זוג במיטה 2 - וידוי (צילום: istockphoto)
רגע לאן את הולכת? כולה שאלתי למה לא הורדת שערות בידיים | צילום: istockphoto

אז נכון, חג האהבה זה בשביל בחורות, ולנטיינז הוא קונספירציה של חברות שוקולד שנועדה לסחוט ממך כסף ובכלל, אתה מעדיף לשבת עם החברים על בירה במקום כל שיט הרומנטי הזה של ה-14 לפברואר.

ובכל זאת, אם זו ממש לא הפעם הראשונה שעשית אהבה עם ג'נה ג'יימסון מול המסך ב'ולנטייז דיי', אולי הגיע הזמן שתראה לאיזו קבוצת בודדים אתה שייך, ומה אתה יכול לעשות כדי שבשנה הבאה חברה שלך לא תהיה עשויה מפיקסלים.

הפרפקציוניסט

"אם היא לא מושלמת, אין טעם להמשיך בקשר, כיוון שהוא לעולם לא יעמוד בציפיות"

זה לא שאתה דורש יותר מדי מהבחורה שאתה יוצא איתה, רק ביקשת שלא יהיו לה פגמים. אם כבר יצא לך לזרוק בחורה בגלל צחוק מעצבן (אותך) או שהיא אוכלת את האפונים שלה אחד אחד, כנראה שאתה סובל מפרפקציוניזם קשה א-לה ג'רי סיינפלד. יש לנו המון הסברים לשאלה למה אתה צריך להוריד את רף הציפיות שלך, אבל אמרה עממית עתיקה אחת יכולה להסביר את זה הרבה יותר טוב: "מי שממיין לא מז..."

"הפרפקציוניסט הוא הטיפוס שמחפש את השלמות, והוא נוטה לפרק מערכות יחסים על הדברים הקטנים ביותר", מסביר במילים קצת יותר יפות הפסיכולוג ד"ר אוהד הרשקוביץ, יו"ר פורום CBT. "הפרפקציוניסט אף פעם לא מרגיש שלם בתוך הקשר, והוא תמיד ממשיך לחפש ולראות האם הוא מפספס משהו טוב ומוצלח יותר. יש לו דרישות גבוהות מעצמו ומבת הזוג, וסבלנות אפסית לכל התנהלות, ביטוי או מראה שלא תואמים את הציפיות שלו. הפרפקציוניסט נוטה לפעמים להתעלם ממה שבת הזוג רוצה לטובת מה שנראה לו נכון, למרות שמבחינתו היא אמורה כל הזמן להיות רגישה לצרכים שלו וקשובה לו". בקיצור, תתפשר חביבי. כולנו עושים את זה, גם אתה יכול.

הנרקיסיסט

"אני משקיע המון בקשר, כדי שהיא תמשיך להעריץ אותי ולא תראה את חוסר הביטחון שלי"

משהו שאת רוצה להגיד לי? (צילום: ProjectB, Istock)
אה, נכון, גם את פה. קטעים | צילום: ProjectB, Istock

אתה לא צריך להסתובב כל היום מול המראה ולנסות לשחק דמקה על הקוביות כדי להיחשב לנרקיסיסט, האמת שהאבחנה הפסיכולוגית לאישיות נרקיסיסטית הרבה פחות סקסית ממה שאתה יכול לחשוב. אם אתה בטוח שאתה מצליח לרמות את כולם אבל בסוף תמיד איכשהו מוצא את עצמך שוב מבלה ערב עם ג'נה – אולי התכסיסים שלך יותר שקופים ממה שאתה חושב.

"בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית נראים בתחילת הקשר כבן הזוג המושלם", שופך אור על הנושא ד"ר הרשקוביץ. "הם מציגים עצמם כמוצלחים, מקבלים מהסביבה שלהם הערכה, מבטיחים הבטחות רומנטיות גדולות לגבי המשך הקשר ומביעים קנאה, המתפרשת לא פעם כמחמיאה מצד בני הזוג. כאשר עננת ההתאהבות חולפת, בני הזוג מגלים כי הקנאה הופכת למרכיב מרכזי בקשר וכוללת ביקורת על לבוש והתנהגות, הגבלות על מפגשים עם אנשים מסוימים, תחקורים ותשאולים מאסיביים וחוסר במרחב". הבנת? אז תתחיל לאהוב גם אחרים, אותה נניח, ויהיה בסדר.

בעל הפרעת אישיות גבולית

" החיים הם שחור לבן – אם לא הכול מושלם, אז הכול נורא, ואם לא תהיי שלי, לא תהיי של אף אחד אחר"

גבר על הרצפה מתחנן בפני בחורה (צילום: istockphoto)
בבקשה אל תלכי לאמא שלך, היא תגיד לך שאני סובל מחרדת נטישה ואז את תעזבי אותי | צילום: istockphoto

יש גברים שמשנים את מצב הרוח שלהם יותר מהר מבחורה במחזור – אתה כמובן לא כזה, אבל אם כבר מצאת את עצמך מתחיל דייט עם פרפרים וקופידונים מעופפים, ממשיך אותו בריב קולני ונועל במייק-אפ סקס – כנראה שאתה חי על רכבת הרים שנקראת אישיות גבולית.

ד"ר הרשקוביץ מסביר את זה קצת יותר טוב: "כאשר הקשר מתקדם לשביעות רצונם, בעלי הפרעת אישיות גבולית נוטים להתייחס לבן הזוג בצורה מעריצה ומעניקים לו תשומת לב רבה. לעומת זאת, כאשר הקשר או בן הזוג אינם עומדים בציפיות, הביטחון העצמי שלהם נפגע והם מבטאים את הפגיעה באמצעות תקיפת האחר מילולית או פיזית, התעללות רגשית בבן הזוג, או באמצעות איומים על חיי האחר או עצמם. משום שהם נוטים להתייחס לערך העצמי שלהם כנגזרת של הקשר, הפחד מחרדת הנטישה גורם להם להשאיר את בני הזוג בקשר באמצעות הצהרות קשות כגון 'אני אתאבד אם תעזוב'". זה לא נשמע טוב בכלל. אנחנו היינו הולכים לבדוק את זה במקומך.

האובססיבי על האקסית

"למה את לא יכולה להיות קצת יותר כמוה?"

אישה סוטרת לגבר (צילום: Sergey Peterman, Istock)
לא. רוצה. לשמוע. יותר. על. דפנה | צילום: Sergey Peterman, Istock

לחוות קשיים אחרי פרידה מהחברה זה עניין טבעי, ומי מאיתנו לא הציץ לאקסית בפייסבוק כדי לגלות מה (ובעיקר מי) היא עושה עכשיו. אבל אם עברו שנתיים ואתה עדיין מכיר בעל פה כל תמונה מאלבום "אילתתתתתתתתת!!!1", אז כנראה שאתה קצת הרבה אובססיבי כלפי האקסית שלך.

"גברים שאובססיביים על האקסית שלהם, סובלים למעשה משילוב בין בטחון עצמי נמוך לקשיי התמודדות עם הרגש", מסביר הדוקטור. "בעלי האובססיה לאקסית מכשילים כל סיכוי למערכת יחסים אחרת. הם עושים אידיאליזציה לקשר, כי הוא היה טוב בהשוואה לקשר אחר, כי הם הרגישו משהו חזק יותר מבקשרים אחרים, או כי בת הזוג דחתה אותם והם מתקשים להתגבר על הדחייה, הם מנסים לתקן את המצב על ידי ניסיונות לחזור אליה. כל בחורה אחרת היא מעבירת זמן, או שמשווים אותה לאקסית המיתולוגית והיתרונות שלה לא נראים בפני עצמה, מבחן שהיא כמעט תמיד תכשל בו". הפתרון? להגר לנמיביה. או פשוט לשכוח מהאקסית.

ההימנעותי

"למה להיפתח אליה אם זה בכל מקרה ייגמר מתישהו?"

גבר ואישה בדייט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
באתי להגיד לך שאת ממש חמודה, אבל שהחלטתי לא להתחיל איתך כדי להימנע מאכזבה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אתה מצליח בקריירה, יש לך מלא חברים ופנטהאוס במרכז תל אביב אבל בחורה – יוק. יכול להיות שזה פשוט כי אתה לא מנסה?

"האנשים המוצלחים ביותר יכולים למצוא את עצמם רווקים בודדים במשך המון שנים, רק משום שיש להם דפוס הימנעותי שמפריע להם להתחיל עם נשים ולהתמודד עם מערכות יחסים. כשהטיפוס ההימנעותי נכנס למערכות יחסים, הוא נמנע מלחשוף את עצמו, את רגשותיו ואת דעתו". היינו אומרים לך פשוט לקפוץ למים, אבל אם אתה כאן כנראה שזה לא כל כך פשוט. אז אם נגיד לך שוב שזה דווקא כן פשוט, זה יעזור?

החרדתי

"אני אעשה טעות נוראית שתהרוס את הכול, איך היא יכולה בכלל לאהוב אותי?"

מפחד בטיסה
תירגע, היא רק הלכה לשירותים

אם אתה חרדתי, כנראה שלא קל לנהל איתך זוגיות. אתה בטוח שההורים שלה לא יאהבו אותך, ולכן אתם כבר כמה חודשים יחד בלי שראית אותם. אתה חושש מלהתחייב ובגלל זה לא עובר לגור עם החברה, ואם היא מחכה לטבעת היא יכולה להיות בטוחה שהיא תקבל אותה, ממש בקרוב, יחד עם המשיח.

"החיים עם בן זוג חרדתי אינם קלים", אומר הדוקטור את שידענו, "משום שהוא מביא איתו את כל המתח והחרדה אל מערכת היחסים, ויוצר מערכת יחסים שבה בני הזוג הולכים על ביצים. כל שאיפה לשינוי מוציאה את הקשר ואת בן הזוג החרדתי מאיזון, ומנגד כשהקשר תקוע, בני הזוג שאינם חרדתיים נוטים לחתוך עניינים. הם מתקשים להתחייב להחלטה אחת, והפחד מדחייה, מטעות קטסטרופלית, מהתחייבות להחלטה ולהצטער עליה מקשים עליהם למצוא זוגיות". עכשיו אל תפחד, ולך תתחיל עם החמודה ההיא שיושבת לבד ליד הבר.

>> מפורסמות נותנות לכם טיפים לשיפור הסקס