מאחורי סורגים (צילום: AZemdega, Istock)
החיים בכלא קשים. הפריטים הבאים הופכים אותם לסבירים יותר | צילום: AZemdega, Istock

במדינת ישראל כלואים היום למעלה מ-10,000 אסירים (כולל ביטחוניים ומסתננים) המוחזקים ב-33 בתי מעצר ובתי סוהר, תחת פיקוח הדוק של שירות בתי הסוהר. לא כל האסירים מצליחים לשרוד את הכלא. יש כאלה שיוצאים ממנו כשמצבם הנפשי קשה ביותר, יש בודדים שאף מתאבדים ויש גם אסירים שנרצחים בכלא על ידי חבריהם לתא בעקבות סכסוך שפרץ ביניהם, או שעברו התעללות נפשית ומינית קשים ביותר. אחרים מצליחים לשרוד בזכות השימוש בסמים (נרקומנים וסוחרי סמים), או בזכות קשר טלפוני רצוף עם העולם החיצון והשתתפות בפרויקטים שיקומיים-חינוכיים שמפעיל שב"ס.

אך מה באמת צריך האסיר הממוצע כדי לשרוד בין כתלי הכלא? הדבר משתנה מאסיר לאסיר והכול בהתאם ליכולת הכספית שלהם. על פי נתונים שאספנו מאנשי שב"ס ואסירים, הרכבנו את מצעד הפריטים הכי מבוקשים על ידי אסירי ישראל. הפריטים מסודרים מהמבוקש ביותר עד להכי פחות.

טלפון בכלא
עבור שיחת טלפון האסירים יתנו הרבה מאוד מרכושם

טלכרד: אותו כרטיס פלסטיק שעבר מן העולם (אולי ראיתם פועלים זרים מתקשרים באמצעותו מטלפונים ציבוריים) נחשב ללהיט מספר אחד בתוך בתי הכלא. החמצן של האסירים. בלעדיו, האסיר 'מת', חסר יכולת ליצור קשר עם בני משפחה וחברים, ויהיה לו קשה לשמור על שפיות. בשב"ס שידרגו את מערכת הטלפונים כמעט בכל בתי הכלא ותעריף השיחות לאסירים הוזל בעשרות אחוזים יחסית לשנים עברו. עבור טלכרד אסירים מוכנים למכור מנות הרואין וציוד אישי כדי להשיג אותו.

טלפון סלולרי: בעשור האחרון הוברחו לבתי הכלא בישראל, בעיקר לאסירים הביטחוניים, למעלה מאלף טלפונים סלולריים – אשר באמצעותם נעזרים האסירים לתכנון פיגועים, לדבר עם פעילים באירגוני הטרור ולחזק את המערך הכספי. להברחות היו שותפים גם כמה קציני מודיעין בשב"ס שקיבלו שוחד כספי של כמה עשרות אלפי שקלים ויותר תמורת ההברחה של הטלפונים לאסירים. היו גם מיקרים שאסירים יהודים נתפסו על ידי יחידות מיוחדות של שב"ס (דרור, מצדה), כשהם מחזיקים בידיהם את המכשיר הנכסף. כמעט בכל בתי הכלא למעט בתי המעצר יש מכשירים המשבשים קליטה ומסייעים בחסימת השיחות, אבל בדרך כלל אסיר שמתגלגל לידיו סלולרי מצליח בסופו של דבר ליצור באמצעותו קשר עם העולם החיצון ולנהל את עסקיו.

אילוסטרציה (צילום: Peter Baxter, Shutterstock)
כלי להגנה עצמית - גבוה ברשימה של כל אסיר | צילום: Peter Baxter, Shutterstock

דוקרן / אולר / סכין: כלי נשק קר נועד משמש את האסיר להגנה עצמית. מידי שנה מתרחשים עשרות אירועים אלימים בין אסירים בתוך בתי הכלא, על רקע של סכסוך בין עבריינים כלואים או אירגוני פשיעה יריבים. בדרך כלל האסירים מצליחים להבריח לתאים מזלג, כפית או מברג שמשמש אותם למקרה של הגנה עצמית מפני תקיפה על ידי אסיר אחר.

קנטינה: השב"ס מספק ארוחות, אבל לא אקסטרות, ולכן הקנטינה – מעין סופר מרקט בתוך הכלא –  היא למעשה ה"פינוק" של האסירים. 17 קנטינות שמפעיל שב"ס ממוקמות בבתי הכלא. הקנטינה מאפשרת לאסיר לרכוש מידי חודש מצרכים שהוא צריך או חושב שהוא זקוק להם: החל מקפה, סוכר, משקאות קלים, קופסאות שימורים, עוגות, ממתקים וכו'. אסיר שלא עובד (בכלא או במפעלים שמפעיל השב"ס) יכול להשתמש מידי חודש ב-870 שקל לרכישת מוצרי קנטינה. אסיר תחזוקה בכלא רשאי לבזבז 990 שקל ומי שמוגדר כאסיר ייצור (עובד במפעלי שב"ס) משודרג ל-1,120 שקל.

פלטה לבישול: הפלטה מסייעת לאסירים לבשל אוכל בתוך התאים, בהתאם לאישור שהם מקבלים מהנהלת הכלא. יש אסירים שמוותרים על ארוחות השב"ס ומעדיפים לבשל מידי יום או בסופי שבוע אוכל שהם אוהבים על גבי הפלטה.

סמים: עבור חלק לא מבוטל מהאסירים הכלואים בבתי הכלא השימוש בסמים הוא חשוב מאוד, במיוחד מדובר במכורים לסם. הם יעשו הכול, ישברו את הראש בתחכום רב כדי להבריח סמים לכלא, אם באמצעות בני משפחה או חברים שמגיעים לביקור ומסליקים בתוך בגדים או סוליות נעליים עשרות מנות הרואין או קוקאין, או באמצעות מתן שוחד לסוהרים שיעזרו להם להבריח את הסם לתאים.

מכשירי חשמל: אסירים השוהים באגפים פתוחים או באגפי הפרדה רשאים בדרך כלל להכניס לתאים מכשיר טלוויזיה, די.וי.די, סרטים, מכשיר וידאו או רדיו. הם רק צריכים לזכור שכיבוי האורות בתאים הוא בעשר בלילה.

ספר תהילים, תנ"ך, תפילין (ציצית): נחשבים לספרים הכי מבוקשים בבתי הכלא. כמעט כל אסיר (יהודי) מחזיק בספרים הללו בתאים כדי להתחזק רוחנית לאחר שהוכנס לכלא ולשרוד את השנים שיש לו לרצות. גם הביקוש לתפילין לציצית וספרי דת אחרים עלה בשנים האחרונות יותר ויותר.

עתירות: כל אסיר חייב לדעת מה הזכויות והחובות שלו. לעיתים סוהרים מפרים את פקודות השב"ס ופוגעים בזכויות האסיר. לאסיר יש את הזכות להגיש עד חמש עתירות בשנה לבתי משפט נגד שב"ס (במידה ויש לו יכולת כלכלית הוא משלם אגרה, אלה שאין להם מגישים בקשה לפטור מאגרה) במגוון נושאים: אי יציאה לחופשה, לחתונה או לאירוע משפחתי משמח, ביקורים ועוד. כך למשל אסירים יכולים לדרוש בקיץ לקנות גלידות או שלגונים והיו כבר שופטים שנעתרו לבקשה הזו בניגוד לעמדת שב"ס וראו בזה חובה בסיסית שאסיר זכאי לה.

איש מעשן ג'וינט (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
לאסירים המכורים קשה יותר מכולם | צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL

מחברת, אשגרים: בשב"ס נאסר על אסירים להכניס לתאיהם מחשבים אבל יחד עם זאת מחברת או דפים הם חובה. חלק גדול מהאסירים מנהל את חייו באמצעות 'אשגרים' – שיגור פתקים סודיים שמעבירים האסירים מאחד לשני כדי לנהל את חיי הכלא או לסגור חשבונות עם יריביהם כדי שהסוהרים לא יגלו את תכניותיהם.

טרנינג, שמיכה, כפכפים, סנדלים גופיות: חובה לכל אסיר להחזיק טרנינג (אימונית), במיוחד בחורף כשקר יחסית בתאים. שמיכת פוך מסייעת לחימום. כפכפים וסנדלים נוחים לקיץ במיוחד בחום הרב ששורר בתוך בתי הכלא.

סיגריות: חלק לא מבוטל מהאסירים לא יכול לחיות בלי סיגריות, חלק מהם מעשנים כבדים. הבעיה - האסירים צריכים לדאוג לעצמם לסכום כסף גדול כחלק מכספי הקנטינה עבור רכישת סיגריות. אולי זאת הסיבה שבאופן מפתיע, הפריט הזה נמצא אחרון ברשימה.

>> משאטה ועד צלמון: שבעה בתי כלא ישראליים