ב-6 לאוגוסט השנה יצא צוות מעצר שהורכב מהמשטרה החמושה והסקוטלנד יארד לבצע מעצר שגרתי של סוחר סמים בשם מארק דוגן - צעיר שחור בן 29. משהו השתבש מאוד במעצר הזה ודוגן מצא את מותו, כשלא ברור בכלל מי ירה ראשון ואם בכלל השתמש דוגן באקדח שנשא. מה שהחל כמחאה שקטה של בני משפחתו וחבריו של דוגן הפך מאוד מהר למהומות מהגדולות שידעה הממלכה המאוחדת. הדבר חשף את מבנה המשטרה שם ואולי בעצם מתכונת שאיננה מתאימה עוד לאופי הבריטי.

שוטרים צועדים ברחובות לונדון (צילום: Dan Istitene, GettyImages IL)
שוטרים צועדים ברחובות לונדון. לא מצוידים בנשק הנכון | צילום: Dan Istitene, GettyImages IL

המהומות הללו שפרצו בטוטנהאם, פרבר צפוני בלונדון, חשפו משטרה מסוג אחר, ובעיקר משטרה שפועלת תחת הגבלים שונים מאלה שאנחנו מכירים מישראל - דברים שנראים לשוטר הישראלי מאוד טריוויאליים, מצריכים בממלכה המאוחדת אישורים מהדרגים הגבוהים ביותר.

מצד שני, למרות התדמית האנגלית המאופקת, השוטרים הבריטים נחשבים לאלימים וקשוחים במיוחד, וישנן לא מעט חקירות בנושא, כשעיקר הטענות מגיעות משכונות המהגרים.

מאמינים בשיטור קהילתי

ברוב מדינות העולם כל שוטר חמוש באקדח צד. בחלק ממשטרות העולם, כולל ישראל, השוטרים חמושים גם ברובה סער שנמצא בניידת. בבריטניה, לעומת זאת, מרבית השוטרים הבריטים מסתובבים עם אלה קטנה בלבד. רק כאשר יש צורך לבצע מעצר מסוכן, כמו זה של דוגן, הבריטים שולחים את המשטרה החמושה - שוטרים חמושים באקדחים ורובי סער שנקראים לכל משימה בעלת סיכון גבוה.

מפגין מיידה בקבוקים לעבר שוטרים (צילום: Dan Istitene, GettyImages IL)
מפגין מיידה בקבוקים לעבר שוטרים במהלך המהומות בלונדון | צילום: Dan Istitene, GettyImages IL

הבריטים מאמינים בשוטר הקהילתי. כל שוטר אחראי על אזור משלו, שם הוא מסייר ומעורב בחיי הקהילה במסגרת פרויקטים שונים. בישראל למשל ישנו אגף שזו משימתו - אגף קהילה ומשטרה - אולם בשנים האחרונות ישנה קריאה גם אצלנו להפוך גם את משטרת ישראל לעירונית, כזו שתהיה מעורבת יותר בקהילה ותטפל בוונדליזם ושלל עברות קטנות שמפריעות לאזרח ובדרך כלל אינן מטופלות. כיום ישנו מש"ק שכונות שמבצע את העבודה בכדי לא להעמיס על שוטרי הסיור.

לא קל לפזר הפגנות בבריטניה

הפינוי בעמונה, 2006 (öéìåí: חדשות 2)
פרש משטרתי במהלך ההפגנה בעמונה. בריטים, תלמדו. זה עובד | öéìåí: חדשות 2

במחסני המשטרה הבריטית ניתן למצוא את האמצעים המתקדמים ביותר לפיזור הפגנות, הלך במשאיות נושאות תותחי מים, דרך אמצעים לפיזור גז מדמיע ועד לפצצות סירחון וכדורי גומי. אולם הבעיה, וזה הביקורת שנשמעת כיום ברחבי הממלכה, שלמשטרה אין יד חופשית לממש את האופציה ויש צורך לאישור ממשרד השר הממונה - נכון להיום ניתן אישור לכדורי גומי בלבד, וזאת רק אחרי שההמונים החריבו שכונות שלמות. מלבד זה לא נהוג להשתמש בפרשים, מלבד סיורים ברחובות, וזאת למרות שיעילות הפרשים המשטרתיים הוכחה במשטרות רבות בעולם כולל ישראל. בעמונה למשל 6 פרשים בלבד ריתקו המון של כמה מאות אנשים.

בכלל, היחס בישראל כלפי פיזור הפגנות הוא נוקשה הרבה יותר מזה שבבריטניה. אצלנו למשל תותחי מים נמצאים בכוננות עוד לפני האבן הראשונה, אבל אצל הבריטים לא ראינו טיפה אחת מושלכת לעבר המפגינים במהלך המהומות - וזה חבל, כי תותחי מים יכולים להבריח את ההמון מבלי לגרום לנזק, בעוד שכדורי הגומי יכולים לפגוע במקום הלא נכון ואף להרוג מפגין - מה שכמובן רק יגביר את האש.

השוטר הבריטי לא יכול לשלוף אקדח ולהגן על עצמו

הבדל נוסף בטיפול בהפגנות אלימות בין בריטניה לישראל הוא המוכנות להפגנות. ביומיים הראשונים של ההפגנות בלונדון עמדו השוטרים הבריטים לבושים במדי הרחוב שלהם בלבד; רק אחר כך ניתן היה לראות אותם ממוגנים. בישראל, לעומת זאת, ישנן יחידות מיוחדות המתמחות בפיזור הפגנות - היס"מ (יחידת סיור מיוחדת) והיסמ"ג (יחידת סיור מיוחדת של מג"ב), אותם אתם מכירים כשוטרים הלבושים בסרבל שחור שמסתיר מיגון מכף רגל ועד ראש. במקרה של יס"מ כל רכב מצויד בערכת פיזור מוכנה לפעולה מידית.

מפגין עומד מול שוטרים (צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL)
מפגין עומד מול שוטרים במהלך ההפגנות בלונדון | צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL

בכלל, מהתמונות שיוצאות במהלך המהומות בממלכה ניתן לראות שהשוטרים הבריטים מגיבים לפשיעה יותר מאשר מונעים אותה. נראה כי הטקטיקה של המשטרה בלונדון היא ריכוז כוח והסתערות, דבר שניתן לחסוך באמצעים מאוד פשוטים ונפוצים כמו תותח המים, גז מדמיע ועוד, מה גם שהצבת מרבית שוטרי הממלכה בלונדון אולי הורידה את הלהבות באזור זה - אך הקלה על הבוזזים בשאר הערים.

בסופו של דבר, הגישה הזהירה של משטרת בריטניה עלולה לבוא בעוכריהם. בישראל, שוטר שמרגיש סכנה לחייו יכול פשוט לשלוף אקדח ולהגן על עצמו; לשוטר הבריטי אין את האופציה הזאת. המפקד הישראלי גם לא צריך אישור משר בממשלה כדי להשתמש בצלפים ובאש חיה, בעוד ידיו של המפקד הבריטי כבולות, ועד שיגיע האישור המיוחל זה יכול להיות מאוחר מדי.

שידור חי של המתפרעים

למרות כל זאת, הצלחנו למצוא יתרון אחד משמעותי בטקטיקה של המשטרה הבריטית אל מול זאת הישראלית: הסקוטלנד יארד, והפיקוח המאסיבי על הרחובות. הבריטים גאים מאוד במשטרת הסקוטלנד יארד, משטרה אשר הייתה מקור ללא מעט סרטים בקולנוע ואשר תפקידה הוא לשמור על הביטחון והסדר הציבורי, כמו גם טיפול ממקוד בטרור וזיהוי פלילי. מרבית המעצרים הליליים של המתפרעים מתבצעים בזכות היארד, שאף פרסם תמונות של מתפרעים בטלוויזיה.

אבטחה במקומות הקדושים, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
שוטרי מג"ב בהפגנת הימין ביפו | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

וכאן טמון היתרון המשמעותי של הבריטים: ברחבי הממלכה פזורות אלפי מצלמות וידיאו שמשדרות בזמן אמת ומתעדות כל דבר שקורה ברחובות, ומפה לקח היארד את תמונות המבוקשים שפרסם. גם בישראל יש כוונה לצעוד בכיוון במסגרת פרויקט עיר ללא אלימות ולהציב אלפי מצלמות ברחבי הערים בארץ, אך בינתיים השוטרים נאלצים להסתמך על אמצעים אחרים ופחות מהירים משידור חי של המתפרעים.

>> החיסולים המפורסמים בעולם התחתון בישראל