6 בספטמבר 2015. איצטדיון קרדיף בוויילס. שעת ערב קרירה. נבחרת ישראל בכדורגל מתארחת בוויילס, במסגרת מוקדמות משחקי היורו. משחק קריטי ביותר לנבחרת, שאמורה לחרוץ את גורלה: האם תעפיל לפלייאוף העלייה למשחקי יורו 2016 בצרפת? דקה לסיום המשחק, השופט פסק בעיטת עונשין לוויילס, מרחק של כ-18 מטר מהשער הישראלי. גארת' בייל ניגש לבעיטה, אומד את המרחק שלו מהחומה של השחקנים בכחול-לבן, שנראים די לחוצים. לפתע ניגש חלוץ הנבחרת, טל בן חיים, משגר את זרועותיו לעבר הכדור בתנועת כישוף ולוחש כמה דברים. לכאורה, מעשה הזוי משהו, מעין כישוף לא ברור. כמה שניות לאחר מכן, בייל בועט את הכדור הרחק מעל השער הישראלי. הכישוף הצליח. בן חיים צוהל משמחה. טקס הכישוף- וודו, שנקלט במצלמות הטלוויזיה, זכה לכותרות רבות בכלי תקשורת בארץ וברחבי יבשת אירופה. אפילו במצרים השכנה הוא קיבל כותרת במדורי הספורט: 'מכשף ישראלי מנע מבייל לכבוש'. "ידעתי שהוא יחטיא, אני שמח שהכישוף הצליח", אמר בן חיים, שלא הכחיש שמדובר בכישוף.

מתברר ששחקני הכדורגל בישראל ואלה שמשחקנים בחו"ל, מאמינים באמונות טפלות, המהווים חלק בלתי נפרד מאורח חייהם. זה לא משהו חדש, אבל עם השנים הם רק הולכים ומשכללים אותן, עד לרמה שלעיתים נראית על גבול האבסורד, אבל מה לא עושים כדי לשבש לקבוצה היריבה את המשחק ולגרום לה להפסיד. כל האמצעים כשרים, כי המטרה מקדשת אותן. חלק מהשחקנים התקרבו לדת, על סף החזרה בתשובה, נוהגים להתייעץ עם רבנים אחרים. הם הגיעו מבתים מסורתיים ומשחקים כשעל גופם ציצית קטנה.

טל בן חיים מפריע לגארת' בייל בסגנון של השכונה. עבד לו :)

‎Posted by ‎ערוץ הספורט‎ on‎ ראשון 6 ספטמבר 2015

"מהמחזור הראשון הכיפה בגרב"

קחו למשל, קבוצות כדורגל שנקלעו לעונה גרועה ומדשדשות בתחתית הטבלה ומרחפת עליהן הסכנה לירידה לליגה נמוכה יותר. או שחקני כדורגל  שהיו כוכבים בעבר, אך כיום מתקשים לשחזר את יכולתם ומעמדם נפגע. אלה מחפשים כל דרך להיאחז בה, אפילו ההזויה ביותר, כדי לשפר את מצבם ולחזור למסלול הניצחונות וההצלחות. ביניהן תקיעת שופר בחדר הלבשה, החלפת מזוזות, פיזור מלח על קו השער, שום בנעליים, שחיטת כבשים להסרת המזל הרע, תקיעת שופר, חוטים אדומים שקיבלו ברכת רב וכל זה במטרה להסיר מעליהם את העין הרע או האנרגיות השליליות, שחדרו לגופם וגרמו לירידה ביכולתם לנצח.

אחד השחקנים, שעורר סערה גדולה, הוא גיא דיין, קשרה המוכשר של קבוצת הפועל עכו, המשחקת בליגת העל. לפני כמה שבועות, דיין כבש שער מדהים ממרחק וכמה שניות לאחר מכן, שלף כיפה מהגרב ושם על ראשו. זו לא הייתה הפעם הראשונה שלו. גם בעת ששיחק בהפועל פתח תקווה, שמשחקת כיום בליגה לאומית, הטקס הזה חזר על עצמו בכל פעם שכבש שער גורלי. האתרים החרדים התמוגגו מנחת והעניקו לו כותרות גדולות. ההתאחדות לכדורגל קצת פחות ואפילו היו דיבורים שהוא יחטוף על כך כרטיס צהוב, בטענה שיש חשש שמדובר בפרובוקציה.

"זה משהו כללי זה כמו אינסטינקט  שעלה לי בראש ואמרתי שאני אעשה את זה... זה היה להגיד תודה רבה ולא צריך כפרה. כפרה עושים ביום כיפור. התייעצתי עם הרב שלי. בבית שאן, איפה שאני גר", הסביר דיין, בראיון לכתב הספורט של הארץ, עירד צפריר. "את האמת, מהמחזור הראשון הכיפה בגרב... אם יהיה גול, אני מוכן לקבל צהוב". והוא לא היחיד. היו שחקנים, שלאחר גול, כיסו את הפנים ואמרו 'שמע ישראל' כאות תודה לבורא עולם. בעבר הלא רחוק, כוכב הפועל תל אביב לשעבר וכיום חלוץ בית"ר ירושלים, איתי שכטר, נהג לא פעם לשלוף כיפה בכל פעם שכבש שער. כוכב הפועל באר שבע, מאור בוזגלו, נוהג לפני העלייה למגרש להתפלל שמע ישראל וגם לאחר כיבוש שער.

גיא דיין. חזר לליגת העל (צילום: ספורט 5)
מוכן לקבל צהוב. גיא דיין | צילום: ספורט 5

הכל קורה מחוסר בטחון

אב בית הדין הרבני בירושלים, הרב אליהו אברז'ל שהוציא עשרות ספרי הלכה, שחלקם הסעירו את הציבור הישראלי ושהיה מועמד כמה פעמים למשרת הרב הספרדי לישראל,  טוען, כי כל האמונות הטפלות להסרת עין הרע וחוסר הצלחה, שווים כקליפת השום ואין בהם שום תועלת או ברכה. "זה הכול קשקוש. סרטים אדומים, חמסות, קמעות וכל מיני שטויות. מי שמאמין בעין הרע - עין הרע באה אליו. יש רבנים ואנשים שרלטנים, שמנצלים מצוקות של אנשים, כולל שחקני כדורגל ומוכרים להם דברים, שבינם לבין ההלכה אין ולו כלום", טוען הרב אברז'ל. "עבודה זרה לחלוטין. טוב יעשו שחקני כדורגל אם לא יעשו בכלל בשבתות ותראה איך חייהם ישתנו מהקצה לקצה. אני לא יודע מי הרב שמאשר להם דבר כזה, זה מבזה את הדת. אין בזה שום תועלת. אני לא הייתי מאשר דבר כזה. צריך לבדוק מי אותם רבנים, שנתנו היתר לדבר כזה".

כתב ספורט טוען, כי האמונות הטפלות באו לעולם הרבה בגלל חוסר הביטחון של שחקני הכדורגל שנואשים ולעיתים לא מאמינים ביכולתם המקצועית. "אני מכיר שחקנים שהלכו למכשפים ולכל מיני רבנים ורבניות, עברו טקסי שחור והסרת כישוף, מתוך אמונה ותקווה שזה יסייע להם להצליח. הם נאחזים בכל דבר כדי לשפר את יכולתם, לפעמים על גבול האבסורד, אבל מבחינתם אין להם מה להפסיד", טוען הכתב. "כשזה מצליח זה עוד יותר מחזק בהם את האמונה והם ממשיכים להאמין בזה".

משה ניר, כתב ספורט ותיק, שדרן כדורגל ומאמן ילדים, טוען כי האמונות הטפלות מחלחלות גם כיום, אפילו בילדים המשחקים כדורגל. "אני מאמין שכל האמונות הטפלות של הכדורגלנים נובעות, בין השאר, מעניין מיסטי-דתי ומחוסר ביטחון. הם מחפשים להיאחז בכל דבר שיגרום להם להצליח ולהרוויח כסף. בכל זאת, מדובר בקריירה קצרה יחסית. הם מחפשים כל הזמן חיזוקים פנימיים ורוחניים", טוען ניר. "האמונות הטפלות משתכללות כל הזמן. יש שחקנים שעולים לשחק עם תחתונים בצבע מסוים, מתוך אמונה שזה עוזר להם להצליח במגרש. אחרים משחקים עם שום או מלח בנעליים, כדי להסיר עין הרע, או אוכלים מאכל מסוים, או שותים משקה באופן קבוע לפני המשחק. יש שחקנים שנוהגים להיכנס למגרש בקפיצה ברגל ימין. אחרי תקופה מסוימת, האמונות מתחלפות במשהו אחר. זה סוג אופנה כזו שמתחלפת כל הזמן. אני מאמן כדורגל של ילדים בכיתה ב' ו-ג' וגם להם יש אמונות טפלות. הם לומדים מהשחקנים הבוגרים".

קיבצנו לכם את האמונות הטפלות הכי פופולאריות של שחקני הכדורגל בישראל:

 1. תחתונים קבועים: שחקנים נוהגים לעלות לשחק עם תחתונים זהים, בדרך כלל בצבע הקבוצה, מתוך אמונה שזה יביא להם מזל.

 2. לא מכבסים חולצות: יש שחקנים שמתעקשים שלא יכבסו להם את החולצות לאחר ניצחונות.

 3. שום בנעליים: סגולה להסרת עין הרע ולהצלחה במגרש.

 4. זריקת בלוקים של קרח לשער היריב: מדובר באמונה טפלה ישנה. חלוצים, שלא הצליחו לכבוש, מאמינים ששבירת בלוקים של קרח, ליד שער היריב, תסייע להם לשבור את המזל הרע ואת בצורת השערים שלהם ויחזיר אותם למסלול הכיבושים.

 5. פיזור מלח על קו השער: שוערים, שספגו שערים רבים מקבוצות יריבות, מפזרים מלח בכמויות גדולות על קו השער, בתקווה שהעין הרע שדבק בהם יוסר וחלוצי היריב לא יכבשו מולם.

 6. שלושה פרקי תהילים: קריאת שלושה פרקי תהילים: מ"א, כ' ו-כ"ד. מדובר בפרקים העוסקים ביציאה מצרה, בקשת עזרה, פרנסה והצלחה בחיים.

שיני שום (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
כאילו שזה לא מספיק מסריח - הוסיפו שום לנעליים | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

 7. מים קדושים על הרגליים: שחקנים נוסעים לקברי צדיקים, עם בקבוקי מים ומבקשים מרב שיברך אותם ואת המים. סמוך לתחילת המשחק, הם שופכים את המים על רגליהם, כהצלחה ומניעת פגיעה פיזית ברגליהם במהלך המשחק.

 8. קמע מהרב: רבנים מעניקים קמעות לשחקנים, שעליהם רשומים שמות המלאכים, כדי לשמור עליהם מכל רע ולסייע להם להצליח על המגרש.

 9. עראק על המצח ועל הרגליים: עראק של הבבא סאלי, שנקנה מחלקת הקבר בנתיבות, משמש סגולה לשחקנים, שהיו פצועים ורוצים להבריא ולחזור במהרה למגרשים.

 10. השתטחות על קברי צדיקים ותפילה: הקברים הכי מבוקשים על ידי שחקנים הם קבר רבי שמעון בר יוחאי בצפת, רבי מאיר בעל הנס בטבריה ושל רבי ישראל אבוחצירא- 'הבבא סאלי', בנתיבות. סגולה למניעת הדרדרות מצב השחקנים, שקבוצתם ביכולת ירודה.

 11. החלפת מזוזות בחדר הלבשה: ההנחה בקרב הכדורגלנים היא, שכישלונות במשחקים נובעת מחשש שהמזוזות בחדר ההלבשה פסולות ולא תקינות, לכן מביאים רב שיחליף את המזוזות ויברך את השחקנים.

 12. טבילה במקווה של האר"י הקדוש: טבילה במקווה האר"'י הקדוש בצפת נובעת מאמונה, שהדבר יחדיר בהם אנרגיות חזקות ורוחניות, שיחזקו אותם מבחינה פזית ונפשית על המגרש.

"פגע בתדמית הממשלה". בן דהן (צילום: דוברת מ.א שומרון)
תעשה לי מזוזה! | צילום: דוברת מ.א שומרון

 13. ברכות מרבנים ומקובלים: כדורגלנים מאמינים שאם זה לא יועיל, זה בטח לא יזיק ולרוב מסכימים ללכת לרבנים ומקובלים, כדי לזכות בברכה להצלחה.

 14. תקיעות שופר וטיהור חדר הלבשה מאנרגיות שליליות: נועדה להחדיר בשחקנים רוח קרב חדשה ואנרגיות קרביות, שיסייעו להם על המגרש.

 15. טקסי שחור וכישוף: שחקנים מעדיפים לא פעם ללכת לרבנים, או למכשפים, המתמחים בהסרת שחור ועין הרע, כדי לצאת לדרך חדשה שתסייע להם להצליח.

 16. סרט אדום ביד שמאל: המטרה להסיר עין הרע ולמנוע רכילות זולה, שתפגע בשחקן.

 17. קריאת שמע ישראל, תפילה לשמיים: לפני משחק יש שחקנים שנוהגים לקרוא שמע ישראל וגם לאחר כיבוש שער וניצחון. חיזוק מנטלי בעיקר ורוחני. שחקנים אחרים מסתכלים על השמיים ושולחים בקשה.

 18. נשיקה לכדור ומלמול ברכה, לפני בעיטת פנדל: השחקן הבועט מאמין שזה יעזור לו לכבוש את השער. יש שחקנים הממלמלים את שמו של בורא עולם כדי שיסייע להם בבעיטה.

איתי שכטר וערן זהבי בהפועל תל אביב (צילום: AP)
שם כיפה אחרי גול. איתי שכטר | צילום: AP

 19. כיפה על הראש: שחקנים חובשים כיפה על הראש, לאחר כיבוש השער, כאות הוקרה לקדוש ברוך הוא, שעזר להם במשימה.

 20. שחיטת כבשים ותרנגולות: מדובר במעין טקס כפרות, שמטרתו לגרום לשחקנים לבקש סליחה מאלוהים על מעשיהם ולצאת לדרך חדשה, שתביא להצלחתם על המגרש.

21. ציצית מתחת לחולצה: סגולה לשמירה על הגוף.

22. תפילה: תפילת ערבית או מנחה לפני המשחק.

*** בקבוצת בני יהודה תל אביב מליגת העל, לעומת זאת, פועל שנים רבות תרנגול, שהפך להיות קמע של השחקנים והאוהדים, שמתרוצץ לפני המשחק ולעיתים במהלכו, כדי להביא להצלחת הקבוצה.****