאב, "הוא אמר שאם היו מחכים עוד כמה ימים לא בטוח שהבן שלי היה נשאר בחיים כי הגידול התפשט למקומות רבים בגוף".

מאז שהועבר לבית החולים גינדי עבר כמה ניתוחים וטיפולים, ונכון להיום חייו עדיין נמצאים בסכנה, וגם בזמן אשפוזו סוהרי השב"ס שמרו עליו כשאזיקים לרגליו מחשש שייברח. "לאן יכול לברוח אדם במצבו של אוראל? הוא כולו מפורק לחתיכות. הסוהרים לא איפשרו לנו לגשת ולבדוק את מצבו", זעם אחד מבני משפחתו של גינדי, "איפה האנושיות? הרגישות? רצינו להיות איתו ולחזק אותו מבחינה נפשית, אבל הסוהרים אסרו עלינו להתקרב אליו".

פרקליטתו של גינדי, עו"ד חן מאירי, פנתה לפני כמה ימים לוועדת השחרורים של שירותי בתי הסוהר בדרישה לשחרר את גינדי ממאסרו כדי לאפשר לו לקבל טיפול מציל חיים, ולדבריה החזרתו לכלא תהיה בגדר גזר דין מוות עבורו.

הפרקליטות הסכימה לשחרור זמני של גינדי למשך חודשיים שבמהלכם הוא אמור לעבור טיפולים כימותרפיים רבים, וגם חברי ועדת השחרורים נעתרו לבקשתה של עו"ד מאירי ושחררה את גינדי ל-60 יום מהכלא. "הייתה פה שורה של מחדלים חמורים באופן הטיפול במרשי ואני דורשת משב"ס להקים ועדת בדיקה כדי למנוע הישנות מקרים כאלה בעתיד", אומרת עו"ד מאירי בשיחה עם mako.

 עו"ד חן מאירי (צילום: גליה פלד)
עו"ד חן מאירי | צילום: גליה פלד

"הבן שלי לא היה צריך להגיע למצב כזה. חובתו של שב"ס לדאוג לבריאותו, לביטחונו ולשלומו של האסיר, ובמקרה של הבן שלי הם נכשלו כישלון חרוץ", אומר בכאב האב יעקב. "הם קיבלו ילד בריא והחזירו אותו מלא בצינורות בכל הגוף. הוא ירד יותר מעשרים ק"ג, שוקל פחות מ-40 ק"ג ואנחנו מתפללים מדי יום שיישאר בחיים".

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "האסיר היה בטיפול ומעקב רפואי תדיר, נבדק וטופל על ידי הצוות הרפואי של בית הסוהר. כמו כן הוא נבדק על ידי רופא מומחה ומכון הדמייה בקהילה וטופל בהתאם לחוות הדעת הרפואיות שהתקבלו לגביו. מעבר לכך אנו מנועים מלפרט מטעמים של חסיון רפואי וצנעת הפרט".