צנחן (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
הנה סקופ: כשאנחנו אומרים "כל הזין בגדודים" אנחנו מתכוונים בעצם - שימות העולם, איזה גברים אנחנו | צילום: David Silverman, GettyImages IL

אחרי שכבר סיפרנו לך על יחידות מיוחדות שונות ומשונות מכל רחבי העולם, הפעם החלטנו לעשות עלייה ארצה – ולספר לך שגם אצלנו קשה באימונים, לא רק בחו"ל. חוץ מזה, אין כמו השוואה קטנה ולא מחייבת בין גבעתי, נח"ל, גולני וצנחנים כדי לעורר שוב את גאוות היחידה, לגרום לך להרגיש כאילו אתה עדיין עומד בשלשות מול המ"כ ולקלל כשתיזכר איך זחלת בקוצים של נבי מוסא.

בסקירה הבאה אנחנו נוגעים רק בקצה קצהו של המערך הלוחם בצה"ל. בחרנו להתרכז בחטיבות החי"ר, אבל זה לא אומר שאנחנו לא מכירים בחשיבותן של יחידות רבות אחרות – כמו חטיבת כפיר שמגינה בגופה על גבולות המדינה, מודיעין שדה, הנדסה קרבית, תותחנים, שריון ונ"מ – ועוד הרבה אחרות. על כל אלה נדבר בהרחבה בפעם אחרת. אבל עכשיו, המסדר יעבור להקשב: קבל ארבע מחטיבות החי"ר הוותיקות והטובות שיש לנו:

תמיד בקו האש: חטיבת גבעתי

אין תמונה
מורשת קרב: גבעתי החדשה הוקמה רק ב-1983, אך היא כבר הספיקה להשתתף בכל המערכות החשובות שהיו לנו מאז, ולא חסרות כאלה. לאחר הנסיגה מלבנון, קבעה גבעתי את ביתה בעזה, הגזרה החמה ביותר שחייל צה"ל היה יכול לשרת בה. החל מהשנים שלפני ההתנתקות ועד עופרת יצוקה, החיילים עם הכומתות הסגולות לחמו בעזה כמעט ללא הפסקה.

קשה באימונים: הטירונים הטריים של גבעתי ימצאו את עצמם מבלים בבא"ח גבעתי בקציעות – אוסף של מבנים ואוהלים שתקוע לו אי שם בחולות ניצנה, לא רחוק מהגבול עם מצרים. הם יעברו שם מסלול מפרך של אימוני חי"ר מכל הסוגים – כשגולת הכותרת היא מסע כומתה של 60 קילומטר שמסתיים עם הזריחה במצדה.

חיילי גבעתי (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
יש לנו גם את המאפרות הכי טובות בצה"ל. חיילי גבעתי | צילום: אימג'בנק/GettyImages

נצפתה לאחרונה: זוכה במקום הראשון בתחרות הכושר הקרבי. גבעתי הוכתרה "החטיבה הקרבית ביותר בצה"ל", לאחר שקציניה הגיעו להישגים הטובים ביותר והשאירו את כל השאר הרחק מאחור.

למה אנחנו הכי טובים? אופיר מגבעתי מציג גאוות יחידה: "בגלל הניסיון הקרבי: בעוד חיילים קרביים אחרים עוברים שירות שלם של ירי במטרות קרטון, לוחמי גבעתי שהו בעזה, וכמעט כל אחד מהם השתתף לפחות פעם אחת בתקרית אש אמיתית".

היתרון אנושי: חטיבת הנח"ל

אין תמונה
מורשת קרב: הנח"ל היא החטיבה הצעירה מבין הארבעה – כך שאת המור"קים הבולטים שלה אתה בוודאי זוכר היטב. בחומת מגן זכתה החטיבה לשבחים רבים על פעילותה: היא הובילה פשיטות רגליות נועזות על ערים פלשתיניות, ולוחמיה היוו את חוד החנית ההתקפית של צה"ל בתקופת האינתיפאדה כולה. בזכות הצטיינותם, זכו גדוד הסיור וגדוד 932 של החטיבה בצל"שים מאלוף הפיקוד ומהרמטכ"ל.

קשה באימונים: קור שהשטן בעצמו לא ברא בחורף, וחום לוהט בקיץ: ברוכים הבאים לבא"ח נח"ל בתל ערד. זהו עדיין בסיס מהאסכולה הישנה בצה"ל, עם אוהלי 12 שמוצבים על רחבות בטון חשופות, כך שהטירונים לא צפויים ללקק דבש גם כשהם ישנים בבסיס ולא טובעים בשיטפון בשבוע השדאות. את הכומתה הירוקה יקבלו הטירונים רק לאחר מסע כומתה של 55 קילומטרים.

חיילי הנחל צועדים (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
לא בתמונה: שלפוחיות. חיילי הנח"ל | צילום: אימג'בנק/GettyImages

נצפתה לאחרונה: הכומתות הירוקות של צה"ל בילו לאחרונה לא מעט זמן סביב רצועת עזה, לאחר שנים בהם הכירו את הגזרה רק ממהדורות החדשות. זה לא הפריע להם לחתור למגע ולסכל בהצלחה אינספור ניסיונות פיגוע של החמאס.

למה אנחנו הכי טובים? לעמית מהנח"ל אין ספק למה: "בגלל היתרון האנושי. הצעירים הכי איכותיים מגיעים אלינו: זוהי אחת החטיבות המבוקשות ביותר בצבא, ובני הגרעינים שמגיעים אלינו כקבוצות מגובשות לצד פלוגות של בני קיבוצים ומושבים תורמים לאיכויות הגבוהות".

הכי מבוקשת: חטיבת גולני

אין תמונה
מורשת קרב: אין עוד יחידות רבות עם מסורת כה עשירה כמו חטיבת גולני, שהשתתפה בכל מלחמות ישראל מאז קום המדינה, כולל בעימותים האחרונים בלבנון ובעזה. אך אחד המור"קים הידועים ביותר, אותו מדקלם כל גולנצ'יק, הוא הקרב על החרמון. במלחמת יום הכיפורים ב-1973, הקיזו לוחמי גולני את דמם כשהם מטפסים שוב ושוב במעלה ההר מול אש כבדה של הקומנדו הסורי המחופר, ולא וויתרו ולא עצרו עד שכבשו אותו בחזרה.

קשה באימונים: לוחמי גולני מתחילים את המסלול בבא"ח רגבים סמוך לרמות מנשה, שם הם עוברים מסלול אימונים אינטנסיבי עם מסעות, אימוני שטח פתוח ולחימה בשטח בנוי. אימונים מיוחדים על גבי נגמש"י "אכזרית" - הכלי הוותיק של הגולנצ'יקים – ולקינוח מסע כומתה של 40 קילומטרים ועוד 10 עם אלונקות, יזכו את הלוחמים בכומתה החומה הנכספת.

חיילי גולני (צילום: DAVID SILVERMAN, GettyImages IL)
הכי מבוקשת בצה"ל, רק חבל שיש בבסיס רק תא שירותים אחד. חיילי גולני | צילום: DAVID SILVERMAN, GettyImages IL

נצפתה לאחרונה: מוכתרת, שוב, ליחידה הכי מבוקשת בצה"ל – עם חמישה מועמדים שהתמודדו על כל מקום פנוי.

למה אנחנו הכי טובים: ארי הגולנצ'יק חייך כששאלנו אותו: "בגלל שזה מובן מאליו. אנחנו הלוחמים הכי טובים בצבא - לא סתם אנחנו חטיבה 1 – תמיד היינו ותמיד נהיה ראשונים. רק תשאל את הרמטכ"ל מי החטיבה הטובה בצה"ל..."

בקו ההנהגה: חטיבת הצנחנים

אין תמונה
מורשת קרב: לא חסרים מור"קים של הצנחנים, שכן החטיבה השתתפה בכל מלחמות ישראל, כולל עופרת יצוקה ומלחמת לבנון השנייה. זה לא מקרי שכמה מהאישים הביטחוניים הבולטים בצה"ל לדורותיו יצאו ממנה. אך אולי המור"ק המפורסם ביותר של הכומתות האדומות הוא הצניחה במיתלה במלחמת ההתשה ב-1956 – הצניחה המבצעית הראשונה (וגם האחרונה כנראה) של צה"ל, והקרב העקוב מדם נגד הצבא המצרי.

קשה באימונים: את הטירונות עוברים המתגייסים בבא"ח שפיפון סמוך ללהבים. הצנחנים עוברים אימונים קשים ביותר, כולל אימוני שטח רבים ושבועות רבים של לינה באוהלים. גולת הכותרת היא כמובן קורס הצניחה – ולבסוף מסע כומתה של כ-70 קילומטרים, הארוך ביותר מבין חטיבות החי"ר.

צנחן (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
יאללה, אני מוכן. תנו לטובקיסטים להתפרע. צנחן | צילום: David Silverman, GettyImages IL

נצפו לאחרונה: חוזרים לתרגל צניחה קרבית המונית – הצנחה של מעל ל-50 לוחמים בבת אחת על כל ציודם – אחרי הפסקה של עשר שנים.

למה אנחנו הכי טובים? הצנחן מעוז כמעט ועבר לדגל-שק לפני שענה: "בגלל שאנחנו הכי איכותיים. הצנחנים היא חטיבת החי"ר היחידה שיש לעבור גיבוש כדי להגיע אליה, מה שמבטיח חומר אנושי איכותי ובעל המוטיבציה הגבוהה ביותר, ללא מתחרים".

>> ואיך זה נראה בחו"ל? היחידות הצבאיות הכי קשוחות בעולם