העבריין שלום אביטן מבני ברק נעצר בשבוע שעבר בבית מלון במלזיה כשברשותו שישה אקדחים. על פי החשד, אביטן תכנן לרצוח את ראש ארגון הפשע ערן חייא. כעת יצטרך העבריין מישראל לשרוד את התנאים הקשים של בתי הכלא במדינה, שנחשבים לגרועים בעולם. 

"אני יכול להגיד שמחכה לו  גיהינום של ממש. בתי הכלא באסיה, בעיקר בתאילנד, הפיליפינים, הודו, אינדונזיה ואיחוד האמירויות הם מהגרועים שיש. בתי הכלא והמעצר במלזיה הרבה יותר גרועים מהם", מתאר בשיחה עם mako ל', עורך דין המתמחה בטיפול בעצורים ברחבי העולם. "האסירים והעצורים מוחזקים בתנאים תת-אנושיים. לפעמים ללא מזרן ושמיכה. אוכל ומים ניתנים בכמויות קטנות מאוד. יש אסירים שמיואשים מהתנאים ומתאבדים. אם אתה ישראלי אז בכלל החיים שלך בסכנה ממשית, בגלל שזו מדינה מוסלמית ששונאת את ישראל".

לדברי עורך הדין, לקוח שייצג לאחר שנעצר במלזיה בחשד לתקיפה, נאלץ לשלם עשרות אלפי דולרים כשוחד לקצינים וסוהרים בכלא המרכזי במדינה כדי שיוכל לקנות מיטה, מזרן, אוכל, שמיכה, או אפילו טלפון סלולרי כדי להיות בקשר עם בני משפחתו. "בבית כלא במלזיה הכול עובד על שוחד בדומה לתאילנד", אומר עורך הדין. "בלי כסף אתה נחשב לאדם מת, אין לך סיכוי לשרוד. בתי הכלא בארץ הם גן עדן לעומת מלזיה".

קואלה לומפור מלזיה (צילום: Patrick Foto, shutterstock)
קואלה לומפור, מלזיה | צילום: Patrick Foto, shutterstock

"המזל הגדול שהמשפחה של אותו עצור שייצגתי הגיעה למלזיה ותמכה בו כלכלית יחד עם נציג השגרירות של אותה מדינה. עזרתי למשפחה לשכור עורכי דין מקומיים שניהלו יחד איתי את התיק ובסוף עם הרבה מזל הצלחנו לשחרר אותו מהתיק ומישיבה של שנים בכלא. בגדול כסף קונה שם הכל", הסביר עורך הדין.

לאביטן, עבריין המזוהה עם ארגון הפשע של האחים מוסלי, לא חסר כסף. הוא נחשב לעבריין מבוסס מאוד שהתגורר עד לאחרונה בבניין במגדל יוקרה במתחם בבלי ונהג בג'יפ יוקרתי. העובדה שהוא נעצר כשברשותו דרכון צרפתי סייעה לו מול הרשויות במלזיה.

"אם יתברר שהגרסה שלו נכונה אז ייתכן מאוד והוא ייצא בעונש קל יחסית של החזקת נשק, אבל הם יינעלו עליו שהוא סוכן מוסד הוא יבלה שנים ארוכות בכלא ואני מתפלל בשבילו שישרוד", הסביר ל', "למזלו הוא אזרח צרפתי מה שיכול לסייע לו מבחינה קבלת סיוע משפטי וביקורים, אבל הוא צריך להתכונן  מנטליתלכך שהוא יישאר בכלא לתקופה ארוכה".

נכון לעכשיו גורמים המקורבים למשפחתו של אביטן וחבריו הקרובים מנסים לשכור עבור עורכי דין מקומיים כדי שיסייעו לו לקבל ייצוג משפטי על מנת להתמודד עם החשדות החמורים כלפיו.

"אני יודע שבני המשפחה בקשר עם נציגי השגרירות הצרפתית בישראל. הם קיבלו את הבשורה בצורה קשה מאוד. בכל זאת בית כלא במלזיה זה לא בית כלא בישראל או במדינה אירופאית מתוקנת. זה עולם שלישי, שבו חיי אדם עבורם שווים פחות מקליפת בצל וגם אין יחסים דיפלומטיים", סיפר גורם  משפטי המקורב לחבריו של אביטן. "אנחנו מתפללים לטוב ומקווים של הפרשה הזו היא אי הבנה אחת גדולה ושהוא ישתחרר בקרוב".