האחד בינואר מסמל הרבה התחלות חדשות ותקוות, אבל הבוקר של אחד בינואר מאופיין בדרך כלל בכאב ראש רצחני ותחושת חרטה עמוקה. ערוץ הגברים פותח את השנה בתחושת אמפתיה עזה לכל הסובלים – קבלו רשימה קצרה של הפיצוצים הגדולים ביותר הידועים לאנושות.

הפיצוץ הקונבנציונלי הגדול ביותר

פיצוץ גדול (צילום: ויקיפדיה)
זה מה שקורה כשמגזימים עם החריימה | צילום: ויקיפדיה

פרויקט "מיינור סקייל" ("עצימות נמוכה", בתרגום חופשי) היא ניסוי שבוצע על ידי משרד ההגנה האמריקני בתאריך 27 ביוני 1985. ארה"ב פוצצה כמעט 5,000 טונות של אמוניום חנקתי כדי לדמות את ההשפעה של נשק גרעיני במטרה לבחון כיצד פיצוץ אטומי ישפיע על מכשור צבאי.

בתאריך 18 באפריל 1947, הצי הבריטי המלכותי פוצץ 6,700 טונות של תחמושת עודפת ממלחמת העולם השנייה. האירוע, הידוע בכינוי "פיצוץ הליגולנד", כלל יותר חומרי נפץ אבל הפיק עוצמה פחותה ממיינור סקייל בכחצי קילוטון. עד היום ישנה מחלוקת לגבי שני הפיצוצים ויש הטוענים שלא עוצמת הפיצוץ קובעת אלא כמות חומרי הנפץ.

>> עוד בהיקס: איך כורים אסטרואיד?

הפיצוץ הגדול ביותר מעשה ידי-אדם

"פצצת הצאר" (Tsar Bomba) הייתה פצצת המימן שפותחה על ידי ברית-המועצות ונבדקה בתאריך 30 באוקטובר 1961. היא התפוצצה בעוצמה של 57 מגהטון למרות שבמקור היא תוכננה להרעיד את האדמה בעוצמה כמעט כפולה של מאה מגהטון. הפיצוץ יצר ענן פטרייה בגובה 64 קילומטרים באטמוספרה וגל הדף שהקיף את כדור הארץ.

הסובייטים ירדו מרעיון המאה מגהטון בשל הערכות קודרות של התפשטות הנשורת הגרעינית אבל פצצת הצאר עדיין גרמה לנזק, למרות שהניסוי בוצע בארכיפלג המרוחק נוביה זמליה, הממוקם צפונית לאסיה. הפצצה שיטחה כפר במרחק 55 קילומטרים מנקודת הפיצוץ והרסה מבנים ברדיוס עצום, עד נורבגיה ופינלנד.

הפיצוץ הגדול ביותר על כדור הארץ, שתועד על ידי בני-אדם

לוע הר געש (צילום: ויקיפדיה)
לוע הר געש | צילום: ויקיפדיה

בתאריך 5 באפריל 1815, הר הגעש טמבורה השוכן באי האינדונזי סומבאווה התפרץ ויצר את הפיצוץ הגדול ביותר שתועד על ידי בני-אדם – 7 במדד ההתפרצות הגעשית (הסולם מגיע עד 8). עוצמת הפיצוץ מוערכת בכ-800 מגהטון טי-אן-טי, מה שהופך את ההתפרצות לחזקה פי 14 מפצצת הצאר.

טרם ההתפרצות התנשא הר טמבורה לגובה של 4.3 קילומטרים ואחריה הוא התכווץ לגובה של 2.85 קילומטרים בלבד. מעליו התרומם גבוה לאטמוספרה עמוד עשן בגובה של 43 קילומטרים ואפר התפזר ברחבי העולם וחסם את קרני השמש.

זו הייתה השנה השנייה הכי קרה בהיסטוריה המתועדת ובשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים, שיצרה ההתפרצות, שנת 1816 נודעה כ"שנה ללא קיץ". הר הגעש פלט עשן, מגמה רותחת ופצצות וולקניות מתחילת אפריל עד אמצע יולי וגבה את חייהם של כ-92,000 בני-אדם; כ-10,000 מתו מיד כתוצאה מההתפרצות ועשרות אלפים נוספים כתוצאה מהרעב והמחלות שלא איחרו להגיע.

הפיצוץ הגדול ביותר על כדור הארץ שידוע לאדם

מטאור פוגע בכדור הארץ (צילום: ויקיפדיה)
לידיעת המתרחצים: הים יהיה מעט גלי היום | צילום: ויקיפדיה

הכחדת קיי-טי (הכחדת קרטיקון-שלישון) הוא אירוע הכחדה המונית שהתרחש לפני 65 מיליון שנה והוא מאופיין בהיעלמותם של כמחצית מהמינים שחיו על כדור הארץ באותה תקופה, ויותר מ-80% מכלל היצורים. באירוע יחיד זה נכחדו הדינוזאורים, אמוניטים, רודיסיטים, מיני חוריריות, יצורים חד-תאיים כפלנקטון ואצות ומינים רבים של צמחי יבשה.

רבים מאמינים כי האירוע נגרם כתוצאה מהתנגשות אסטרואיד בקוטר של כעשרה קילומטרים ובמהירות של כמה עשרות אלפי קמ"ש בחצי האי יוקטן במקסיקו. ההערכה היא כי כוח הנפץ של האסטרואיד היה שווה ל-96 טרהטון טי-אן-טי או בפשטות – 1,700,000 פצצות צאר.

בנקודת ההתנגשות נוצר מכתש בקוטר של כ-180 קילומטרים וחומר רב הועף לאטמוספרה – אבק וחומר סלעי מותך. גל הדף רב עוצמה השמיד את כל החי והצומח ברדיוס של של מאות קילומטרים מאזור הפגיעה, רעידות אדמה אירעו בעוצמה חסרת תקדים, גלי צונמי אדירים שטפו את היבשות, קרני השמש נחסמו והטמפרטורה עלתה למאות מעלות צלזיוס.

הסופרנובה הגדולה ביותר הידועה לאדם

סופרנובה (צילום: ויקיפדיה)
לא, זה לא ההשפעות של מה שעישנת. זאת התפוצצות כוכב | צילום: ויקיפדיה

בתאריך 16 בספטמבר 2006 התגלתה הסופרנובה (שמש מתפוצצת) הידועה ביותר – SN2006gy. במרחק 230,000,000 שנות אור מאיתנו, כוכב עצום פי 150 בגודלו מהשמש שלנו קרס לתוך עצמו ושחרר תוך עשר שניות אנרגיה בכמות שווה לכל השמשות באלפי הגלקסיות שבקבוצת הכוכבים בתולה.

סופרנובה היא שלב הסיום במחזור חייו של כוכב (קצת יותר מ-15 דקות במקרה הזה). כשהיסודות מתחילים להתמזג בהיתוך גרעיני ליסודות כבדים יותר הם משחררים אנרגיה והכוכב קורס לתוך עצמו מאחר ואין כוח שיתנגד למשיכת הכבידה העצמית שלו.

הפיצוץ הגדול ביותר

ציר הזמן של היקום (צילום: ויקיפדיה)
אם הם לא היו מתעצלים לזרוק את הזבל, כל זה לא היה קורה | צילום: ויקיפדיה

לפי תיאוריית "המפץ הגדול", מקורו של היקום בנקודה בודדת ממנה התפשטו היקום, הזמן, ממדי המרחב והכוחות הפיזיקליים. גיל היקום מוגדר כמשך הזמן שחלף מאז המפץ הגדול והוא מוערך ב-13.7 מיליארד שנה. התיאורייה הזו אינה מסבירה דבר לגבי כיצד הכול נוצר אלא רק מנסה להסביר את המכניקה של התפשטות היקום.

ברגעים הראשונים של היקום, כל החלקיקים הדחוסים להטו בחום אדיר, פי 100,000 מהשמש שלנו, והתנגשו זה בזה. עוצמת הפיצוץ הייתה כה עזה ובלתי נתפסת שניתן לומר שהפיצוץ עוד מתרחש מאחר והחלל עדיין מתפשט. אבל טכנית, המפץ הגדול לא היה כלל פיצוץ מאחר ופיצוץ מוגדר כחומר הנע במהירות בחלל מאזור בעל לחץ גבוה לאזור בלחץ נמוך, ואילו במפץ הגדול החלל עצמו התפשט.

תודה לאתר HIX, שמפוצץ לנו את המוח בכל הדברים שהכי כדאי לדעת

>> לא מספיק פיצוצים? קבל כמה אגרופים שיסגרו לך את הפינה הזאת