המבטא הסקוטי של הבחור בן ה-22 לא מסגיר את המוצא שלו, אבל השם כבר זורק לאזור הגיאוגרפי הנכון: דר. נועם דר. המתאבק הישראלי הראשון ב-WWE, ארגון ההיאבקות הבידורית הגדול בעולם.

נועם נולד בתל אביב, וכשהיה בן חמש היגרה משפחתו בסקוטלנד. בראיון שהעניק לאחרונה ל-Jewish Journal סיפר שכילד ישראלי הוא לא נחשף להיאבקות, "ולמעשה הכרתי את הענף מאוחר יותר, בגיל 11. כשהייתי בן 14 התחלתי להתאמן בהיאבקות בעצמי באקדמיית PBW בסקוטלנד".

את הופעת הבכורה שלו בזירה רשם נועם בסך הכל שנה לאחר שהחל להתאמן, כשהיה בן 15. הוא הרשים מאוד את הצופים והחל לבנות לעצמו שם בסצנת ההיאבקות הסקוטית.

בשנים האחרונות נחשב נועם לאחד המתאבקים החמים בסצנת הרסלינג העצמאית ברחבי העולם. בקרבות שלו בארגונים בסקוטלנד, אנגליה ויפן הוא הפגין היאבקות טכנית מעולה לצד כישורי אקרובטיקה נדירים, ועל הדרך סומן כאחד המתאבקים הנאים בסבב – תואר שלא עוזר בזירה, אבל לא מזיק בחיים.

בספטמבר 2013 הגיע נועם לארץ כדי להעביר מחנה אימונים למתאבקים ישראלים, וכן לילדים ובני נוער שרק לומדים את המהלכים הראשונים שלהם בזירה. הוא הפתיע את התלמידים בעברית לא רעה בכלל והותיר רושם של מקצוען שמוכן להקדיש מזמנו לכל אחד שרוצה ללמוד. נועם הסכים גם לעלות לקרב מול אחד המתאבקים, אבל בשל פציעה בכתף החליט בעצה אחת עם המארגנים לדחות את הקרב למועד אחר כדי לאפשר לו החלמה מהירה ומלאה. אחרי הכל, הוא סימן מטרה שדרשה ממנו להיות במיטבו: להגיע ל-WWE.

נועם דר (צילום: ברט הדלי)
בעל כישורי אקרובטיקה נדירים | צילום: ברט הדלי

"לא טיפוס של עודף ביטחון עצמי"

לפני כמה חודשים הכריז ה-WWE על מהפכה - לראשונה בתולדות הארגון תינתן במה למתאבקים צעירים במשקל קל (עד 90 ק"ג) בטורניר Cruiserweight Classic. החברה שבנתה את שמה על ענקים כמו האלק הוגאן, אנדריי הענק, יוקוזונה ונפילים נוספים בגובה 2 מ' ובמשקל של 120 ק"ג נותנת פתאום צ'אנס גם לחבר'ה קטנים יותר שנלחמו שנים על גבי שנים כדי לקבל הכרה למרות קומתם ומשקלם.

כשהכריזו שנועם דר יהיה אחד המשתתפים בטורניר, קהילת ההיאבקות בישראל צהלה ושמחה. בניגוד למדינות אחרת, ההיאבקות בישראל מעולם לא הפכה לחלק מהזרם המרכזי של עולם הספורט; התחושה בקרב אוהדי הענף בארץ היא שההתברגות של נועם ב-WWE היא הזדמנות נהדרת לשדרג את תדמית הרסלינג בארץ, לדחוף אותו מהשוליים למרכז ולגרום למעריצים ללכת בראש מעט יותר זקוף.

בראיון ל-Jewish Journal הביע נועם תקוות דומות בעצמו: "אני מכיר כמה חבר'ה ישראלים שמתחרים, ואני חושב שסצנת הרסלינג בישראל במצב סביר. אני מקווה שהיא תמשיך לגדול. בסך הכל יש שם אנשים טובים שנמצאים כולם על אותו דף: הם מקווים ליצור בישראל סצנת היאבקות עצמאית חזקה".   

בנוגע לשאיפות האישיות, נועם הקפיד לא לפזר הצהרות מפוצצות מדי. בתשובה לשאלה עד לאן הוא חושב שיוכל להגיע ב-WWE הוא השיב: "בכנות, אני לא יודע. אני לא טיפוס של עודף ביטחון עצמי, אבל אני מאמין בלהמשיך לעבוד קשה ולהיות עקבי. אני מרגיש שיש לי הרבה זמן, הרבה שנים להתפתח ולשגשג כספורטאי וכפרפורמר. אני רק מקווה שאוכל לעשות  את זה במסגרת ה-WWE".  

ובהחלט יש לו מה למכור שם, כמו שאפשר היה להתרשם מהקרב שלו

מול אחד הכוכבים הגדולים כיום ב-WWE - איי. ג'יי סטיילס.  

"חש גאווה אינסופית"

נועם הוא אחד מ-32 מתאבקים מכל רחבי העולם שמתחרים בCruiserweight Classic-. בסיבוב הראשון הוא גבר על גורב סיהרה, מתאבק הודי, ולמעשה השיג ניצחון בכורה תחת המטריה של ה-WWE. הקרב שלו בשלב הטופ-16, נגד הו הו לון, נערך אמש (חמישי). נועם ניצח ועלה לרבע הגמר שייערך ב-26 באוגוסט.

בCruiserweight Classic- אפשר לצפות ב-WWE Network (www.wwe.com, זמינה גם בישראל ב-9.99 דולר לחודש). המעריצים בישראל כבר עוקבים בדריכות אחר הקריירה המקצוענית של נועם, ונראה שהוא מאוד מודע לכך. 

השבוע שאלנו את נועם איך זה להיות הישראלי הראשון ב-WWE ולהגשים חלומם של מיליונים ברחבי העולם ומאות אלפים בישראל. זאת הייתה תשובתו: "קשה לי לתאר במילים את ההזדמנות שניתנה לי להופיע ב-WWE בגיל כל כך צעיר. הידיעה שאני הישראלי הראשון שהצליח להגיע ל-WWE גורמת לי לחוש גאווה אינסופית. אני אסיר תודה ויחד עם זאת חש אחריות רבה כמי שמייצג את שתי המדינות שלי - ישראל וסקוטלנד - ואעשה זאת בצורה הטובה ביותר".

גם ב-WWE מודעים לכך שנועם עשה היסטוריה ישראלית. באתר הרשמי של הארגון נערך איתו ראיון תחת הכותרת "המתחרה הישראלי הראשון", והוא סיפר שם על הרגע שבו נודע לו הדבר: "נתקלתי במקרה בציוץ בטוויטר על כך שאני הישראלי הראשון במופע של ה-WWE, ומבחינתי זה פשטו מעיף את המוח. אני מבין למה לא היו כאן ישראלים לפניי, כי אין בישראל סצנת רסלינג בולטת, אבל להיות מסוגל להגיד את זה על עצמי - זה פשוט פנטסטי. אני יודע שהרבה אנשים בבית תומכים בי".

מעריצי ההיאבקות הבידורית בישראל יכולים רק לקנא בארה"ב, קנדה, יפן ומדינות אירופאיות שבהן תפס הרסלינג אחיזה קבועה בקרב צופים וספורטאים. אולי כל מה שאנחנו זקוקים לו הוא באמת סופרסטאר ראשון בזירה – והנה עוד סיבה טובה להחזיק אצבעות לנועם דר.

 

נועם דר (צילום: ברט הדלי)
מקווה שסצנת הרסלינג בישראל תמשיך לגדול | צילום: ברט הדלי

נועם דר מקווה לפתח את סצנת ההיאבקות בישראל ומעוניין לערוך כאן מחנה אימונים. המעוניינים יכולים לשלוח מייל ל-gery.roif@gmail.com

 

היאבקות בישראל: עבר, הווה, עתיד?

רפאל הלפרין – כן, ההוא מ"אופטיקה הלפרין" - היה חלוץ ההיאבקות בישראל. כתושב ארה"ב בשנות ה-50 הוא התברג לסצנת ההיאבקות המקומית, בעיקר באזור ניו יורק (הלפרין התאבק בארגון שקדם ל-WWE, שנקרא Capitol Wrestling, בבעלותו של וינס מקמהון האב).

הלפרין ניסה לייבא את ההיאבקות לארץ, אלא שבישראל לא הכירו את הרעיון של קרב מבוים. ב-1967, כשעלה לזירה עם "ירדני" שלמעשה היה חבר ערבי מיפו, הוא הואשם בהונאת הציבור ואף נשלח למעצר.

בעקבות הפופולריות שמשפחת ואן אריק זכתה לה בארץ בשנות ה-80, רבים ניסו לארגן בארץ תחרויות דומות – זכור במיוחד בדרי עזרא ממושב גבעתי – אבל רק ב-2001 קם ארגון ההיאבקות הישראלי הראשון, IPWA. בשנת 2005 הפיק הארגון בשיתוף ערוץ "ביפ" את תכנית ההיאבקות הראשונה בישראל, "מכת מדינה". כיום יש כבר ממשיכים לארגון הראשון ההוא והם עושים עבודה לא רעה בכלל.

בשנים האחרונות ניסו לא מעט ישראלים להגיע ל-WWE. סער בוקשטיין היה הישראלי הראשון שזכה לקבל חוזה פיתוח בארגון, ואף זכה להתחרות עם רומן ריינס וסת' רולינס. שרון פלטי נסע פעמיים להיבחן מול סוכני ה-WWE וכמוהו גם עידן דגן. מתאבקים אחרים בחרו בדרך עצמאית: תומר "שלום" סידי מבת ים מצליח מאוד בקנדה, והאקם וואקור מטייבה מצליח בגרמניה וכל רחבי אירופה. ליאור ברוקס מנתניה ערך קרבות ברוסיה ובאירופה וכעת מנסה את מזלו בקליפורניה, ו"הוואי" אלן רצם ו"ג'מפינג לי" (שם הבמה של ליאור אלזעם) מופיעים מדי פעם בניו יורק ובלוס אנג'לס.

מי יהיה הישראלי השני ב-WWE? אתם יודעים למי ניתנה הנבואה, אבל דין לן הצעיר שרק השתחרר משירות צבאי נסע להתאמן בלוס אנג'לס ומקווה להגשים יום אחד את החלום הגדול וללכת בעקבות נועם דר.