סוכן חשאי (צילום: Ian Waldie, GettyImages IL)
על ההצלחות לא שומעים, על המחדלים כן | צילום: Ian Waldie, GettyImages IL

השבוע התפרסם בכל כלי התקשורת דבר מעצרם של עשרות סוכני CIA באירן ולבנון. הסוכנים, כך על פי הוושינגטון פוסט, נתפסו כבר לפני חצי שנה וישנה סבירות גבוהה שחלקם כבר הוצא להורג. אין ספק שמדובר בכישלון מהדהד, וכשמביטים על העובדות המחדל הזה הופך להיות צורם אף יותר - המידע על כך שהסוכנים הולכים להישרף התקבל עוד בטרם נתפסו הסוכנים, ולמרות זאת לא נעשה דבר כדי למנוע את המשבר.

סוכנות הביון המרכזית, המהווה את ארגון המודיעין הגדול והמוכר בעולם, כבר ידעה מחדלים קשים בעבר. הסוכנות הוקמה בשנת 1947 על בסיס ארגון שנקרא OSS, ארגון ביון צבאי שפורק לאחר מלחמת העולם השנייה. החל מימיה הראשונים זכתה הסוכנות לתקציבי ענק וחופש פעולה נדיר למדינה דמוקרטית, אך לצד ההצלחות עשה הארגון לא מעט טעויות שעלו לו ולמדינתו בחיי אדם רבים. ממלחמת ויאטנם ועד היום, אלה הם הכישלונות הגדולים שידעה הסוכנות המוכרת ביותר בעולם.

מלחמת וייטנאם: מחסלים את המנהיגים הלא נכונים

שני הכישלונות הגדולים ביותר במלחמה הזו היו כישלון מבצע פיניקס ומניעת מתקפת הטט. במהלך המלחמה פתחה הסוכנות במבצע שמטרתו הייתה חיסול ההנהגה של הויאטקונג, מבצע פיניקס, הסוכנות שילמה כסף רב למודיעים שיחשפו את ההנהגה של הארגון בדרום ולאחר שזה נעשה חיסלו אותם במבצעי קומנדו נועזים או בעזרת צלפים. רק לאחר המלחמה התברר שאנשי הסוכנות פשוט לא הבינו את השטח ולא פחות מ-90 אחוז מהמחוסלים היו אזרחים תמימים או כאלה שהיו מסוכסכים עם שכן או קרוב, ופשוט ניצלו את הסוכנות לסגירת חשבונות אישיים. בין המנהיגים ההרוגים היו כאלה שנחשבו דווקא לפרו-אמריקנים.

הכישלון השני היה אי מניעת מתקפת הטט. למרות הסימנים הרבים והמנורות המהבהבות באור בוהק אנשי הסוכנות פשוט לא הצליחו לחזות את המתקפה הנרחבת שנפתחה בהפתעה על כוחות ארצות הברית לכל אורך החזית וגם העורף. מלבד האבדות הכבדות המתקפה הפכה לנקודת מפנה אשר ממנה והלאה הפכה התקשורת האמריקנית למתנגדת למלחמה, מה שהעצים את ההפגנות נגד המלחמה. מעניין לציין בהקשר לזה שאחת ההצלחות של הסוכנות זה ניתוח עוד מהימים הראשונים של וייטנאם, שהמלחמה תיכשל.

1979: לא חוזים את נפילת משטר השאח

אירן שלפני המהפכה האסלאמית הייתה מדינה פרו אמריקנית ולמעשה הבסיס השני מלבד ישראל במזרח התיכון. למרות ההפגנות הסוערות כנגד השלטון, הסוכנות התעלמה מהמתרחש ודווחה לנשיא שהשלטון בטהרן יציב וחזק. גם כאשר התקבלו דיווחים סותרים, בדרך כלל על ידי אנשי משרד החוץ, הם נזרקו לפח מתוך אמונה שסוכני ה-CIA יודעים הכל. התברר שאותם סוכנים נכשלו בהבנה ובהשפעה של חומייני על ההמונים והתעלמו מההקצנה הדתית שפשטה באזור כולו. בסופו של דבר המשטר נפל ומי שבאמת שילם את המחיר היו אנשי משרד החוץ, שלא פונו בזמן ונשבו על ידי סטודנטים זועמים שכבשו את השגרירות. לביתם חזרו אנשי השגרירות רק שנים אחר כך בעסקה שהשפילה את ארצות הברית כמעצמה.

2001: לא מצליחים למנוע את פיגועי ה-11 בספטמבר

הפיגוע במגדלי התאומים (צילום: רויטרס)
שמרו את המידע לעצמם - ולא הצליחו למנוע את האסון | צילום: רויטרס

אוסמה בו לאדן עלה על המכ"ם של הסוכנות כבר בשנות ה-90 המוקדמות. אחת המסקנות של ועדת החקירה שהוקמה בעקבות האסון היה שלסוכנות היה את כל המידע על בן לאדן והארגון שלו, אך הם לא שיתפו את שאר הסוכנויות בארה"ב ובנוסף הם עצמם לא ידעו לתרגם את המידע שהיה להם בידיים. למעשה בן לאדן הפך ליעד מרכזי של הסוכנות כבר ב-1998 אחרי הפיגוע בשגרירויות ארה"ב באפריקה ובנוסף כמעט כל החוטפים שהשתתפו בפיגוע היו ברשימה השחורה של הסוכנות. חלק מהם היו יעד בפני עצמו ולמרות זה הם הצליחו להיכנס לארה"ב בצורה חוקית, רק בגלל שבסוכנות נהגו לשמור על הקלפים קרוב לחזה. התוצאה של המחדל, מלבד כמובן 3,000 הרוגים, הייתה הקמת משרד ממשלתי שתפקידו לסנכרן בין גופי המודיעין השונים, כיום יש טענות שלא הרבה השתנה בנושא הזה.

2003: הנשק הכימי של סדאם לא היה ולא נברא

צפו בסיפורים המעניינים של 26.2 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
לא שזה הועיל לו במשהו, אבל אין ספק שסדאם הצליח לעבוד על ה-CIA | צילום: חדשות 2

כישלון שהכניס את ארה"ב לבוץ העירקי בו הם שקועים עד היום. עוד לפני אסון התאומים דווח ה-CIA לנשיא ארה"ב על כמויות נשק כימי שיש בידי עירק, בנוסף דווחו בסוכנות על כך שלפני הפיגוע נפגשו קציני ביון עירקי עם אנשי אל קאעידה. הכישלון בנושא היה תהומי; אנשי הסוכנות פשוט לא למדו את האזור משום שאם היו עושים כך היו יודעים שאנשי השלטון בני הזרם הסוני חילוני לא יחברו לעולם לזרם הרדיקלי שאל קאעידה שייך אליו. בנוסף הם כשלו בלהבין שסאדם מצהיר על נשק כימי רק בגלל הפחד שלו מאירן. לאחר המלחמה כשנתפס התברר שהוא מעדיף לשקר למערב ולספר שיש לו נשק כימי, העיקר לא להיתפס כחלש מול האירנים.

2009: הסוכן הכפול שהרג 7 סוכנים

מדובר בכישלון מבצעי טקטי שעלה לסוכנות בשבעה הרוגים, שנחשבו למיטב המוחות שלהם באפגניסטן. חליל אבו מולאל אל-באלווי, רופא בן 36 מהעיר ברקה בירדן, גויס לסוכנות בעזרת המודיעין הירדני לאחר שהתברר שיש לו קשר ישיר לאוסמה בן לאדן. למעשה בזכותו הייתה הסוכנות קרובה מתמיד לבן לאדן, אבל מה שלא ידעו בסוכנות הוא שחליל היה סוכן כפול שעבד גם בשביל אל קאעידה - ואולי רק בשבילם.

ב-30 לדצמבר 2009 דווח חליל שיש לו מידע רגיש ביותר על בן לאדן מבלי לפרט ונקבעה לו פגישה בבסיס צ'אפמן, שם ישבו הקודקודים של הסוכנות באפגניסטן. בכדי להראות לו כמה הוא חשוב ולכבד אותו, ואולי גם בגלל ההתרגשות ממהות המידע, חליל עבר שבע נקודות ביקורת בבסיס מבלי שנבדק ביטחונית, טעות קשה שעלתה בחייהם של שבעה קציני ביון של הסוכנות, בהם המומחית מספר אחד של הסוכנות בתחום ומי שפקדה על היחידה, וקצין מודיעין ירדני. חליל הגיע כשלגופו חגורת נפץ אותה הפעיל מיד שנקבצו כולם סביבו.

סוכן חשאי (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
כשהמרגלים טועים, אלפי אזרחים נמצאים בסכנה | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

על ההצלחות יודעים פחות

לא מעט כישלונות ידעה הסוכנות לאורך 64 שנות קיומה וקצרה היריעה מלפרט את כולם, אולם חשוב לזכור שכמו כל ארגון ביון, בדרך כלל הסיפורים שנחשפים ומגיעים לאוזנינו הם אלו של הכישלונות; ההצלחות לרוב נשארות חסויות.

>> ארגוני המודיעין הטובים ביותר בעולם