נינג'ה 3 (צילום: זיו קיטרו)
המטרה: למנוע אלימות. הדרך: להתאמן עם חרבות חדות ולהפוך לנינג'ה | צילום: זיו קיטרו

נינג'ה.

עבור רבים המילה מעלה תמונות של דמויות לבושות שחור הנעות בחשיכה, מטילות שוריקנים מתוך הצללים, מטפסות על קירות ומשספות את גרונם של אויביהן בעזרת חרבות חדות. ובכן, הדימוי הזה לא רחוק מהמציאות - אם כי קצת פחות דרמטי. הנינג’ה הוא מתנקש יפני המומחה בכל כלי הנשק, אמן לחימה הפועל במקומות שאיש לא מעז להגיע אליהם, אמן תחפושות שמתאמן במשך שנים ארוכות לחדד את החושים, לחזק את הגוף ואת והנפש ולהיות מוכן להתמודד עם כל דבר. הנינג'ה מתאמן כדי להסיר את הפחד מהמוות - לאחר שעשה זאת, אין דבר שיכול לעמוד בדרכו.

המסורת של הנינג’יסטו היא בעלת שורשים עתיקים ומיסטיים הקבורים בתוך התרבות היפנית, עם ערכים וראיית עולם שונה מאוד מזו של המערב - לכן מוזר אולי לגלות ערימה של נינג'ות בלבוש מלא שנפגשים מדי יום שישי במתנ"ס בחולון.

הנינג'ות בחולון הם אמיתיים לגמרי. אלה גברים ונשים שלומדים בשיטה ישראלית מקורית העונה לשם "תשע הידיים החותכות" - או בשמה הקצר יותר, Shadow - שיטה שמטרתה הראשונה היא מניעת עימות ללא אלימות. הרומנטיקה אולי התמוססה לה, אבל אל תפקפקו אפילו לא לרגע אחד, לא ביכולות הלחימה של החבר’ה האלו, ולא בדרך שהנינג'יטסו השפיע על חייהם. “ברגע שאתה מתחיל ללמוד זו דרך החיים שלך", אומרת שירן ישראלי (24), שמתאמנת כבר 12 שנים בנינג'יטסו. "זה מה שבונה את האישיות שלך ואת מה שאתה בוחר לעשות”.

אחיה של שירן, אסף ישראלי (27), מוסיף ש“להיות לוחם זה לא רק להילחם בזירה, זה לדעת שיש לך איזו מטרה מסוימת ואתה משיג אותה לא משנה מה, בין אם זה בלימודים, במקום עבודה ובזוגיות. זה מלמד אותך לפרוץ את הדרך, את החומה למשהו שאתה חושב שהוא בלתי מושג - ולהשיג אותו”.

סיפורו של הנינג'ה מתחיל בסטירה לפנים

מי שאחראי על הקבוצה הזו ועל שיטת תשע הידיים החותכות הוא מאסטר דיויד חליוה, שסיפור חייו רק מדגיש את העקרונות והכלים שהנינג’יטסו נותנים בידי אנשים.

דיויד נחשף לאמנויות הלחימה כאשר היה בן 10. בתחילה היו אלו סרטי הקונג פו בכיכובו של ברוס לי ולאחר מכן חוגים של אגרוף תאילנדי ואיקידו, אך נקודת המפנה התרחשה בגיל 14, כאשר הגיע לארץ אמן לחימה שהביא איתו שיטה מיוחדת שאיש כמעט לא שמע עליה. אל אירוע ההדגמה בו המאסטר החדש שבר לבנים, שכב על מסמרים וביצע או פעולות מסמרות שיער, הגיעו כארבעים מתעניינים. בסוף ההדגמה הציב אותם האיש בשורה וסטר להם בכל הכוח. אלו שהגיבו סולקו ואלו שנותרו נחושים החלו את האימון המפרך שבסופו של דבר, יהפוך אותם לנינג’ות.

דיויד היה אחד מאותם ילדים נחושים שנאבקו כדי להשאר. במהלך חמש עשרה השנים הבאות דיויד הלך ושיפר את כישוריו ובשלב מסוים אף החל ללמד את הכלים שרכש. המסע להכרה באמנות לא היה קל, אך דיויד צלח אותו.

נינג'ה11 (צילום: זיו קיטרו)
הנינג'ות הישראלים הם בסך הכול חבר'ה די רגועים | צילום: זיו קיטרו

“לפני שלוש שנים וינגייט נתנו לי הזדמנות להפוך את השיטה לרשמית" מספר דיויד ומוסיף שכדי לעשות כך דרשו ממנו בוינגייט סכום כסף גדול מאוד. “כאן התרחש משהו שמורה יכול רק לקוות לזכות לו”, מספר דיויד בהתרגשות. התלמידים, נאמנים למורם ומאמינים בחלום לא פחות ממנו, אספו את אלפי השקלים שנדרשו.

אך הכסף לא הייתה הדרישה היחידה. “בוינגייט ביקשו ממני להשיג הכרה מאדם שנחשב לסמכות גבוהה לנינג’יטסו". וכך, ב-2005 דיויד טס ליפן להשלים את לימודי הנינג’יטסו. במהלך האימונים הוא פגש את פרופסור סטופל ואן ויורן, מי שאכן נחשב לסמכות גבוהה בתחום. טקס הדם בו הושבע דיויד העניק לו את התואר גראנד מאסטר של הקוגה ריו - זרם הנינג’יטסו שהוא מלמד.

"אתה מגיע למצב בו אין לך בעיה שיחתכו עליך דברים"

חליוה לקח את תשע התנועות הבסיסיות של השיטה ויחד עם שלומי אלג’ם וקרן טננבאום ממתנ"ס נאות אשלים, הקים את חברת Shadow, המציגה את "תשע הידיים החותכות", שהיא, כאמור, שיטה ישראלית ייחודית. כדי להפיץ את השיטה במהירות, השתמש חליוה באינטרנט, ובאופן ספציפי יותר: ביוטיוב.

למי שמתעניין יש מעל ל-150 סרטים היום שדיויד העלה ליוטיוב, ואלו כוללים לא רק את הקטעים המקוריים שהביאו לחשיפה הגדולה אלא גם הדרכות שדיויד מעביר היום בקרב גורמי ביטחון כמו משטרת ישראל, פקחים עירוניים, חברות אבטחה, הפורום לביטחון ואבטחה, ועוד. כל אחד מאלו הוא עוד צעד בדרך להתמודדות החשובה מכל: ההתמודדות עם הפחד.

“בכל שלב שעוברים אתה מסיר מעל עצמך עוד שכבה של פחד. עד שאתה מגיע למצב בו אתה מרגיש בטוח אפילו לשכב ושיחתכו עליך דברים”, מספר ויקטור דהאן (28), שמתאמן כבר 15 שנים. “יש לי את הביטחון היום והרוגע להתמודד עם הרבה מאוד דברים. אם זה עניינים בחיים הפרטיים, אם זו היכולת לשבת היום בשקט, אני שסובל מהיפראקטיביות, ואם זה לדעת שבעבודה אין לי ממה לחשוש כי אני יודע מה אני יכול לעשות לאחרים ויודע בוודאות שהם לא יכולים לפגוע בי”.

הסוד: להימנע מאלימות

את הביטחון אותו מתאר ויקטור, רוצה דיוויד לצקת אל תוך אנשים רבים ככל האפשר, במיוחד בקרב אנשי הביטחון.

“לא יכול להיות שהאנשים האלו, שאמונים לשמור על החוק, לא יכולים להתמודד עם אלימות”, אומר דיויד. השיטות שנלמדות היום בקרב כוחות הביטחון הן אותן השיטות שנלמדו בעשרים השנים האחרונות, שיטות שהמיקוד שלהן הוא אלימות. לטענת דיויד, השיטה שהוא מלמד מגיעה ממקום אחר. “אם אתה מסתכל על קרב מגע, מה קורה שם? תוקפים אותך ואתה תוקף מיד חזרה וזה מיד יוצר עימות שיוצאים ממנו רק בדרך אחת”.

אין תמונה
“לא יכול להיות שהשוטרים לא יכולים להתמודד עם אלימות”. דיויד חליוה מלמד את תשע הידיים החותכות

מה הפיתרון של דיויד? בשיטה שהוא מלמד הוא מדבר על כבוד לאדם האחר - גם אם מדובר בעבריין, ובמיוחד אם מדובר בצעירים שמתפרעים. “בשיטה שלנו אנחנו נותנים כלים שיכולים להיות יעילים לאיש משטרה, למאבטח מבוגר בקניון וגם לאישה שמחפשת דרך להגן על עצמה. זו שיטה שנועדה לצאת מתחום העימות, להשתלט על התוקף ולהרגיע מיד את המצב”.

אין תמונה
פושעים, שימו לב: הנה כמה סיבות טובות לא להיות אלימים

קשה להבין איך בשיטה שמתמקדת ברציחות ומוות מרחוק, יש כלים שיעזרו לכל אדם לרתק את התוקף שלו, אבל מספיק לראות את האימונים כדי לגלות שיש הרבה מאוד כלים שמאסטר דיויד מציע כדי למצוא פתרונות טובים יותר מאלימות. “אנחנו עושים את ההדרכות האלו לגורמי הביטחון בחינם. כל מה שאני מבקש זה שיתנו לשיטה את ההזדמנות. יש לנו מה לתת, יש לנו את הכלים לעצור את האלימות ולהגן גם על האנשים שצריכים לשמור על החוק וגם למנוע הידרדרות מול אלו שאיתם צריך להתמודד”.

ישנה אמונה עתיקה שאומרת "דומה בדומה ירפא" - את הבעיה צריך לפתור באמצעות הבעיה עצמה. יכול להיות שדווקא אמנות לחימה זו, ששכנה בצללים כל הזמן, היא זו שתצליח להציל אותנו מהאלימות שמאיימת על כולנו.

 >> חובבי המכות החוקיות, היכונו להתרגש: תחרות ה-MMA מגיעה לישראל