AK-47 (צילום: Matt McClain, GettyImages IL)
בחול, במים, באיפה שתרצה: הקלצ'ניקוב עוצר רק כדי להחליף מחסנית | צילום: Matt McClain, GettyImages IL

אין כמעט גבר בעולם שלא ירה בכלי נשק בחייו, אם זה במסגרת צבאית, אזרחית או מקסימום במשחק יריות במחשב. זה טבוע בנו; נולדנו עם הצורך העז הזה לחורר דברים ולעשות הרבה רעש תוך כדי, והרובה עונה על שני הדברים - וגם משמש כסמל פאלי לגבריות כבר מאות שנים.

מתוך מאות סוגי רובים שפותחו לאורך השנים, יש כמה יוצאים מהכלל ששינו את מהלך ההיסטוריה והיו בני לוויה צמודים למאות אלפי חיילים במלחמות השונות ובפעולות מבצעיות. לפניך רשימה של שישה רובים כאלה, שנבחרו לפי עמידות, משקל, כמות כדורים בדקה והמהירות בה הם יוצאים מהקנה. הדרך הכי טובה להשוות ביניהם היא כמובן במטווח, אך מכיוון שישראל זה לא ארצות הברית ופה לא מוכרים כלי נשק בסופר-מרקט, תאלץ להסתפק בבחירה שלנו.

AK-47 (קלצ'ניקוב): לא עוצר

75 מליון קלצ'ים לא הולכים ברגל. כל חלק בכלי הנשק הזה בנוי למטרה אחת - לירות כמה שיותר כדורים בלי עצירות בדרך. ואם כבר עצרת, זה רק כדי להחליף מחסנית ולא בגלל שיש איזה גרגיר חול תקוע לך איפשהו, כי זה הכוח של כלי הנשק המדהים הזה: הוא פשוט לא עוצר.

מה שהופך את הקלצ' לאחד הרובים הכי מוכרים בעולם הוא שלא מדובר באיזו פיסת טכנולוגיה מסובכת ויקרה; זה כלי נשק קל לתפעול, זול לייצור וחסין כמעט לכל תוואי שטח.

קליבר : 7.62
קצב אש : 600 כדורים בדקה.
מהירות פליטה : 710 מטרים בשניה.
שנת ייצור: 1944
ארץ ייצור: ברית המועצות.
אתר רשמי

Lee-Enfield SMLE: קצב אש מהעתיד

רובה הלי אנפילד היה רובה הסער הכי טוב בעולם עד לאמצע המאה ה-20, הישג אליו הוא הגיע בעזרת אמינות אין קץ, דיוק מדהים וקצב אש רצחני. אחד היתרונות הגדולים שלו היו מחסניות בעלות 10 כדורים, מה שנתן לו קצב אש מדהים יחסית לאותה תקופה. בידי לוחם מאומן האנפילד היה מסוגל לירות 30 כדורים בדקה ולפגוע במטרות של עד 200 מטר, יכולת מדהימה שיכולה להתחרות בלא מעט רובים, גם מהתקופה המודרנית.

LEE-ENFIELD (צילום: Keystone Features, GettyImages IL)
פעם, אם היה לך לי-אנפילד, היית כמעט בלתי מנוצח | צילום: Keystone Features, GettyImages IL

קליבר : 7.7
קצב אש : 20 כדורים בדקה.
מהירות פליטה : 745 מטרים בשנייה.
שנת ייצור: 1907.
ארץ ייצור: בריטניה.

FN FAL: לא מאוד מדויק, אבל קטלני

רובה הסער הבלגי הומצא בעקבות דרישה של נאט"ו לכלי נשק ארוך טווח בעל קליבר של 7.62, וחוץ מחיסרון אחד שהוא דיוק במהלך ירי אוטומטי, לרובה הבלגי היו את כל היכולות הרצויות: עמידות, עוצמה ואמינות. הרובה הופץ ביותר מ-50 מדינות מסביב לעולם ולקח חלק נכבד במלחמה הקרה, אנחנו השתמשנו בו במהלך מלחמת ששת הימים, האוסטרלים השתמשו בו במלחמת וויטנאם והוא גם שימש את שני הצדדים במלחמת פולקלנד.

קליבר: 7.62.
קצב אש : 650-700 כדורים בדקה.
מהירות פליטה: 825 מטרים בשניה.
שנת ייצור: 1953
ארץ ייצור: בלגיה.
אתר רשמי

Steyr AUG: מחסנית שקופה

נתחיל דווקא מה"חיסרון" הגדול שלו - הרובה אוסטרי המשונה הזה דמה יותר לנשק שהיית רואה בסרט מדע בדיוני; הצורה הדקה שלו והעיצוב המוזר שלו הבריחו כמעט כל קונה פטונציאלי מלקנות אותו אי שם בסוף שנות ה-70.

אך מה שאנשים לא הבינו בהתחלה, הוא שהעיצוב החייזרי שלו נתן לו את היתרון על פני כלי נשק אחרים - כל מנגון הירי, מחסנית הכדורים והאחיזה הועברו אחורה, מה שיצר כלי נשק קומפקטי להדהים, קל לתפעול ובעל משקל נמוך מאוד. המחסנית שלו לדוגמה הייתה בעלת תכונה נדירה: היא הייתה שקופה. יכולת זו נתנה ללוחם אינפורמציה חשובה מאין כמוה בעת קרב - ידיעה ברורה של כמות הכדורים שנשארו לו לירות, ותכנון נכון של החלפת מחסניות.

Steyr rifle (צילום: Ian Hitchcock, GettyImages IL)
אולי נראה מוזר, אבל מדובר באחד הנשקים הנוחים יותר שיש. Steyr AUG | צילום: Ian Hitchcock, GettyImages IL

קליבר : 5.56
קצב אש : 650 כדורים בדקה.
מהירות פליטה: 940 מטרים בשנייה.
שנת ייצור: 1977
ארץ ייצור: אוסטריה.
אתר רשמי

M-16: אפשר להוסיף לו הכול

בתחילת דרכו של הרובה אי שם בשנות ה-60 עוד לא היו בטוחים אם הרובה הזה יצליח להתגבר על הכמות הגדולה של מעצורי הנשק שהתגלו בו, אך לאחר שינויים ומודיפיקציות נוצר אחד מכלי הנשק הטובים והמפורסמים בעולם.

ה-M-16 התגלה כרובה מדויק להפליא, ובעיקר עמיד. השימוש בקליבר קטן יותר מהרגיל (5.56) נותן לחייל שמשתמש בו לסחוב פי שניים מכמות התחמושת שחייל אחר יכול לסחוב, אם הוא משתמש לדוגמה בקלצ'ניקוב. עוד יתרון הוא אפשרויות התוספים הבלתי נגמרת שלו, מכוונות מיוחדות לראיית לילה ועד הסוואה מלאה מותאמת לכל תוואי שטח אפשרי.

M-16 (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
האח הקטן של ה-M16, ה-M4. אתם מכירים אותו טוב מדי | צילום: David Silverman, GettyImages IL

באמצע שנות ה-90 נולד רובה הM4, תוספת מבורכת למשפחה, ה-M4 יועד במקור לשימוש יחידות מיוחדות אך לאחר שהתגלה כרובה מוצלח ביותר התחילו להשתמש בו גם בחילות הרגלים הפשוטות יותר.

היתרונות שלו הם: קנה עבה יותר שמאפשר שימוש בתחמושת חזקה יותר ובעל יכולת דיוק גבוהה, שיפורים בעיצוב שמאפשרים יכולת אחיזה טובה יותר, אורך קנה מקוצר שמקל על הלחימה בשטח בנוי ועוד.

קליבר : 5.56
קצב אש : 700-950 כדורים בדקה.
מהירות פליטה: 975 מטר לשנייה / 884 מטר לשנייה.
שנת ייצור: 1957
ארץ ייצור: ארצות הברית.
אתר רשמי

תבור: מצטיין בכל קנה מידה

התבור נועד להצעיד את חיילי החי"ר הישראלים בגאון לתוך שנות ה-2000. אי שם בשנות ה-90 התחילו צה"ל ותע"ש לתכנן את רובה הסער על פי דרישות טכניות ומבצעיות, על מנת לתת לחיילינו רובה סער אמין יותר, מדויק ומותאם לשימושינו.

במהלך מבצע "חומת מגן" יצא הנשק לדרכו הראשונה. רוב הפידבקים שנתנו חיילי צה"ל היו מעולים, אך כמעט כולם דיווחו על בעיות של מעצורים. רק במבצע "עופרת ייצוקה" קיבל התבור את החותמת הסופית. התגובות היו מעל ומעבר, הנשק לא עצר כמעט וביצע את עבודתו בלי דופי. לאט לאט יצר לעצמו התבור שם בכל העולם והיום יש יותר מעשר מדינות בעולם שמשתמשות בו (הודו, טורקיה, פורטוגל, פרו ועוד).

תבור (צילום: Handout, GettyImages IL)
אין מה לעשות, יש דברים שאנחנו פשוט הכי טובים בהם. התבור | צילום: Handout, GettyImages IL

מה שמייחד את התבור משאר הרובים שאנו מכירים הוא גיוון אינסופי, אפשר להתאים אותו בקלות לשמאליים או ימניים, הוא עשוי מחומרים מרוכבים קלים מאוד אבל באותה נשימה עמידים ביותר, הוא יכול לשמש בכל מצבי הלחימה האפשריים, יש לו גוף ומשען ארגונומיים מה שמקל על הלוחם לפגוע אפילו בירייה הראשונה, כל התכונות האלו ועוד רבות עושות את התבור לאחד הרובים הקטלניים והאימתניים בעולם כולו.

קליבר : 5.56
קצב אש : 750-900 כדורים בדקה.
מהירות פליטה: 910 מטרים בשניה.
שנת ייצור: 1998.
ארץ ייצור: ישראל.
אתר רשמי

 >> בריטניה, רוסיה או ארצות הברית? הצבאות החזקים בעולם